StoryEditorOCM
Obalapromocija outdoora

Uskoro Perun adventure race: Izazov mitskog brda prihvatit će 30 ekipa dok će se na šetnici u Strožancu najhrabriji okušati u utrci s preprekama

Piše Merien Ilić
13. rujna 2022. - 16:22

I ovog četvrtog izdanja pustolovne utrke Perun Adventure Race (PAR), Planinarsko društvo Perun nije imalo problema s prijavama - natjecatelji su, njih 30, popunili kvotu prijava u svega nekoliko sati od raspisa utrke najavljene za subotu 1. listopada!

PAR je timska avanturistička utrka u kojoj natjecatelji u što kraćem roku pokušavaju savladati 60-ak kilometara zahtjevnog terena. Utrka pritom od natjecatelja traži dobro poznavanje četiriju disciplina: orijentacijsko-terensko trčanje, brdski biciklizam, kajakarenje i penjanje.

Start je iz Podstrane odakle će ekipe krenuti prema Perunu i okolici Žrnovnice, a utrka će se moći pratiti preko video zida u Podstrani, u ‘navijačkoj‘ zoni.

Ove godine organizatori pripremaju i dodatnu atrakciju: utrku s preprekama pod nazivom Perun Obstacle Challenge (POC) koja će se odvijati na novoj štnici u Strožancu, kao i zanimljivosti za posjetitelje poput penjanja na umjetnu stijenu, airsofta i simulatora jedrenja.

Prijave za Perun Obstacle Challenge još su uvijek otvorene, a prijaviti se mogu samo osobe starije od 18 godina: https://www.stotinka.hr/hrv/dogadjaj/1782

Ove pustolovne atrakcije podržali su Općina Podstrana i Turistička zajednica općine Podstrana, a samu utrku osiguravat će HGSS.

Najspretnijim pustolovima pripast će Perunov pehar i medalje. Uostalom, cijela ideja krenula od promocije pustolovnih aktivnosti i samog lokaliteta Podstrane i Žrnovnice, sjedišta jednog od ponajbolje očuvanih Perunovih svetišta na cjelokupnu prostoru slavenskih jezika.

Logo PAR-a je zapravo stilizirani prikaz simbola s arheološkog nalaza urne iz Poljske (od 2. do 4. st.) koji je protumačen kao "Božje ruke" i pripada praslavenskoj mitskoj slici svijeta. Ruke u ovom slučaju predstavljaju četiri discipline utrke (penjanje, MTB, trekking, kayak), ali simbolično predstavljaju i ruke natjecateljskih timova. Natjecatelji, da bi došli do cilja i uspješno završili utrku, moraju to učiniti kao tim, u paru. Da je utrka zahtjevna govori i činjenica da ju je do sada tek nešto više od pola natjecatelja finiširalo u vremenskom limitu stoga, formirajući znak križa logo predstavlja i težinu s kojom se svaki tim suočava i katarzu koju prolazi na putu do cilja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. ožujak 2023 17:28