StoryEditorOCM
ObalaFEŠTA

Uprizorena ‘Marinska bitka 1657‘

Piše SPONZORIRANI SADRŽAJ
11. srpnja 2022. - 14:31

Sami centar Općine Marina minulog je vikenda bio rezerviran za uprizorenje povijesne bitke Marinaca i Osmanlija- manifestacije pod nazivom 'Marinska bitka 1657.' a više od 100 sudionika pred brojnom publikom sudjelovalo je u bitci u autentičnom povijesnom ambijentu srednjovjekovnog naselja.

Samom uprizorenju bitke prethodio je mimohod povijesnih postrojbi uz pratnju Hrvatskog glazbenog društva Zrinski iz Donjih Kaštela, misa za marinske branitelje u crkvi Sv. Ivana, kao i nastup KUU Andrija Matijaš Pauk.

U prikazu bitke sudjelovali su članovi povijesnih postrojbi "Marinke i Marinci", KUU "Andrija Matijaš Pauk", Veterani Domovinskog rata Općine Marina, DVD Marina, SRU Marinci, Kliški Uskoci, Vranski vitezovi, Šibenska Gradska straža, FD "Kumpanija" Vela Luka i  "Vitezovi kralja Zvonimira" iz Knina, a cijeli događaj i prikaz same bitke uveličali su glumci Joško Ševo, Ana Uršula Najev, Stjepan Eugen Višić i drugi. Cijela manifestacija začinjena je plesom od boja FD Kumpanija iz Vele Luke i velikim koncertom Guliana & Diktatora.

image
Jakov Prkic/Cropix

Podsjetimo, silna turska vojska 1657. godine sa Seidi Ahmet-pašom na čelu 1657. godine krenula je osvojiti tada jedno od najnaseljenijih i najbogatijih mjesta u Dalmaciji – Marinu.

Napad je započeo krajem lipnja, a mještani i kapetan Jakov Jerković ne pristaju na predaju i brane se svim raspoloživim oružjem. Neočekivano jaka obrana ratobornih branitelja koja je zatekla brojniju tursku vojsku, prisilila je pašu na višednevno uništavanje mjesta velikim topovima. Mletačko vojno zapovjedništvo ne šalje pomoć smatrajući da je Marina neobranjiva ali mještani uz jedinu pomoć od nekolicine mještana otoka Drvenika, žele braniti mjesto pod svaku cijenu i ne žele ga napustiti.

image

U opcini Marina uprizorena je povijesna bitka Marinaca i Osmanlija koja se dogodila 1657. godine. Stotinjak izvodjaca odusevilo je posjetitelje.

Jakov Prkic/Cropix

Nakon sedmodnevnog otpora Turci su izvršili završni napad, a branitelji ne mogavši više zadržati prodore kroz razrušene zidove, gotovo svi pogibaju zajedno s kapetanom Jerkovićem kojem srce nabijaju na koplje. Mještana Marine je poginulo oko tristo, a oko tristo završilo u roblju, dok se jednako toliko uglavnom žena i djece, noću i pod paljbom brodovima izvlači u Trogir i okolicu. Turci pljačkaju i odvode obilan plijen, na tisuću i dvjesto konja.

-Najveća zanimljivost vezana uz obranu Marine od Turaka 1657. godine je uz tridesetak naoružanih mladih žena, obučenih u muške odore, koje su aktivno sudjelovale u borbi. Najpoznatije su dvije mlade udovice, Kate Despotova i Matuša Škriljina, koje su na kraju bitke zarobljene, a Turci začuđeni da su se borili sa ženama, iz poštovanja ih ne ubiju. Treća hrabra žena, djevojka po imenu Jele Marunova ne želeći se predati, zapalila je nekoliko bačvi baruta u kuli u kojoj su se nalazile sklonjene žene i djeca ubivši pritom i veliki broj neprijatelja.

Veliki broj prezimena se nakon 1657. godine u Marini više nikada ne pojavljuje i izumire, dok neki potomci preživjelih starih rodova žive na teritoriju Marine vezani uz svoj zavičaj i danas.

-Ovu priču započeli smo 2019. godine s ciljem dodatne ponude tijekom turističke sezone i mislim da smo na dobrom putu. Zadnje dvije godine spriječila nas je pandemija, no kao što vidite vratili smo u punom sastavu pa će večerašnje uprizorenje činiti više od 100 glumaca i mislim da će svi posjetitelji imati što vidjeti. Manifestacija ima veliki značaj u kulturnom stvaralaštvu jer omogućava prezentaciju glazbeno-scenskog djela o događaju koji je od povijesnog značaja za ovaj kraj. Prikaz bitke nije samo rekonstrukcija borbe, već je događaj edukativno-povijesnog karaktera koju ćemo razvijati kroz storytelling koncept. Cilj nam je izazvati pozornost šire javnosti za ovaj događaj koji bi postao razlog dolaska većeg broja posjetitelja u Marinu. Ova bitka je od povijesne važnosti, a specifična je po tome što su na kraju glavnu ulogu održale hrabre marinske žene. Također, podsjeća nas da najveća hrabrost najčešće izvire iz naizgled najnježnijih stvorenja, a to su naravno žene', kazala je direktorica Turističke zajednice Općine Marina Iva Dvornik.

image

U opcini Marina uprizorena je povijesna bitka Marinaca i Osmanlija koja se dogodila 1657. godine. Stotinjak izvodjaca odusevilo je posjetitelje.

Jakov Prkic/Cropix

Našim mladima nastojimo predstaviti bogatu povijest našeg mjesta i to ćemo raditi i u buduće-zaključila je direktorica TZO Marine.

-Ova manifestacija od značaja je kako za Marinu tako i za cijelu Općinu. Mi ćemo nastaviti brendirati i ulagati u ovu manifestaciju, a u pripremnoj fazi nam je i osnivanje povijesnih postrojbi Općine Marina. Kako je naša općina najpoznatija maslinarska općina, tako ćemo na ovoj manifestaciji imati izložena ulja te proizvode od maslinovog drva koje će prezentirati predstavnici OPG-ova s našeg područja. Ulažemo i u naše udruge koje će također sudjelovati na manifestaciji. Povijest ne možemo promijeniti, ali iz nje možemo učiti, stoga Marina na ovaj način čuva uspomenu i obilježava ovu bitku kako bi nas sve podsjetila na iznimnu hrabrost, odlučnost i zajedništvo koja je vezala i još uvijek veže naše stanovništvo-riječi su općinskog načelnika Ante Mamuta.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2023 15:45