StoryEditorOCM
Obalaivanova flota

Umirovljeni komercijalist iz Solina ima nesvakidašnji hobi: Napravit ću sve naše gajete!

11. listopada 2020. - 23:01

Drvo za napravit gajetu mora bit tvrdo, iz jednog komada i najbolje je birat tikovinu, jasen, mahagoni, kanadski javor, dok za izradu ribica uzmen smriku.

A koliko mi triba za izradit ovi moj umjetničko-morski suvernir, ovisi van kako san raspoložen taj dan. Nekad sve obavin isti dan, nekad mi tribaju i dva do tri dana, ako je nešto pepavo – tajne izrade drvenih skulptura, reljefnih slika ribolovaca, barki i riba, u jednom dahu nam je otkrio Ivan Bekavac, 68-godišnji Solinjanin.

Taj ribolovac, ali i lovac, sada umirovljeni komercijalist, crta, skicira, radi nešto rukama od kada zna za sebe, te i penzionerske dane krati opet – radom.

– Ne mogu van ja mirovat, a još kad oden u prirodu pa nađen dobar komad drveta, jedva ga dočekan i "uredit". Napravija san stotinjak ribica za svoje prijatelje jeguljare iz Solina, odnosno anguje kako mi kažemo za jegulju. Sve su ribice od smričike – priča strastveni ribolovac od malih nogu, a zadnjih pola stoljeća i lovac koji izrađuje mala umjetnička djela već desetljećima.

Kako i sam ima gajetu pune 33 godine, počeo je "slagati" i mini verziju svojeg omiljenog broda, a budući da ga živciraju industrijske verzije suvenira, sada se dao u novi projekt – izradu kolekcije, odnosno game hrvatskih tipova gajeta.

– Napravit ću verzije svih pet naših gajeta, korčulansku i velolušku koje su elegantnije od rapske, betinske i murterske. Zadnje dvi su malo robusnije. U potrazi san za prigodnin komadon drveta, jer bez kvalitetnoga materijala, nema ni dobrog posla – otkriva Bekavac koji živi u Svetom Kaji, gdje i stvara drvene minijature brodova.

I to sve iz jednog komada. Nema kod njega ljepljenja, dodataka, cijelu gajetu obradi od jednog dijela drveta. Uz kuriozitet – ne radi ni po jednom nacrtu, sve "slaže" iz glave, po sjećanju.

Stvara iz gušta, pa je napravio gajeta da im i broja ne zna, stotinjak ih je podijelio, a doma trenutno ima više od 70 komada. I na kraju sva svoja djela pokloni prijateljima, rodbini, znancima...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2023 04:48