StoryEditorOCM
Obala‘ČESTITKA‘ ZA 2022.

Udar na iznajmljivače: porez u Trogiru poskupljuje za 50 posto, raste i paušal na turističke postelje, poteštat kaže da je - infrastruktura opterećena

Piše Gordana Dragan
25. studenog 2021. - 10:02
Bit će zanimljivo vidjeti hoće li se povećanje lokalnih nameta odraziti na cijene turističkog smještajaTom Dubravec/ Cropix

Na sjednici Gradskog vijeća Trogira prihvaćen je prijedlog o izmjeni odluke o gradskim porezima koja je danas objavljena i u Narodnim novinama.

Tako će vlasnici kuća za odmor (vikendica) od početka iduće godine u javnu blagajnu uplaćivati 15 kuna po metru četvornom svojih objekata umjesto 10 kuna, što je iznos koji su plaćali još od 1993. godine.

Budući da je usvojeno i povećanje paušalnog poreza, iznajmljivači tuirističkog smještaja će ubuduće po krevetu plaćati po 150 kuna više, odnosno u prvoj zoni 500 kuna godišnje, u drugoj 400, te u trećoj 300 kuna.

– Prije dvije godine nismo se odlučili na ovo povećanje, ali s obzirom na sve veće opterećenje infrastrukture u ljetnom razdoblju morali smo pristupiti korekcijama.

Bolje i veće komunalne usluge traže i više novca, a krajnji rezultat toga koji želimo postići jest bolji standard za građane i njihove goste – ustvrdio je gradonačelnik Ante Bilić (SDP).

Iduće godine građevinari će svoje strojeve morati zaustaviti u svim mjesnim odborima u razdoblju od 15. do 30. lipnja, i to od 17 sati do 9 sati idućeg dana, a između 1. srpnja i 31. kolovoza cijeli dan i noć, dok će od 1. od 15. rujna vrijediti raspored kao i u lipnju. Prijedlog je to Turističke zajednice prema preporuci iznajmljivača, koji su vijećnici prihvatili.

Rasprava o izmjenama i dopunama Odluke o uređenju prometa bila je poduža, a resorni pročelnik Ivan Meštrović naglasio je kako će se, na zahtjev mještana Arbanije, na cesti prema Slatinama, koja je u statusu državne prometnice, postaviti dodatna dva uspornika, na ulazu u Trogir, na križanju Stombrata, nekoliko prometnih znakova, te uspornik i kod Osnovne škole Majstora Radovana.

Vijećnik Tonči Barada (HSU) apelirao je da se u Ulici kneza Trpimira postavi semafor te je izvijestio kako zbog kritičnosti na toj prometnici građani potpisuju peticiju u kojoj traže rješenje, dok je Mateo Ščurla (Most) upozorio je na opasnost na županijskoj cesti prema Segetu Donjem, a Siniša Stojan (HDZ) pitao jesu li na dionici od ribarnice prema Segetu riješeni imovinskopravni odnosi kako bi se pristupilo rekonstrukciji.

– Grad surađuje sa Županijskom upravom za ceste vezano uz taj projekt vrijedan oko šest milijuna kuna, priprema se dokumentacija, neke stvari idu sporo, ali radi se na tome – odgovorio je gradonačelnik Bilić.

Prihvaćen je prijedlog o novom ustroju gradske uprave, u kojoj se uvodi i peti upravni odjel, onaj za društvene djelatnosti. Naime, dosadašnji resor općih poslova, gradske imovine i javnih potreba podijelit će se na dva, uvodeći "društvene djelatnosti".

– Bio je prevelik spektar djelatnosti koje nisu srodne u tom odjelu, pa je pročelniku bilo teško obavljati sve te poslove. Smatram kako će se spomenute djelatnosti ubuduće bolje i lakše obavljati – kazao je poteštat i ustvrdio kako se novi odjel "ne otvara zbog kadroviranja niti će se njime povećati broj djelatnika", na što su prigovorili Stojan i nezavisni Ante Škrobica.

Tijekom aktualnog sata, na pitanje vijećnika Barade hoće li brod od čiovske do gradske rive tijekom adventa ploviti i u kasnijim terminima od sadašnjih, odnosno do ponoći, gradonačelnik je rekao da će to zatražiti od brodara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. veljača 2023 20:28