StoryEditor
ObalaSVAKODNEVNI INCIDENTI

U Tučepima u zoru počinje bespoštedni rat za komad mjesta u hladu, turisti su zgroženi: ‘Navili smo sat u 4.30 i krenuli na plažu, ali već je sve bilo okupirano!‘

Piše Katarina Marić Banje
11. srpnja 2021. - 17:55

Jadranske plaže, umjesto da budu mjesto uživanja i opuštanja, postaju sve češće bojno polje na kojem se s jedne strane potežu prijetnje i uvrede, a s druge Zakon o pomorskom dobru i Pravilnik o koncesijskom odobrenju.

Nadasve neugodnu situaciju doživjeli su 25-godišnji Darko Bilandžija i njegova obitelj, koja već 20 godina ljetuje u Tučepima. U nevjerici su nam prepričali subotnje jutro kada su se našli na meti salvi uvreda i psovki jer su pomaknuli praznu ležaljku, a kada su verbalnom nasilniku kazali da su ga prijavili, on im je odgovorio: ”J**e me se!”

- Taj gospodin, ako ga mogu tako nazvati, poredao je ležaljke duž cijele obale te zauzeo čitav hlad da bi turisti bili primorani platiti ih. Nakon što smo sklonuli jednu ležaljku u stranu da bismo spustili svoje stvari, on je počeo galamiti i prijetiti mojoj obitelji, iako mi nismo učinili ništa što zakonom nije dopušteno.

image
Plaža u Tučepima bila je poprište ružnog incidenta
Privatni album

Zakon o pomorskom dobru kaže da nije dopušteno ograničenje korištenja plaže bez koncesije koju ovaj gospodin nema. Žalili smo se i u Općini Tučepi, ali to nije ništa promijenilo jer izgleda da oni ne žele riješiti ovaj problem. Ovo je sramota što rade prelijepoj hrvatskoj obali i jednom predivnom mjestu kao sto su Tučepi.

Nadam se da ćete uspjeti skrenuti pažnju na ovaj užas koji vlada Jadranom - javio se našoj redakciji ogorčeni gost koji je odsjeo u privatnom smještaju u Tučepima.

Povišeni tonovi

Kako doznajemo od njega, došlo ih je šestero, supruga i on iz Essena te njegovi roditelji i još dva odrasla člana obitelji iz Tuzle.

- U subotu ujutro došli smo oko 5 sati da bismo ostavili stvari i pomaknuli smo jednu ležaljku od cijelog niza koje su tu već bile posložene. Nije prošlo puno kada je došao muškarac i povišenim nam tonom kazao: ”Ovo vam je zadnji put da dirate ležaljke, ajde da vas vidim sutra!”

Zatim je mom ocu, čovjeku u godinama, kazao: “Da vidim hoćeš imat m**a da pomjeriš ležaljke!” Moj otac mu je na to rekao da zove policiju ako misli da je u pravu - priča nam Darko.

Nakon toga je Darkova 59-godišnja majka otišla na infopult i u Općinu i žalila se. To su rekli i nasilniku koji im je “odrezao”: ”J**e mi se za vas i Općinu!”

- Na infopultu su nam se ispričavali što se to događa, ali da oni ne mogu ništa, da mogu samo saslušati, da Općina daje koncesije, da se njima obratimo. Bila sam u Općini i izgleda da su ležaljke tu uz koncesijsko odobrenje, ali nitko mi nije želio kazati detalje.

Ali, ako i ima odobrenje, nema pravo staviti ležaljke na plažu da stoje cijeli dan prazne pa ih digne oko 15 sati. Osim toga, pitanje je za koliko ležaljki ima odobrenje i za koliku površinu. Mi smo 20 godina u Tučepima i vezani smo za ovu plažu i ne želimo ići na drugu.

Navili smo sat u 4.30 sati pa su mi sin i muž otišli zauzeti mjesto u hladu, a ležaljke su već bile postavljene - žalosna je gospođa koja je do sada Tučepe pamtila samo po lijepome.

Njezin sin poslao je prijavu i Lučkoj kapetaniji i policiji i u njoj je naveo da je ležaljke postavio jedan privatni iznajmljivač. Kontaktirali smo ga, ali doznajemo da ležaljke nisu njegove.

- Ne, mi vam nemamo ležaljke na plaži ni koncesijsko odobrenje, već ga ima osoba kojoj ne znam ime, a nema ni prijavljene apartmane, tako da vas ne mogu uputiti koga da tražite. Mi smo za naše goste kupili desetak ležaljki koje oni ponesu kada idu na plažu - kazala nam je ljubazna gospođa.

Prvi red

Još jedna mještanka Tučepa nam je potvrdila kako su ležaljke vlasništvo osobe koja živi iznad magistrale i nema apartmane u prvom redu do mora.

- Samo znam da je bio skandal u subotu ujutro i da to nije prvi put. Koliko ja znam, on bi morao ležaljke držati na hrpi i kada koju iznajmi, onda je postaviti na plažu. Ovakvo zauzme sva najbolja mjesta u hladu i onda pola ležaljki stoji za ukras jer ljudi ne žele platiti 50 ili 60 kuna za korištenje.

Pa i moji gosti se prže na suncu jer ne mogu doći do hlada. Općinu očito nije briga da se na plaži događaju progoni stalnih gostiju - kaže u nevjerici naša sugovornica.

image
Plaža u Tučepima bila je poprište ružnog incidenta
Privatni album

Koncesijsko odobrenje je akt na temelju kojeg se fizičkim i pravnim osobama daje na korištenje pomorsko dobro za obavljanje djelatnosti koje ne isključuju opću upotrebu pomorskog dobra. Naknada se plaća godišnje, a prihod ide jedinici lokalne samouprave.

Na fotografijama koje nam je poslao Darko Bilandžija vide se prazne ležaljke poredane kao vojska u zoru dok još na plaži nema kupača. Na ostalim fotografijama, snimljenim u malo kasniji sat, vide se ležaljke oko kojih su postavljene prostirke, ručnici i ostala plažna oprema, i to tako da su na pojedinim mjestima nagurane na svaki preostali slobodni centimetar četvorni.

Kako se pomiče hlad, kupači samo što se ne podvuku ispod njih da izbjegnu sunčeve zrake.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. listopad 2021 07:58