StoryEditor
Obalaloša vijest

U Trogiru zatvoren drveni most preko Foše zbog oštećene konstrukcije. Angažirano više stručnjaka, svi se nadaju da će biti u funkciji do iduće sezone

Piše PSD.
24. studenog 2020. - 18:34
Danijel Soldo/ ilustracija/Cropix

Zatvoren je pješački drveni most preko trogirske Foše, koji spaja kopneni dio grada sa zapadnim dijelom povijesne jezgre, Pasikama.

Prema informaciji iz gradske uprave, zabranjuje se zadržavanje ljudi na njemu te prolaz plovila pod njim. Značajna oštećenja konstrukcije utvrđena su redovitim pregledom, a dodatnim pregledom ovlaštenog inženjera to je i potvrđeno te procijenjeno da su nosivost i stabilnost mosta nedostatne, zbog čega do daljnjega nije za korištenje.

U priopćenju za javnost navodi se kako je Grad dogovorio sastanke s više stručnjaka oko rješenja nastalog problema te da će inzistirati da most čim prije bude u funkciji, najkasnije do početka iduće turističke sezone.

– Na početku radova redovitog održavanja, pozvani smo da izvršimo vizualni pregled uočenih oštećenja osnovnog materijala lučnih rasponskih nosača, nakon čega smo obavili i sondiranje ostatka konstrukcije mosta, za koju smo pretpostavili da je oštećena u istoj mjeri.

Sondiranjem i daljnjom analizom dobivenih rezultata, utvrdili smo da je stanje glavnog rasponskog sklopa (para lukova) loše, te da most kao cjelina nema dostatan stupanj sigurnosti u korištenju. Stoga smo predložili zatvaranje – istaknuo je Tihomir Šimunović iz tvrtke "Kuzmanić & Šimunović projekt".

– U protekle tri godine posvetili smo se održavanju mosta koliko je god to bilo moguće, a ovim zadnjim možda smo spriječili i tragediju. Odluka o njegovu zatvaranju sigurno nije najpraktičnija za dio građana, ali s obzirom na to da sigurnost nema alternativu, predstavlja jedinu moguću opciju u ovom trenutku.

Nismo se nadali da će ovako nešto biti potrebno, ali struka je kazala da u ovakvom stanju u kojem je ozbiljno prijeti pješacima i našim vlasnicima brodica. Najvažnije je da se ne dogodi zlo – kazao je trogirski poteštat Ante Bilić.

Podsjetio je kako bi uskoro trebali početi radovi i na obnovi starog čiovskog mosta.

– Ne tako davno otvorili smo novi most. Eto, baš nas hoće s mostovima u posljednje vrijeme – zaključio je Bilić i pozvao građane na razumijevanje.

Spomenuti drveni most kao privremeno rješenje izgrađen je 2006. godine, te je s vremenom postao trajno. Nažalost, o njegovu održavanju ozbiljno se počelo voditi računa tek 2017., pa su vremenske prilike ostavile značajan trag na drvenu konstrukciju.

Prije 14 godina, kada je postavljen, bio je na udaru brojnih komentara. U razgovoru s nekim od čelnika tadašnje gradske vlasti doznajemo kako je ideja o njegovu postavljanju potekla od stanovnika stare jezgre koji su se žalili da su Pasike na samom njezinu zapadu "izolirane" od komunikacije te zbog toga trpe tamošnji ugostiteljski objekti, čak i tijekom ljetne sezone.

– Ideju smo bez razmišljanja prihvatili, most je projektirao dr. Jure Radnić, profesor na Građevinskom fakultetu u Splitu – rekao nam je visoko pozicionirani ondašnji dužnosnik.

Prisjećamo se kako je prigodom njegova postavljanja upriličena velika pučka fešta na kojoj se na Solinama pekao vol od nekoliko stotina kilograma, te se uz jelo i piće feštalo do zore. Postavljanje je bilo prava atrakcija, a te snimke plijenile su pozornost i izvan Trogira.

No, valja istaknuti kako je bio na udaru nekih građana, kao i povjesničara umjetnosti, koji su zamjerali da mu tamo nije mjesto, da se njegova drvena konstrukcija ne uklapa u kameni ambijent povijesne jezgre, te da takav most odgovara ambijentima, primjerice, na sjeveru Lijepe naše, gdje su rijeke. Vrlo brzo, kada se potvrdila njegova funkcionalnost, jer je uvelike skraćivao dolazak s kopna do stare jezgre, i najveći kritičari su utihnuli. Ugostitelji Pasika nisu krili zadovoljstvo.

Most je postao zanimljiv i turistima koji su se tamo fotografirali, a gotovo ni jedno vjenčanje u trogirskoj katedrali nije prošlo bez iste fotografije mladenaca. Zaljubljeni parovi ostavljali su katance s ključićima, pa su ga neki i nazvali "most zaljubljenih". Njegove fotografije dospjele su i u neke strane časopise, a bio je proglašen jednim od najljepših na svijetu.

Tako je taj most od Brkanove grede (kako i danas neki znaju cinično kazati, jer je postavljen u vrijeme dok je zamjenik gradonačelnika bio Vinko Brkan, a gradonačelnik Vedran Rožić, HDZ) postao simbol grada koji već nedostaje građanima.

Kada je HDZ izgubio vlast i preuzeo je SDP sa svojim gradonačelnikom Damirom Riljom, o održavanju mosta nije se vodilo računa gotovo u cijelom četverogodišnjem mandatu. O njemu se govorilo s ogorčenjem.

Nije se spominjao u kontekstu ničeg pozitivnog, nego samo kao o financijskom utegu oko vrata koji im je ostavila bivša vlast. Za to vrijeme dosta je propao, neki nesavjesni građani krali su vijke s drvene konstrukcije, ispucale od kiše i sunca, koja je vapila za bojenjem. Tek prije tri godine Bilić je poveo računa o njegovu redovitom održavanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

22. veljača 2021 04:17