StoryEditor
ObalaPOTPISAN UGOVOR

‘U službi humanosti‘: Solin će 2022. godine imati dnevni boravak za osobe treće životne dobi

26. lipnja 2020. - 07:43
Tom Dubravec/Hanza Media

Solin bi za koju godinu trebao dobiti objekt kojim će se nastojati riješiti rastuće potrebe za pružanjem socijalnih usluga na području Grada Solina i Općina Klis, Muć i Dugopolje.

Prema riječima Željka Grubišića, ravnatelja Gradskog društva Crvenog križa Solina, koji osim solinskog područja pokrivaju i spomenute tri općine, prvenstveno je riječ o projektu koji bi odgovorio na potrebe boravka za starije osobe, organizirano stanovanje, kao i pomoć u kući.

Jedan od 22 projekta koji se financiraju nepovratnim sredstvima iz EU fondova, a za koje je ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić nedavno u Splitu uručio i ugovore, jest i projekt pod nazivom "U službi humanosti". Gradsko društvo Crvenoga križa Solin projekt provodi u partnerstvu s Gradom Solinom i solinskom podružnicom Centra za socijalnu skrb.

Uz ravnatelja Gradskog društva Crvenog križa Solin Željka Grubišića potpisivanju ugovora nazočili su i župan Blaženko Boban i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric.

Sredstva, koja iznose nešto više od 11,6 milijuna kuna, osigurana su i doznačena, a projektne aktivnosti su predviđene realizirati do početka svibnja 2023. godine, te su u potpunosti financirane iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i Kohezija u razdoblju 2014. - 2020.

- Cilj projekta je riješiti problem nemogućnosti odgovora na rastuće potrebe za pružanjem socijalnih usluga na području Grada Solina i Općina Klis, Dugopolje i Muć: pomoć u kući, boravak za starije osobe i organizirano stanovanje. Doznačenim sredstvima planira se kupiti zemljište, izgraditi i opremiti objekt za pružanje izvaninstitucijskih usluga, nabaviti dva kombi vozila te organizirati dvije edukacije na temu energetske učinkovitosti i pristupačnosti za osobe s invaliditetom. Edukacije će provoditi partneri na projektu – pojašnjava nam Željko Grubišić, ističući kako je ovo veliki događaj za njihovo Društvo jer su sredstva Europske unije prvi put usmjerena na cjelovitu realizaciju projekta.

image
Željko Grubišić, ravnatelj Crvenog križa Solin
Tom Dubravec/Hanza Media

Grubišić veli kako će se objekt graditi na području grada Solina, gdje je i najveća koncentracija stanovništva, ali da će svakako biti namijenjen i za korisnike s područja općina Klis, Muć i Dugopolje.

U sklopu objekta, čija bi površina trebala iznositi oko 600 četvornih metara, planirano je uređenje kuhinje za pripremu 250 obroka dnevno, a nabavkom dvaju vozila, koja su uključena u projekt, omogućit će se dostava obroka obiteljima i osobama koje su u potrebi, a nisu u mogućnosti osobno doći u prostor Crvenog križa.

Također, objekt će biti namijenjen za dnevni boravak osoba treće životne dobi. Znači, članovi obitelji će ih moći ujutro, prije polaska na posao, dovesti u naše prostorije gdje će im biti osigurana adekvatna briga, prilagođene aktivnosti, druženje i prehrana, a onda ih nakon povratka s posla povesti doma i s njima provesti ostatak dana, pojašnjava nam Željko Grubišić.

- Ovaj projekt ne bismo mogli realizirati bez pomoći naših partnera, Grada Solina na čelu s gradonačelnikom Daliborom Ninčevićem, Centra za socijalnu skrb Split na čelu s ravnateljem Antom Bjaževićem te podružnice Centra u Solinu kojom je donedavno ravnala Boženka Škare, a naslijedila ju je Ivanka Ujević. Svakako bih spomenuo i pomoć tvrtke "Deloitte" u provedbi projektnih aktivnosti – kazao je ravnatelj solinskoga Crvenog križa, najavljujući kako bi se do kraja ove godine trebala dovršiti sva potrebna dokumentacija, a nakon toga, početkom 2021., započela i sama gradnja.

- Iako je rok za dovršetak projekta svibanj 2023., čvrsto sam uvjeren kako će on već tijekom 2022. godine biti gotov i stavljen u funkciju te da ćemo u potpunosti opravdati povjerenje koje su nam iskazali Europska unija i Vlada Republike Hrvatske - kazao je Grubišić dodajući kako će se realizacijom ovog projekta uz trenutnih osam stalno zaposlenih osoba u Gradskom društvu Crvenog križa Solin otvoriti mogućnost za zapošljavanje još deset do 12 novih djelatnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. rujan 2020 09:01