StoryEditorOCM
ObalaA NOVI ZAKON...?!

Ima li kraja devastacijama? Rajska uvala na jugu Dalmacije nestala pod tonama nasutog materijala, inspektori u akciji

Piše Gabrijela Bijelić
7. veljače 2023. - 19:26

U jeku saborskih polemika oko uređenja statusa i "pravila ponašanja" na pomorskom dobru, u pitomoj uvali u Hodilju, mjestu na sjeveroistočnoj obali poluotoka Pelješca, nepoznat netko je zemljom i šutom zapasao dobar komad obale. Najnoviji slučaj devastacije obale Malostonskog zaljeva potvrdili su nam iz Ministarstva mora:

- Lučka kapetanija Dubrovnik je obavila inspekcijski nadzor na parceli broj 91/1, na području Hodilja, kojim je utvrđeno da je nepoznata osoba, u nepoznatom vremenskom razdoblju, izvršila nasipavanje zemljom i kamenjem, u duljini obale od oko 50 metara i širini od oko šest metara. Trenutno se provode radnje inspekcijskog nadzora u svrhu utvrđivanja počinitelja – izvijestili su iz Ministarstva.

image

Ovako nakon ‘intervencije‘ danas izgleda uvala u Hodiljama

Bozo Radic/Cropix

Nešto ranije, Vedran Antunica, načelnik Općine Ston, posvjedočio je kako je od Mjesnog odbora Hodilja dobio predstavku o sumnjivim zahvatima na obali i proslijedio je nadležnima:

- Tamo je donedavno bila šikara, a sad je raščišćeno sve do mora. Ne mogu tvrditi da je povrijeđeno pomorsko dobro, no gdje god granica nije označena, smatra se da jest pomorsko dobro – rekao je načelnik.

Da je lokalna zajednica reagirala na sporne radnje doznajemo i od Ane Marije Pilato Krile. Predsjednica Uprave Dubrovačke razvojne agencije koja inače stanuje blizu "mjesta događaja" kaže da je praktički do jučer taj predio bio u zelenilu, a sad je raskrčen i nasut:

image

Načelnik Stona Vedran Antunica: MO Hodilje izvijestio nas je o događaju, djelovat će nadležne službe

Tonći Plazibat/cropix

- Ne znam što će biti dalje, možda sad izgleda ružnije nego što u stvarnosti jest. Svakako, Mjesni odbor očekuje odgovore – kazala je Pilato Krile i napomenula da privatnom vlasniku nitko ne može braniti raščišćavanje vlastite parcele dok god poštuje propise.

Privatni vlasnik zemljišta u prvom redu do mora, površine gotovo 2200 četvornih metara, u ovom je slučaju, prema podacima iz Zemljišnika, zagrebačka tvrtka "Unidos grupa", specijalizirana za promidžbu, reklame i propagandu.

Pokušaji da ih se telefonom kontaktira i pita o aktualnom nasipavanju pelješke vale nisu uspjeli:

- Niste prvi, mnogi me ljudi zovu misleći da su dobili "Unidos grupu", ali očito su na internetu upisali pogrešan broj. Moj – rekla nam je ljubazno žena s druge strane linije.

Isti odgovor stigao je i od gospođe s Krka koja se javila na drugi broj naveden u kontaktima agencije. Poziv na telefon ureda "Unidos grupe" u Slanomu završio je govornom porukom koja javlja kako se s te lokacije poziv - ne može prihvatiti.

image

Ovako nakon ‘intervencije‘ danas izgleda uvala u Hodiljama

Bozo Radic/Cropix

Na kraju smo se obratili Mirku Gudelju, vlasniku i direktoru tvrtke.

- Nisam zainteresiran za priču – bilo je sve što nam je rekao Gudelj prije nego što smo mu uopće uspjeli postaviti pitanje o radovima u Hodilju i potom prestao odgovarati na pozive.

image

Izvadak iz zemljišnika za česticu u Hodiljama

Prema podacima Zemljišnoknjižnog odjela Općinskog suda u Dubrovniku, zagrebačka tvrtka uknjižila se na spomenutu pelješku parcelu 8. ožujka 2022. na temelju ugovora o kupoprodaji nekretnine sklopljenog šest dana ranije kod javnog bilježnika Tomislava Žderića iz Ploča.

Što je investitor planirao u uvali kad je krenuo u "taracanje" terena nije poznato, a konačan sud o radovima uz more u Hodilju dat će inspekcije.

image

Ovako nakon ‘intervencije‘ danas izgleda uvala u Hodiljama

Bozo Radic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. ožujak 2023 13:09