Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
ObalaBLAŽENI GRADAC

U ovoj maloj općini uočili smo jedan kuriozitet, provjerili smo krije li se baš u njemu dobitna formula prosperiteta: upoznajte sve načelnikove žene

Piše Lenka Gospodnetić
29. siječnja 2020. - 18:26
Matko Burić, Jarmila Tomić, Arijana Sinković, donačelnica Anita Šutić, Marijana Vuletić, Zlatka Andrijašević, Vesna Vela, Iva Vujčić, Ivana AndrijaševićTom Dubravec/HANZA MEDIA

Rijetku privilegiju da svakodnevno bude "blažen među ženama" ima načelnik općine Gradac Matko Burić (34). Znamo, floskula je već pomalo izlizana, a i nije uvijek zgoditak imati u blizini toliki koncentrat estrogena; kažu da je možda optimalno radno okruženje ipak ono mješovito.

No, u slučaju rečene lokalne uprave, to jest njezina čelnika – mladog Burića – čini se da je formula dobitna. Štoviše, već prilikom rukovanja sa susretljivim "prvim općinarom" vidimo da je čovjek pun pozitivne energije, a stara kineska izreka veli da "ako pronađeš posao koji voliš, nećeš raditi ni jedan dan u životu".

Dakako, tu je jedan od ključnih čimbenika sreće ne samo formalni opis posla, nego i kolege – pardon, kolegice – koji te okružuju.

– Vidite, nisam ni razmišljao o tome gdje ste vi odmah uočili kuriozitet, naime, da radim s osam dama. Možda zato jer ih ne gledam kroz rodnu prizmu, nego kolegijalnu, a svaka od kolegica sjajno odrađuje svoj dio posla – načelnik će, dok mi čekamo dodatak "kao muškarac". Na našu potihu radost nije ga izgovorio, što je još jedan dokaz da kad osoba nešto kvalitetno radi, uistinu nije bitno kojeg je spola.

image
Načelnik Matko Burić

Zaskočili smo ih

Općina Gradac nevelika je stanovništvom, štoviše uistinu je malobrojna; nominalno broji (po popisu stanovništva otprije nekoliko godina) oko tri i pol tisuće ljudi, no u naravi ih na tom pitoresknom komadiću južnodalmatinske rivijere i granične zone Splitsko-dalmatinske županije obitava tek dvije tisuće. Usporedbe radi, splitski gradski kotar Pujanke broji 20 tisuća ljudi.

Općinu čine mjesta Brist, Podaca, Zaostrog i Drvenik, administrativno pripada Makarskoj, koja je, međutim, poprilično daleko od Gradca, čak 46 kilometara, pa realno Gradac kao srce istoimene općine više gravitira dvanaest kilometara udaljenim Pločama.

Ipak, rečenu udaljenost svakodnevno i bespogovorno zbog posla prevaljuje nekolicina žena iz općinske uprave, neke dolaze i iz bližih mjesta, a ima i sretnica s prebivalištem u Gradcu. No, sve djeluju jednako zadovoljno, a na taj zaključak smatramo da imamo pravo jer smo ih sve na radnom mjestu doslovce zaskočili, bez prethodne pripreme. I izjave, i frizura. I opet, "sve pet"!

Zezamo načelnika, inače magistra politologije i bivšeg čelnika Turističke zajednice Drvenik iz stranačkih redova SDP-a, da "radi u haremu". Iako je odmjeren i politički smjeran, ne može prikriti blagi osmijeh zadovoljstva.

image
Načelnik Matko Burić
 

– Čujte, ne žalim se, dapače, kažem vam, jako sam zadovoljan kolegicama. Evo, sad kad o tome razgovaramo, uistinu vidim da sam četiri zaposlenice – žene, je li – zatekao u općini svojim stupanjem na dužnost 2017. godine, a neke su došle naknadno. To su tajnica, pročelnica, donačelnica, dvije cure u računovodstvu, jedna rizničarka, povjerenica za europske fondove i pravnica koja je naslijedila svoju prethodnicu, koja se nedavno udala i otišla u Njemačku. Da, i čistačica je isto žena – domeće Burić uz smiješak.

U ime objektivnog informiranja napominje da od muškaraca pri Općini radi nekoliko komunalnih redara, ali njih rijetko viđa jer im je opis posla terenski.

E sad, krajnje bi vrijeme bilo predstaviti "sve načelnikove žene". One su: tajnica Arijana Sinković, Iva Vujčić zadužena za EU fondove, računovotkinja Vesna Vela i još jedna imenom Zlatka Andrijašević, prezimenjakinja potonje, rizničarka Ivana Andrijašević, potom pročelnica Jarmila Tomić, donačelnica Anita Šutić i pravnica Marijana Vuletić.

One koje nismo mogli uloviti na fotografiji u ovom nabrajanju ćemo preskočiti, a to su spomenuta sanitarna djelatnica i jedna mlada dama na programu stručnog osposobljavanja.

Ostavila već četvoricu

image
Arijana Sinković

U Općini najdulje radi Arijana Sinković, 49-godišnja tajnica koja je iza sebe ostavila čak četiri načelnika. Ne kao, nedajbog, nekakva predatorica, nego po dugovječnosti...

– Slobodno napišite koliko imam godina jer s njima u paketu ide i više od dva desetljeća staža. Imala sam dosad korektnu suradnju sa svim načelnicima općine Gradac, ali za ovog zadnjeg (Matka Burića nap.a.) mogu reći da je nekako najveseliji, vjerojatno zato što je najmlađi – diplomatski mudro, kao prava tajnica koja tajne čuva, veli Arijana.

Zanimljivo je da na svoje suradnike načelnik Burić "ne viče", nego je na "ti". To, napominje, nimalo ne umanjuje međusobno poštovanje i uvažavanje, samo stvara osjećaj bliskosti i kolegijalnosti koja je već prerasla u prijateljski odnos.

image
Jarmila Tomić, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela

Po dobi, prednjači, međutim, gospođa Jarmila Tomić; ona je u dobrodržećoj šezdeset četvrtoj i "broji sitno" do mirovine. Veseli se toj novoj životnoj etapi, svojevrsnom novom početku, a minuli rad rekapitulira riječima:

– Došla sam iz Konjica u vrijeme Domovinskog rata, ovdje u Gradac. Uvijek je većina radnog kolektiva bila ženska, a s ovom aktualnom garniturom se izvrsno slažem. Bilo je prije i kolegica s kojima baš i nisam uspijevala naći zajednički jezik, a sad je velim skoro pa idilično; ipak, ne žalim zbog skorog odlaska, dobro će mi doći odmor. A i neka mladi malo dobiju priliku – pošteno će gospođa Jarmila.

Anita Šutić, donačelnica, imenovana je na dužnost prije tri godine, kad i općinski čelnik. Iskusna menadžerica, 52-godišnja Anita, stigla je iz sektora hotelskog menadžmenta i također nema primjedbi na suradnju s mlađim kolegom, nadređenim joj Matkom Burićem.

Podebljao proračun

Valja sad iznijeti i hvalevrijednu činjenicu da je 34-godišnji čelnik Općine od dana preuzimanja mandata skoro udvostručio općinski proračun: s 11,6 milijuna kuna "skočio" je na 21 milijun, a to ponajprije valja zahvaliti umješnom povlačenju sredstava iz europskih fondova, to jest – umješnom kadroviranju.

Ključni potez povukao je, dakle, Burić u trenutku kad je rečenu zadaću povjerio sposobnoj Ivi Vujčić (32), stručnjakinji za rad s financijama EU-a.

image
Iva Vujčić, viši stručni suradnik za EU fondove

Vujčić je inače stigla iz Đurđevca na južnodalmatinsku rivijeru zbog ljubavi, što se pokazalo kao itekako dobra okolnost ne samo za njezina supruga, nego i malenu, ali perspektivnu općinu koju je zahvaljujući pravim potezima obogatila već za sedam milijuna eura nepovratnih sredstava, dok ih je još deset na čekanju.

– Iva je žena zmaj – svoje mišljenje o njoj sažima ponosni načelnik.

Dvadeset osmogodišnja računovotkinja Vesna Vela među najmlađim je damama koje čine nukleus "girl-powera" lokalne uprave na čelu s jednim muškarcem. Ta bi okolnost možda nekoga i naljutila, kao, muškarci uvijek poberu vrhnje (čitaj: rukovodeće položaje) dok zapravo cijela priča počiva na ženskim plećima.

Ali taj netko jamačno nije nikad bio u prostorijama Općine Gradac i vidio tu lijepu radnu sinergiju, kolegijalnost i uvažavanje. Okej, načelnik nije žena; no, nitko nije savršen, zar ne?

#GRADAC#MAKARSKA RIVIJERA#MATKO BURIĆ#MAKARSKA KRONIKA

Izdvojeno