StoryEditorOCM
Obalagorući problem

U nekim gradovima na obali udvostručio se broj stanovnika, a broj djelatnika hitne službe je isti: ‘Imamo pacijente po crvenom, žutom i zelenom kriteriju. Evo što to znači...‘

Piše Dalmacija SD
12. kolovoza 2022. - 12:47

Prerana smrt novinara Vladimira Matijanića aktualizirala je pitanje o stanju u Hitnoj, a već danima ne prestaju reakcije građana i medicinskog osoblja. O tome što se događa sa sustavom hitne, i na koji način rade u priobalju tijekom turističke sezone govorilo se u emisiji HRT-a Studio 4.

U ovim trenucima na našoj obali ljetuje više od milijun i sto tisuća turista. Dakle, u nekim turističkim mjestima udvostručio se broj stanovnika, a broj djelatnika hitne službe vozila i opreme je isti, piše HRT.

- Zadnji put proširenje mreže donesena je 2016. godine za cijelu Hrvatsku, tako da smo i mi u Šibensko-kninskoj županiji dobili proširnu mrežu, međutim tražili smo da nam se neka mreža nadogradi s tima 2 na T1 na području Tisnoga jer smo imali velikih problema, pogotovo tijekom turističke sezone kada i zbog svoje udaljenosti i zbog Nacionalnoga parka Kornati, zbog raštrkanosti otoka i priobalja na tom području, tražili smo da bude liječnik.

Županija nas je podržala, Hrvatski zavod za hitnu medicinu također, no nikako da HZZO shvati potrebe Zavoda za hitnu medicinu da se radi o vrlo skupoj djelatnosti i da je jednostavno neprihvatljivo da se na takav način odnose prema nama. Ne tražimo mi to za sebe, nego za stanovništvo, za turiste i cjelokupni sustav koji funkcionira na našem području, izjavio je Tomislav Jukić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Šibensko-kninske županije.

- Svi pozivi se svrstavaju po hrvatskom prijamu poziva, zapravo to je izvorno norveški indeks prijama poziva koji su u Hrvatskom zavodu modificirali za hrvatske uvjete. Po njemu imamo pacijente po crvenom, žutom i zelenom kriteriju. Na crvenom pokušavamo reagirati u roku od minute do dvije, znači od prijema poziva do izlaska na teren da prođe minuta do dvije, žuti kriteriji bi trebali biti rješavani kroz idućih 15 minuta, dakle izlazak tima kroz 15 minuta, dok zeleni kriteriji može čekati i 4 do 5 sati.

U Norveškoj recimo, taj zeleni kriteriji se preusmjerava liječnicima obiteljske medicine, mi to nemamo pa odrađujemo i zelene kriterije koji nam oduzimaju puno vremena. Naš dispečerski centar kvalitetno odrađuje svoj posao, disponira ekipe po terenu tako da u slučaju da ima više intervencija nego što ima poziva, šalju ekipe na one najhitnije, pojasnio je za HRT Joško Jaman, potpredsjednik Udruge Hitna uživo 194.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2022 13:02