StoryEditor
Obalasjećanje na žrtvu

U malenom Rogotinu niče spomenik hrvatskom vojniku, prvi takav u našoj domovini! ‘Ovo je samo mali znak zahvalnosti čuvarima domovine‘

14. studenog 2020. - 22:55

Mnogi su vojnici kroz povijest vodili obrambene ratove za hrvatsku državu, koja je konačno ostvarena nakon pobjede u Domovinskome ratu. U želji da u pamćenje hrvatskog naroda trajno usidre sjećanje na žrtvu hrvatskih vojnika, podizani su spomenici posvećeni Domovinskom ratu. U današnjem društvenom kontekstu oni imaju posebnu važnost – kao mjesta sjećanja i bastioni koji podupiru hrvatski nacionalni identitet.

U Rogotinu će se postaviti Spomenik hrvatskom vojniku, posvećen svim hrvatskim vojnicima koji su se na častan, viteški i vojnički način borili za hrvatsku državu. Spomenik je izradio umirovljeni časnik Hrvatske vojske Ivan Pavić, dok je sredstva za njegovu izradu donirao don Petar Mikić. Visok 1,5 metara, s postoljem 2,20 metra.

Prikazuje donekle stilizirani lik, srastao s planinom, zemljom, rodnom grudom, koji, bez puške, ali smion i ponosan s krunicom u ruci, iskazuje obrambeni karakter Domovinskoga rata i višestoljetne borbe za hrvatsku državu. Na čeonoj je strani u obliku stupa veliko slovo H – Hrvatska, čvrsta, neuništiva poput kamena, u koju je uronjena ruka hrvatskoga vojnika s krunicom Zaštitnice Hrvata, prožeta porukom: U ovom je znaku pobjeda tvoja! Izrađen je od bijeloga kamena i bit će postavljen u Parku Puntin u Rogotinu.

Nikad osvajači

Prema dostupnim informacijama, zasad takav tip spomenika u Republici Hrvatskoj ne postoji. U tom parku već postoji spomenik od sličnoga materijala, nazvan Zahvala predcima (identičnih dimenzija), koji predstavlja rogotinsku, neretvansku tradicionalnu težačku obitelj. Tako bi novi spomenik postavljen nasuprot njemu zatvorio identitetski krug svakog Rogotinjanina i Neretvanina, a i šire, jer bi promovirao vrijednosti obitelji, vjere i domovine.

– Hrvatski vojnik – skroman čovjek velika duha, kojemu u ostvarenju djela ljubavi pomaže vjera koja se manifestira krunicom u ruci. Hrvatski vojnik nikada nije osvajao tuđe teritorije, nego je svoje štitio pod cijenu vlastitog života, znajući da je život vrijedan samo života za drugoga – za voljene. Ovaj je spomenik samo mali znak zahvalnosti čuvarima zemaljske domovine, koji na taj način zaslužuju vječnu domovinu na nebesima – rekao je don Petar.

U ovaj je projekt od samog početka uključen legendarni zapovjednik 4. gardijske brigade HV-a i bivši ministar obrane Damir Krstičević, koji želi zahvaliti don Petru Mikiću i svima koji su pridonijeli izgradnji spomenika.

– Mnoge generacije našeg naroda sanjale su o slobodnoj i neovisnoj Republici Hrvatskoj. Mnogi hrvatski vojnici borili su se u raznim ratovima i pod tuđim zastavama. Ali hrvatskim braniteljima pripala je čast da tijekom devedesetih godina iz temelja izgrade Hrvatsku vojsku i da uz tadašnje mudro političko vodstvo, predvođeno prvim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom, ostvare modernu i demokratsku Hrvatsku. Zato uvijek kažem kako je temelj današnje Hrvatske Domovinski rat, a njezin kamen temeljac upravo su hrvatski branitelji.

Skupo plaćena sloboda

Drago mi je da će spomenik biti postavljen baš u Rogotinu, nedaleko od Ploča, gdje smo 2018. godine vratili Hrvatsku vojsku. Neretvani su se uvijek borili za samostalnost i hrvatske nacionalne interese, tako je bilo i u Domovinskom ratu. Nažalost, mnogi od njih su i poginuli u Domovinskom ratu i zato neka nas ovaj spomenik uvijek podsjeća kako je sloboda u kojoj danas uživamo skupo plaćena.

Hrvatski vojnici danas su jamac sigurnosti, stabilnosti i opstojnosti našega naroda na ovim područjima. Hrvatski vojnik postao je brend, i to ne samo u Hrvatskoj, nego i u cijelom svijetu. Naš narod najviše povjerenja ima upravo u Hrvatsku vojsku i hrvatske vojnike – istaknuo je Krstičević.

– Spomenik hrvatskom vojniku koji umjesto oružja u ruci drži krunicu simbolizira obrambeni karakter Domovinskog rata i višestoljetnu borbu za hrvatsku državu, u kojoj je hrvatski narod snagu crpio u svojoj vjeri. Samostalnu i neovisnu Hrvatsku sanjali su mnogi prije nas, a naša generacija imala je povijesnu ulogu u ostvarenju toga sna – to je naš privilegij na koji smo iznimno ponosni. Pobijedili smo u nametnutom nam ratu, a hrvatski su vojnici od branitelja domovine postali čuvari mira diljem svijeta. Bez hrabrih hrvatskih branitelja spremih na žrtvu za domovinu ne bi bilo slobodne i neovisne Hrvatske.

Neretvani su se kroz našu dugu povijest istaknuli kao hrabri vojnici, a to su posebno dokazali u Domovinskom ratu, kako kroz svoju 116. brigadu, tako i u drugim postrojbama Hrvatske vojske. U tom svjetlu ovaj je spomenik važan je doprinos očuvanju naših temeljnih vrijednosti i promicanju povijesne istine – rekao je potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Svečano otkrivanje Spomenika hrvatskom vojniku bilo je planirao u studenome, ali je zbog situacije s koronavirusom odgođeno za proljeće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2021 06:24