StoryEditor
ObalaINVENTURA 2021. NA RIVIJERI

U Makarskoj je SDP opet uskočio u gradonačelničku fotelju, Hloverka više nije na čelu Turističke zajednice, a Josko Roščić i dalje je na čelu Baške Vode... u osmom mandatu!

Piše Igor Caktaš
4. siječnja 2022. - 11:12

Ruku na srce, nije se baš 2021. nešto proslavila ni na Makarskoj rivijeri, ali je svakako bila pomak nabolje nakon katastrofalne 2020. korona-godine koja je donijela štetu gdje je god mogla. Turistička sezona 2021. imala je odlične rezultate, u Makarskoj je za 75 posto bila bolja od prethodne.
Na političkoj sceni umjesto HDZ-ova Jure Brkana u fotelju gradonačelnika Makarske zasjeo je SDP-ov Zoran Paunović, a Petra Radić pobijedila je Antu Miličića i postala načelnica općine Podgora... Pregledali smo stranice Makarske kronike i prisjetili se pojedinih događaja i osoba koji su obilježili 2021. godinu na području grada Makarske, Makarske rivijere i Zabiokovlja.

image
Siječanj
Volonteri makarskog Crvenog križa slažu pomoć za Baniju
Ivo Ravlić/Cropix


Siječanj
S naslovnice prvog broja "Kronike" u 2021. odzvanjao je naslov "Srce jače od 6,2 po Richteru". Nakon velikog potresa na Baniji i Makarani su se uključili u val dobrote. Naš fotoreporter Matko Begović s prijateljima je krenuo u Majske Poljane i Petrinju. U samo 24 sata prije odlaska prikupili su 13.500 kuna i s punim kombijem pomoći obradovali stradalnike. Volonteri Crvenog križa Makarske udarnički su odradili posao, prikupljajući i slažući pomoć. Makarani su se prisjetili i svoga potresa, naš suradnik Marino Srzić vratio nas je 59 godina unatrag, kada je Makarsku i primorje uzdrmao potres od 6-6,9 po Richteru, koji je odnio dva života.
U gradu se razbuktala rasprava oko cijepljenja protiv COVID-a 19. Među prvima su se cijepili djelatnici Doma zdravlja i poručili sugrađanima da slijede njihov primjer. Razgovarali smo i s makarskim volonterkama Ivom Krivić i Vesnom Rudelja koje su se vratile s Banije i svjedočile: "Kružili su oko šatora, jer ih je sram moliti za hranu." Posjetili smo i Biljanu Puharić, koja je objavila monografiju "Lipo moje makarsko more", u čast pokojnog supruga, makarskog kroničara, profesora Petra Puharića. Mjesec je "zasolio" ravnatelj Crvenog križa Gloryan Grabner: "Ako nas pogodi potres, može nas spasiti samo molitva Bogu!"

image
Veljača
Devastirana plaža kod hotela 'Romana'
Ivo Ravlić/Cropix


Veljača
Započelo je nasipavanje plaže kod hotela "Romana", što se pretvorilo u novu temu za raspravu i okršaje oporbe i vladajućih uz uključivanje zaštitara prirode i ostalih građana koji su prosvjedovali i dežurali pokušavajući spriječiti devastaciju pomorskog dobra.
Pokrenut je postupak pred povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa zbog slučaja makarskog Vodovoda, a na tapetu su se našli punac i zet, Josko Roščić i Joze Vranješ, načelnik Baške Vode i makarski dogradonačelnik i direktor u Vodovodu. Želeći Makaranima predstaviti sve kandidate za gradonačelnika krenuli smo s onim koji je pobijedio - Zoranom Paunovićem: "Od sinonima ljepote Makarska je postala grad slučaj i predmet sprdnje." Makarski policajci uhvatili su doseljenog 48-godišnjaka koji je mjesecima harao gradom, prateći i pipkajući djevojčice.
Pokrenuta je inicijativa "Makarska rivijera i prijatelji srcem za Petrinju" za gradnju kuće šesteročlanoj obitelji Boltužić. Akciju su pokrenuli makarski poduzetnici Mijo Pašalić, Josko Šarić Škare i Jovica Šegan. Pašalić je opet bio u centru događanja, izgradio je svojim radnicima 16 stanova u dvije zgrade. Djelatnici Apfela plaćat će kvadrat od 650 do 950 eura na rok od 15 godina, a u tom roku ne moraju biti zaposlenici Apfela. Kamata je s bankama dogovorena u visini od 1,99 do 2 posto.

image
Ožujak
Nered na Svetom Petru
Ivo Ravlić/Cropix


Ožujak
Breljanka Ivanka Čuljak-Milidrag, glasnogovornica pokojnog zagrebačkoga gradonačelnika, dala je intervju za Makarsku kroniku: "Bandić je ustajao u četiri ujutro kako bi spremio ručak suradnicima, a volio je i raščiku koju su mu slali iz Makarske." Obišli smo poluotok Sveti Petar i upozorili na posvemašnju devastaciju.
U sklopu predstavljanja kandidata za gradonačelnika Makarske prostor smo ustupili HDZ-ovu gradonačelniku Juri Brkanu koji je ustvrdio da se u gradu živi bolje nego prije četiri godine.
Razvila se i rasprava oko izdvajanja makarskoga Doma zdravlja. "Iza izdvojenog Doma trebale bi stajati općine s područja Makarske rivijere i Grad Vrgorac", poruka je iz HDZ-a. Stranice "Kronike" otvorili smo i gradonačelniku Vrgorca Anti Praniću, koji se kandidirao za župana. "Grad Makarska treba postati pokretač razvoja Makarske rivijere i Zabiokovlja", poručio je Pranić.
On je šansu u Vrgorcu dao svom zamjeniku Mili Hercegu, koji je pobijedio u prvom krugu. Puno gorčine iznio je Milan Grbavac, predsjednik makarskog HSU-a, koji je ustvrdio kako su političarima umirovljenici dobri za davati glasove, a kada završe izbori mogu opet kopati po smeću. Predstavili smo i Petru Radić, kandidatkinju za načelnicu Podgore, koja je postala jedno od najvećih iznenađenja lokalnih izbora.

image
Travanj
Jako Andabak je prodao 70 posto dionica Sunce hotela
Neja Markičević/Cropix
Neja Markičevic/Cropix


Travanj
Marko Pribisalić, kandidat Nezavisne liste mladih za gradonačelnika Makarske, predložio je da se novcem od komunalnog doprinosa izgrade stanovi za liječnike. Josko Roščić, dugovječni načelnik Baške Vode, tvrdi: "Žele me srušiti lažima, idem na osmi mandat." Ivana Miočević Franić, kandidatkinja za gradonačelnicu ispred Nezavisne liste Osejava, uključila se u kampanju, jer "ne može gledati kako Makarska propada".
HEP je uložio 40 milijuna kuna, pa je makarska trafostanica postala duplo jača. Mile Herceg, kandidat za gradonačelnika Vrgorca, ustvrdio je: "Idemo istim pravcem. Voda i vrtić bit će jeftiniji, gradimo POS-ove stanove." Stjepan Zelić, kandidat za gradonačelnika Makarske, ističe: "Nismo zamorci, pa da samo gledamo dok uništavaju Makarsku." Iz Sunce hotela Jake Andabaka najavljeno je kako ih preuzima tvrtka Eagle Hills u vlasništvu šeika Mohameda Alabbara, odnosno da je kupila većinski paket od 70 posto dionica.

image
Svibanj
Otkrivanje spomenika "Kobac" u Makarskoj
Ivo Ravlić/Cropix


Svibanj
Predah od kampanje uzeli smo posjetom Makru kod 12-godišnjeg genijalca Tonina Štambuka, koji je pravi mali meštar, inovator, tesar, financijer... i ima cilj: Kad odrastem, bit ću Mate Rimac! Napokon se iskristalizirala petorka kandidata za "Bijelu kuću": Jure Brkan, Zoran Paunović, Ivana Miočević Franić, Stjepan Zelić i Marko Pribisalić.
Kandidati su nam kao prvi potez, koji bi poduzeli ako budu izabrani za gradonačelnika, istaknuli spašavanje turističke sezone. Kampanja je poprimila i prljave tonove pa je nepoznat netko na jumbo plakatu Jure Brkana na čelu sprejem nacrtao rupu od metka uz natpis "Memento mori". Postavilo se stoga pitanje tko je u Makarskoj dobar u latinskom. Policija je privela i ispitivala Mihovila Marinovića iz Nezavisne liste Osejava. "Nisam očekivao ovako niske udarce, upali su mi u kuću s nalogom za pretres, ispitivali me znam li latinski", rekao je Marinović.
Marko Jakir, vlasnik objekta na Svetom Petru, požalio nam se pitajući vrijedi li se u Makarskoj uopće boriti za svoju pravicu. U prvom izbornom krugu pobijedio je u Makarskoj Paunović i ušao u drugi krug s Brkanom. U Makarskoj je otkriven spomenik "Kobac", a baškovoški Biston postao je prvak države u boćanju.

image
Lipanj
Petra Radić je postala načelnica Podgore
Ivo Ravlić/Cropix


Lipanj
Zoran Paunović postao je gradonačelnik Makarske. Nezavisna kandidatkinja Ivana Visković umalo je u Tučepima srušila favorita, HDZ-ova načelnika Antu Čobrnića. Petra Radić u Podgori je pobijedila Antu Miličića, a u ostale tri općine nije bilo iznenađenja. Josko Roščić osvojio je osmi mandat na čelu Baške Vode, a u Brelima i Gradcu su mandate potvrdili Stipe Ursić i Matko Burić.
Olmissum je u finalu pobijedio Novo Vrijeme i potvrdio titulu prvaka države. Makarka Mihaela Kotarac s kolegama je dobila rektorovu nagradu za organizaciju Call centra, spašavala je studente u kaosu korone. Makarska opet ima svoga svećenika. Don Marko Pavlinović održao je mladu misu u svetištu Vepric. Konstituirano je Gradsko vijeće Makarske, a za predsjednicu izabrana Gordana Muhtić.
Objavili smo i inspirativnu priču o poštenju "Jesi li ti moj anđeo čuvar". Mladi Marin Puharić pronašao je 3000 kuna i vratio ih vlasniku Vojku Nikoliću. Igor Osredkar napustio je Novo Vrijeme. Na makarskom Trgu kobaca zametnuo se politički rat između gradonačelnika Paunovića koji je odlučio srušiti betonsku pozornicu i HDZ-a s Jurom Brkanom. Košarkaški klub Amfora ušao je u prvu ligu, a Mijo Pašalić povukao se s čela Novog Vremena.

image
Srpanj
Hloverka Novak-Srzić otišla je u mirovinu
Ivo Ravlić/Cropix


Srpanj
Hloverka Novak-Srzić poručila je nakon odlaska s mjesta direktorice Turističke zajednice Makarske kako ne vjeruje da joj je smjenu montirala politika, jer je bila makarski brend. Ako je tako veseli...
Umirovljena učiteljica Marija Spajić (95), žena koja je pregazila vrijeme, cijeli je život posvetila radu s djecom od Lećevice preko Dugopolja i Tučepi do Makarske. Petra Radić proslavila se uklanjanjem ručnika s podgorske plaže, ali hvalevrijedan potez nije bio nimalo originalan. Josko Roščić, načelnik Baške Vode, kazao nam je kako oni ručnike uklanjaju već 20 godina, a isti posao radi i Grad Makarska...
Mate Jujnović poručio je Gradu kako neće prekidati radove na benzinskoj crpki, te da će i dalje kršiti zabranu građevinskih radova u sezoni. Pozornica na Zelenki poslužila je za jednu predstavu, onu njezina rušenja pikamerom. Na naslovnici smo najavili i priču o susjedima iz pakla, stanarima Ulice Vladimira Nazora, koji su gradski vrt polili otrovom da pobiju mačke i golubove.
Načelnica Radić zatekla je u Podgori općinski dug od 31,2 milijuna kuna. Iza Hloverke Novak-Srzić u TZ-u Makarske ostao je minus od 750 tisuća kuna.

image
Kolovoz
Preskupi aranžmani agencija do Skywalka razljutili su turiste
Vojko Bašić/CROPIX
Vojko Bašić/Cropix


Kolovoz
Na žalost, na Biokovu se i ove godine dogodila nesreća sa smrtnim ishodom, nastradala je jedna poljska državljanka. "Da je bilo pameti, Poljakinja bi ostala živa", kazao nam je Ante Kukavica, pročelnik makarskog HGSS-a. Splitski arhitekti, predvođeni Dašom Gazde, s kojima je Grad potpisao sporazum o suradnji, poručili su kako sportskim terenima nije mjesto na Platnu.
Na prvoj radnoj sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik Paunović istaknuo je kako se Makarska uništava 20 godina i da sada treba spasiti od betona što je preostalo.
Požrtvovni gasitelji spriječili su katastrofu na Osejavi. Objavili smo i razgovor s mladim (16), talentiranim makarskim veslačem Ivanom Talajom: Odustajanje je kukavičluk kojim se čovjek ogriješi o sebe. Na tapetu je dječji vrtić na Zelenki - ako se ne sagradi u roku, izvođača čeka kazna.
Otkazana je suradnja tvrtki koja je čistila Makarsku, prljavštine ima na sve strane. Zagrebački odvjetnik Albin Hotić požalio nam se na agencije koje organiziraju izlete na Skywalk: "Kombijem do Skywalka za 315 kuna. Reket i pljačka!" Bili smo u gostima kod Ivice Medaka, stočara u Kozičkim Poljicima. "Ne vraćam se u civilizaciju, ovdje sam našao mir Božji."
Bili smo i kod još jednog čuda od djeteta, maloga (7) šahista iz Makarske Dominika Rašića, koji je izrazio želju da se ogleda i s Garijem Kasparovom.
Grad Makarska je u sklopu GSC-a osigurao smještaj za turiste koji čekaju testiranje ili sumnjaju da imaju koronu, a između vlasti i oporbe došlo je do sukoba oko sufinanciranja udžbenika za srednjoškolce.

image
Rujan
Boltužići su dobili novu kuću
Nikola Vilić/CROPIX
Nikola Vilić/Cropix


Rujan
Makarani su proslavili 100 godina HRNK Zmaj. U sklopu proslave odigrana je i prijateljska utakmica s Hajdukom, koju su "bijeli" dobili 2:0. Svetište Vepric dobilo je most, pa hodočasnike više neće udarati automobili na magistrali. Na svečanosti u Jabukovcu kod Petrinje, koju je na licu mjesta popratila i Makarska kronika, šesteročlanoj obitelji Boltužić je predana kuća, koju je u rekordnom roku izgradila inicijativa "Makarska rivijera i prijatelji srcem za Petrinju".
Mijo Pašalić očitao je bukvicu nazočnim predstavnicima države: "Mi smo skućili Boltužiće, a vi izgradite kuće ljudima iz kontejnera." Na vrgorskom području zatvorene su područne škole Orah i Zavojane.
U Makarskoj je predstavljen projekt UNESCO-ova geoparka Biokovo i Imotska jezera. Joško Kosović dobio je novi mandat na čelu Javne ustanove Gradski sportski centar. SDP-ovoj vlasti nije baš sjelo što je HDZ-ovac dobio novi mandat, što je izazvalo i reakciju ravnatelja Kosovića. "Mučno mi je, ne želim sudjelovati u političkim igrokazima". Turističku zajednicu počeli su "češljati" tužiteljstvo i Ministarstvo turizma, što će sve isplivati na kraju?

image
Listopad
Zoran Milanović došao je na proslavu Dana Grada Makarske
Ivo Ravlić/CropixListopad
Na sjednici Gradskog vijeća Makarske istaknuto je kako grad napokon dobiva javni prijevoz i uspostavlja pauk-službu. Imperial Riviera najavila je rekonstrukcija hotela "Dalmacija", u što će biti uloženo 67 milijuna kuna. Obilježavalo se i "prvih sto dana" gradske vlasti. Uspjeli smo doći do izjava predstavnika NLO-a koji su ustvrdili kako su prvih sto dana gradonačelnika i suradnika obilježili gafovi i nesnalaženje. Brkan je najavio kako će se očitovati nakon što Paunović iznese osvrt na svoj rad. U Makarskoj se radio rezime glavne turističke sezone, koja je bila za 75 posto bolja od lanjske.
U upravnim vijećima gradskih tvrtki i ustanova zasjeli su SDP-ovci, a i Makarska je dobro osjetila potres od 4,6 po Richteru, koji, srećom, nije izazvao nikakve štete.
Vrtić na Zelenki probija rokove, cijena skače u nebo. Makarska je obilježila Dan grada, a na svečanoj sjednici bio je i predsjednik države Zoran Milanović: "Makarani, ne brinite, ima glupljih i pohlepnijih prema svome prostoru." Cijene najma stanova u Makarskoj nastavljaju rasti, pa je tako za ulazak u pristojan stan potrebno isprsiti 300 eura, a o dovođenju pasa i mačaka vlasnici ne žele ni čuti.

image
Studeni
Ivan Božović je preuzeo Novo Vrijeme
Matko Begović
Matko BegovićStudeni
Tragom afere zagrebačkog župana Stjepana Kožića i plaćanja privatnih troškova službenom karticom, raspitali smo se kakvo je stanje na području Rivijere, nitko nije napravio nikakvu zlouporabu, pa nam je načelnik Brela Stipe Ursić potvrdio kako preko službene kartice "popegla" na godinu 15 tisuća kuna, dok je gradonačelnik Makarske Zoran Paunović i nema.
Počeli su isplivavati podaci o radu bivše direktorice TZ-a Makarske Hloverke Novak-Srzić, poput onoga da je jednu aplikaciju s Poljacima ugovorila za 80 tisuća eura, a što je na brifingu s novinarima iznio gradonačelnik Paunović, ujedno i privremeni direktor TZ-a.
Pisali smo i o junaku koji ne smije biti zaboravljen, o Makaraninu Siniši Paunoviću, koji je položio život kako zločinci ne bi raznijeli Bjelovar. Odazvali smo se i pozivu očajnih susjeda gradilišta sportskog centra tvrtke Apfel u vlasništvu Mije Pašalića, kojima su se zbog nestručno izvedenih radova počeli urušavati vrtovi. "Kuće i vrtovi će nam završiti u provaliji, a ja ću se ubiti", očajavao je Toma Buljubašić.
Srpski stručnjak Ivan Božović postao je trener Novog Vremena nakon Tea Strunje. Rasplamsao se rat Paunovića i Brkana, postavljaju se pitanja tko je dužan Gradu za komunalni doprinos, a tko radi u kavani. Bili smo u gostima mladom srebrnom pčelaru Josipu Praniću iz Ravče, koji nikad nije okusio svoj med jer je dijabetičar.

image
Prosinac
Gordana Muhtić i Zoran Paunović na sjednici Gradskog vijeća Makarske
Ivo Ravlić/CropixProsinac
Ne bojte se napada, imamo mi 60 kamera, tako su nam kazali u jednom makarskom trgovačkom centru nakon što smo se zaputili u novinarsku inspekciju poslije tragedije u splitskom Lidlu. Zaštitar je tada u Makarskoj bio jedino ispred Kauflanda, Lidlov u uredu, a Pevexov je bio slobodan.
Obratio nam se Davor Čović iz Baške Vode, koji je, i sam bolestan, s bolesnom majkom došao pred makarski Dom zdravlja kako bi se oboje testirali zbog sumnje na koronu, ali ostao je šokiran ponašanjem dviju djelatnica. Isprika koju je dobio iz Doma nije mogla ublažiti doživljeni stres.
Vrijeme je darivanja pa smo ispitali kakva je situacija na području Makarske rivijere i ustvrdili kako hotelijeri cijene svoje radnike. Božićnicu od 3300 kuna dobivaju čak i sezonci Bluesuna. Usvojen je makarski gradski proračun težak više od 190 milijuna kuna.
Na završnici u Puli Novo Vrijeme je prvi put osvojilo hrvatski kup porazivši Olmissum, pa su porasle ambicije za nastavak sezone, jer je cilj Omišanima uzeti i trofej prvaka države.
U Makarskoj je održana proslava 30. obljetnice ustroja 156. brigade HV-a Makarska-Vrgorac, a svoj obol proslavi dala je i Makarska kronika objavljivanjem dijelova iz monografije o brigadi, autora Tea Šalinovića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2022 19:54