StoryEditor
ObalaINOVACIJA U KUHINJI

U domaće restorane ulazi kuhar-robot: zna kad triba zažutit kapulu, kad posolit, a kad ubacit manistru. Pogledajte kako priprema fuže s biftekom

Piše Sandra Barčot
1. prosinca 2021. - 08:10

Sada će roboti kuhati za nas!

Pogledajte našeg lipotana koji će vam spremiti rižot s kozicama, ali i gulaš sa tjesteninom. Doći će u naš restoran, prvi koji ćemo otvoriti u Zagrebu, a onda tijekom sezone i u Splitu, pa ćete degustirati kako je to kada za vas kuha gamma-chef, naš robot, hrvatskih ruku djelo - predstavljaju nam svoju inovaciju "startupovac" Đulijano Nola i kuhar, preciznije chef Vedran Varvodić.

Prezentaciju kako se "digitalno" sprema jelo, mirišljavo i slasno, kako kuha metalni, a ne živi kuhar, ovaj dvojac je imao na nedavno održanom "ZINFestu - Festivalu Crljenka i rođaka" u Kaštelima. Izuzetno zanimanje posjetitelja i izlagača-vinara pobrala je ta metalna crveno-crna kocka, jer mnogi nisu baš vjerovali da robot može skuhati dobro, ukusno jelo.

Svi su s nestrpljenjem čekali između 12 i 15 minuta da jelo bude gotovo kako bi ga mogli kušati i ocijeniti.

- Ma baš me zanima što će nam to spremit ova kanta. Ako je odličan kuvar, moga bi ga i ja uzet za doma.

Bolje da mi on kuva, nego ona moja, koja je prava šteta u kužini. Uvik još nešto prislano, pa joj zagori, manistra ne bude al dente... - čuli su se komentari okupljenih muškaraca, dok su žene iz publike imale sasvim drukčiju priču:

- I ovi robot je ka moj muž – sve mu pripremi, nariži kapulu, očisti luk, kumpire, izvadi meso.... Lako ti je tako skuvat. I još mu na kraju operi suđe.

Nizali su se komentari znatiželjnika, dok je Nola, Podgoranin sa splitskom adresom, već odavno poznat u svijetu IT-industrije sa svojim uspješnim start upovima, navodio detalje oko robota-kuhara.

- "Bots&pots" je tvrtka u kojoj su uz mene još Dražen Drnas i Hrvoje Bujas te minulih pet godina radimo na ovom robotu-kuharu. Sad smo ga direktno iz garaže donijeli među vinare kako bismo prezentirali našeg malog chefa.

Ima odjeljke gdje su namirnice. U osam komorica su začini, pa slijede prostori za "tekućice", odnosno ulje, kvasinu, vino, vodu... Ovdje su vam glavne namirnice: tjestenina, šalša, kozice, kapula i meso. I onda vam sve u svoje ruke preuzima šaptač robota – smije se Đulijano, ukazujući nam na pravog kuhara Vedrana koji u suci drži – tablet.

- Programirali smo robota za jela koja može skuhati, a to su rižoti, umaci, njoke, gulaši... Ono što ide u jedan lonac, a on za manje od 15 minuta skuha za četiri osobe – nastavlja s Varvodić s edukacijom o principu rada nesvakidašnjeg kuhara, otkrivajući kako ga je "naučio" kuharske tajne:

- Programiran je kada treba dodati koji sastojak, kada zažutiti kapulu, začiniti, ubaciti manistru, rižu... Kako zahtijeva koje jelo. Evo gledajte, sada dodaje začine.

Dvojac Nola-Varvodić tvrdi da će roboti imati prvi ispit u Zagrebu.

- U restoranu ćemo imati pet robota koji će kuhati ispred vas, a za vas. Osigurat ćemo i vrhunsko jelo, a ne samo show. Ako robot bude loš kuhar, brzo ćemo ga popraviti i programirati da bude pravi chef! Nema kod nas loših kuhara – smije se Nola, najavljujući i eventualnu franšizu proizvoda koji je u potpunosti domaća pamet.

Da je sve to i izvedivo, potvrđuje komentar jednog od kušača jela koje je spremio kuhar-robot:

- Ukusno, neman riči... I riža mu je za pet. Nije se prikuvala. Kušaj ove pjukance, baš su vrh! I meso mu je ispalo taman kako triba, ni žilavo ni premekano. Još kada bi zna ispeć štogod na gradele ili janca okrenit, odmah bi ga kupija, ha, ha!

item - id = 1147497
related id = 0 -> 1134998
related id = 1 -> 1159085
related id = 2 -> 1158320
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. siječanj 2022 22:05