StoryEditorOCM
ObalaINOVACIJA U KUHINJI

U domaće restorane ulazi kuhar-robot: zna kad triba zažutit kapulu, kad posolit, a kad ubacit manistru. Pogledajte kako priprema fuže s biftekom

Piše Sandra Barčot
1. prosinca 2021. - 08:10

Sada će roboti kuhati za nas!

Pogledajte našeg lipotana koji će vam spremiti rižot s kozicama, ali i gulaš sa tjesteninom. Doći će u naš restoran, prvi koji ćemo otvoriti u Zagrebu, a onda tijekom sezone i u Splitu, pa ćete degustirati kako je to kada za vas kuha gamma-chef, naš robot, hrvatskih ruku djelo - predstavljaju nam svoju inovaciju "startupovac" Đulijano Nola i kuhar, preciznije chef Vedran Varvodić.

Prezentaciju kako se "digitalno" sprema jelo, mirišljavo i slasno, kako kuha metalni, a ne živi kuhar, ovaj dvojac je imao na nedavno održanom "ZINFestu - Festivalu Crljenka i rođaka" u Kaštelima. Izuzetno zanimanje posjetitelja i izlagača-vinara pobrala je ta metalna crveno-crna kocka, jer mnogi nisu baš vjerovali da robot može skuhati dobro, ukusno jelo.

Svi su s nestrpljenjem čekali između 12 i 15 minuta da jelo bude gotovo kako bi ga mogli kušati i ocijeniti.

- Ma baš me zanima što će nam to spremit ova kanta. Ako je odličan kuvar, moga bi ga i ja uzet za doma.

Bolje da mi on kuva, nego ona moja, koja je prava šteta u kužini. Uvik još nešto prislano, pa joj zagori, manistra ne bude al dente... - čuli su se komentari okupljenih muškaraca, dok su žene iz publike imale sasvim drukčiju priču:

- I ovi robot je ka moj muž – sve mu pripremi, nariži kapulu, očisti luk, kumpire, izvadi meso.... Lako ti je tako skuvat. I još mu na kraju operi suđe.

Nizali su se komentari znatiželjnika, dok je Nola, Podgoranin sa splitskom adresom, već odavno poznat u svijetu IT-industrije sa svojim uspješnim start upovima, navodio detalje oko robota-kuhara.

- "Bots&pots" je tvrtka u kojoj su uz mene još Dražen Drnas i Hrvoje Bujas te minulih pet godina radimo na ovom robotu-kuharu. Sad smo ga direktno iz garaže donijeli među vinare kako bismo prezentirali našeg malog chefa.

Ima odjeljke gdje su namirnice. U osam komorica su začini, pa slijede prostori za "tekućice", odnosno ulje, kvasinu, vino, vodu... Ovdje su vam glavne namirnice: tjestenina, šalša, kozice, kapula i meso. I onda vam sve u svoje ruke preuzima šaptač robota – smije se Đulijano, ukazujući nam na pravog kuhara Vedrana koji u suci drži – tablet.

- Programirali smo robota za jela koja može skuhati, a to su rižoti, umaci, njoke, gulaši... Ono što ide u jedan lonac, a on za manje od 15 minuta skuha za četiri osobe – nastavlja s Varvodić s edukacijom o principu rada nesvakidašnjeg kuhara, otkrivajući kako ga je "naučio" kuharske tajne:

- Programiran je kada treba dodati koji sastojak, kada zažutiti kapulu, začiniti, ubaciti manistru, rižu... Kako zahtijeva koje jelo. Evo gledajte, sada dodaje začine.

Dvojac Nola-Varvodić tvrdi da će roboti imati prvi ispit u Zagrebu.

- U restoranu ćemo imati pet robota koji će kuhati ispred vas, a za vas. Osigurat ćemo i vrhunsko jelo, a ne samo show. Ako robot bude loš kuhar, brzo ćemo ga popraviti i programirati da bude pravi chef! Nema kod nas loših kuhara – smije se Nola, najavljujući i eventualnu franšizu proizvoda koji je u potpunosti domaća pamet.

Da je sve to i izvedivo, potvrđuje komentar jednog od kušača jela koje je spremio kuhar-robot:

- Ukusno, neman riči... I riža mu je za pet. Nije se prikuvala. Kušaj ove pjukance, baš su vrh! I meso mu je ispalo taman kako triba, ni žilavo ni premekano. Još kada bi zna ispeć štogod na gradele ili janca okrenit, odmah bi ga kupija, ha, ha!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. ožujak 2023 18:08