StoryEditorOCM
ObalaPRIGODNO REGATAVANJE

U čast svetom Anti u Podstrani se jedri na dasci i u šestom mjesecu trudnoće: prvakinja Hrvatske Katarina Pelivan nije mogla odoljeti zovu maestrala

13. lipnja 2020. - 19:02

I opet je, i to po 15. put, bilo zanimljivo u Mutograsu, u Općini Podstrana, gdje se obilježava "morski" blagdan svetog Ante. Naime, jedriličari JK Podstrane proslavu nebeskog zaštitnika provedu na moru, na regati "Kup sv. Ante Podstrana 2020.", te je cijeli dan ispred klupskih prostorija u Mutograsu veselo.

Ili zbog dječje cike i šušura prije nego što mali kormilari isplove na more, na regatu, ili zbog glazbe DJ Jasmina ili pak zbog odraslih koji su tog dana tek logistika mladim jedriličarima.

- Klub ima 16 godin', a regata je tu 15 punih! Danas smo već imali daske, ono veslanje na SUP-u, njih 15 je isplovilo i eno prvih na papir. Zatim naša dica u malim brodima, i onda laseri, pa druzenje – na hrvatskom jeziku, iako s padežima i nije baš na "ti", opisuje nam što se to sve događa na moru, tajnik kluba Mark Geurts, Belgijanac koji je sa suprugom Kikom, već 17 godina stanovnik Podstrane, a sve zbog jedrenja na dasci.

Došli su za dobrim "spotom", dobrim mjestom za surfanje i tako ostali, pa im je i 10-godišnji sin Josip, samo nastavio obiteljsku tradiciju – i on jedri, ali se bavi i judom. A oca Marka mu svi u Podstrani itekako poznaju jer je on Podstranac, ono spoj "pod" i "stranac"! I svi troje žive za jedriličarski klub, koji aktivnu ljetnu sezonu upravo započinje regatom "Sv. Ante". Te djeca u klasi "optimist", u omiljenim "kadicama", zajedre svoje plovove, a među malim Podstranjanima u goste im dojedre i Splićani iz JK Labuda, pa Mornara i Zente, kao i susjedi iz JK Orišca iz Dugog Rata.

image
Katarina Pelivan u akciji

- Pobjednik među "optimistima" je Bepo Duplančić iz Zente, slijedi Nikola Ferić njegov klupski kolega, te Bartol Jocić iz Mornara, dok je među curicama slavila Marta Tudor, također iz splitskog Mornara - nakon povratka s mora, u ulozi i predsjednika Regatnog odbora ali i predsjednika kluba, kazuje nam Nikola Aljinović rezultate, dok nam pobjednika iz druge utrke niže Ante Ivčević iz Stobreča.

Na njegovim daskama, omiljenim SUP-ovima, odnosno Stand Up Paddle, dugima 3,3 metara vrijednim oko 6000 kuna, 15 "veslača" na nogama odradilo je regatu i trijumf se piše Bartulu Jociću, ispred drugoplasiranog Damiana Nakira te trećeplasirane Antee Alujević.

Osim veslanja na daskama, na programu je bilo i veslanje u morskim kajacima, sea kajak, pa prezentacija foil daske na struju za koju je bio zadužen Dino Car, dok su svi zdušno pljeskom pozdravili jednu damu koja nije sudjelovala u utrkama, no ipak se otisnula na more. Nije mogla ostati na kopnu, stala je na dasku i zajedrila.

Riječ je o prvakinji Hrvatske u wind surfingu, u jedrenju na dasci, i to o Katarini Pelivan, članici domicilnog kluba koja je šest mjeseci trudna, no lagani maestral bio joj je dovoljan da se otisne na more i zajedri. - Ovo je pravi gušt! - samo nam je Katarina mahnula s daske držeći u ruci boom.

- Zato zadnje dvije godine i živim u Hrvatskoj jer je gušt! – isti epitet upotrijebila je još jedna jedriličarka, Francuskinja Maite Dracon, čija je majka iz Jesenica, a ona radi za parišku programersku tvrtku i to minule dvije godine iz Hrvatske. I jedri...

- Samo rekreativno i to u "laseru" – pojašnjava nam Maite, koja je sudjelovala i na "Komiškoj regati krstaša", a sada je u akvatoriju svoje Podstrane zajedrila na regati "laseraša" s Teo Pavlićem i Nikšom Žilićem iz JK Orišca, te Juricom Hajdukom iz JK Strožanca, koji je na kraju bio i najbrži u "laseru".

image
Laseraši Jurica Hajduk, Teo Franić, Nikša Žilić i Maite Dracon, programerka iz Francuske koja već dvije godine živi u Dalmaciji
Vojko Basic

I svi su oni dobili pokale za plasman i sudjelovanje na ovoj morskoj svečanosti povodom blagdana svetoga Ante, te su zajedno proslavili i jedrenje i početak sezone uz roštilj za koji je bio zadužen član kluba Slaven Matković.

Nema se para, a triba nam brod!

 

Početkom srpnja JK Podstrana starta i sa školom jedrenja na dasci gdje bude 40 djece, a imaju i tri jedrilice klase "laser" te tri "optimista", kao i jednog starog krstaša dugog 6 metara gdje djecu uče jedrenju i na velikim brodovima. No kako im sve više djece i to ne samo iz njihove Podstrane već i šire, dolazi zajedriti, treba im još brodova. Cijena "lasera" sa kompletnom opremom je 10.000 eura, dok su "optimisti" 3000 eura, pa se nadaju kako će im netko donirati barem tu malu "kadicu". Do sada im je pomagala uvijek Općina Podstrana, no korona im je sada "odnijela" novac iz proračuna, i ove godine za svoj rad klub će dobiti 0 kuna! A oni i dalje žele djecu učiti jedrenju...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. ožujak 2023 13:17