StoryEditorOCM
Obalana dan žena

U čast preminuloj novinarki njeni Kaštelani posadili murvu; Ovo stablo neka bude simbol Dijanine borbe i besmrtnosti

Piše Jakov Žarko
8. ožujka 2023. - 22:14

-Dijana je bila novinarka, a osnovna zadaća novinarstva je izvještavanje javnosti o svim važnim životnim činjenicama, bilo da se radi o podizanja kvalitete života i radi boljega snalaženja ljudi u društvu.

I ona je to zaista radila, svaka njena riječ imala je težinu, i tako sve do kraja.

Postala nam je i draga prijateljica.

Kao glas, kao borac za ljudska prava i kao žena borila se za sve onog ‘‘malog‘‘ čovjeka koji joj se obraćao za pomoć, za istinu-kazao je to na današnjem obilježavanju Međunarodnog dana žena Željko Ađutantov, predsjednik Udruge antifašističkih boraca Kaštela čiji su članovi, u čast, nedavno i iznenada preminuloj kolegici Dijani Putnik posadili stablo murve kao simbol borbe i besmrtnosti.

image
Ivana Topić

-Kad god nam je nešto trebalo, usred dana, noći, uvijek je bila tu, a ovo je jedan mali znak pažnje prema njoj i prema svim našim preminulim članicama - dodao je Ađutantov prije čijeg je govora okupljene pozdravila Vesna Ugrina, tajnica udruge zahvalivši svima koji su došli, među ostalima Dijaninom suprugu Ivanu, članovima Moto kluba Sjene, članovima redakcija Portala grada Kaštela i Slobodne Dalmacije, predsjedništvu SDP-a Kaštela, ravnateljici GK Kaštela Renati Dobrić, članovima udruge ABA te posebno Gradu Kaštela na podršci.

- Dijana je postala naša draga prijateljica.

Kao glas, kao borac za ljudska prava i kao žena borila se za sve one ‘‘male‘‘ ljude koji su joj se obraćali za pomoć, za istinu. Stablo ili drvo pojavljuje se kao jedan od temeljnih i prije svega univerzalnih simbola svih drevnih civilizacija i nekih kultura koje će doći. Ono predstavlja simbol životne borbe i besmrtnosti, cikličnog obnavljanja, simbol osi svijeta kao veza između neba i zemlje.

Ovo stablo neka bude simbol Dijanine borbe i besmrtnosti, koji će ostati dugo iza nas. Ovo stablo neka bude simbol borbe i besmrtnosti svih naših preminulih članica - kazao je Ađutantov.

Nakon što su posadili stablo murve ispred prostorija Udruge, članovi su nastavili obilježavanje Međunarodnog dana žena pridruživši se maršu u Splitu pod parolom "Žena, Život, Sloboda!"

Podsjetimo, 3. ožujka na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća Kaštela preminuloj Dijani Putnik Grad Kaštela posthumno je dodijelio najviše gradsko priznanje-nagradu Grada za životno djelo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. ožujak 2023 22:15