StoryEditor
Obalaizvidi dorh-a i policije

Zakuhalo u Makarskoj: Turističku zajednicu ‘češljaju‘ tužiteljstvo i matično Ministarstvo; Bivša direktorica Hloverka Novak-Srzić: Znam zbog koga su došli!

Piše Dijana Turić
29. rujna 2021. - 08:16

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave splitsko-dalmatinske, Sektora kriminalističke policije, Službe gospodarskog kriminaliteta i korupcije od prošlog tjedna provodi izvide u Turističkoj zajednici Makarske.

Ovdje je slučaj o izvidima koji su započeli zbog anonimne prijave na rad TZ-a. Paralelno s izvidima ŽDO-a, TZ Makarske ''češlja'' i inspekcija Ministarstva turizma koja provjerava sve dokumente vezane za rad Skupštine i Turističkog vijeća. Da je TZ Makarske pod istragom ŽDO-a, potvrdila nam je Rene Laura, glasnogovornica Županijskog državnog odvjetništva u Splitu.
- Činjenica je da je Zakonom o kaznenom postupku određeno da je postupanje tijekom izvida tajno, a tijelo koje provodi izvide može, kada to nalaže interes javnosti, o tijeku izvida izvijestiti javnost na način propisan posebnim zakonom - kazala je Laura.

Šutnja u tajništvu

O kakvim se točno izvidima radi, pokušali smo doznati u tajništvu TZ-a Makarske, iz kojeg su nam kratko odgovorili da ćemo sve informacije dobiti na vrijeme. Ništa nismo doznali ni iz PU splitsko-dalmatinskoj, čiji su nam službenici Odjela za odnose s javnošću kazali da su izvidi tajni sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku.

Međutim, iz pouzdanih izvora doznali smo da je u prvom slučaju koji istražuju ŽDO i Sektor kriminalističke policije, Službe gospodarskog kriminaliteta i korupcije riječ o izvidima koji se odnose na rad TZ-a vezano za "Božićni grad", skupe, preplaćene hladnjake u novom multimedijalnom centru, ugovore s nekim makarskim tvrtkama i poljskom tvrtkom koja je za TZ izradila aplikaciju od 50 tisuća eura. U drugom slučaju ispituju se svi mogući dokumenti vezani za rad tijela TZ-a, od Skupštine do Turističkog vijeća.

image
Bivša direktorica TZ-a Makarske Hloverka Novak-Srzić
Ivo Ravlic/cropix, Cropix


Kako nam je kazala Hloverka Novak-Srzić, sada već bivša direktorica TZ-a Makarske, inspekcija Ministarstva turizma stigla je zbog, kako tvrdi, gradonačelnika Zorana Paunovića, koji je ujedno i predsjednik i direktor makarskoga TZ-a.

- Ne znam kome je u interesu raditi slučaj od TZ-a, ali kada me već pitate, tvrdim da je inspekcija Ministarstva turizma stigla zbog Paunovića koji mora objasniti građanima zašto se predstavlja kao direktor TZ-a Makarske. Paunović 100 dana nije sazvao Turističko vijeće i prekršio je niz zakonskih procedura. Uz to, MUP-u stiže i prijava za gospodarski kriminal u TZ-u Makarska, i to s nekim optužbama koje sam kao gradska vijećnica na sjednicama Vijeća slušala od SDP-ova vijećnika Sretana Glavičića - kazala je Novak-Srzić.

Nezadovoljni članovi

Informacije o tajnim izvidima u TZ-u Makarske prenio nam je i Jure Brkan, bivši gradonačelnik i predsjednik TZ-a, koji također tvrdi da je inspekcija u TZ-u zbog Paunovića.

- Paunović je sam sebe imenovao direktorom TZ-a Makarske, a prekršio je i zakon jer je krivotvorio dokument Turističkog vijeća vezano za odluku o produženju radnog vremena ugostiteljskim objektima, a Turističko vijeće nije se nijednom sastalo za vrijeme njegova mandata. Osim toga, inspekciji Ministarstva turizma TZ Makarske i Paunovića prijavili su nezadovoljni članovi koji su Ministarstvo i upozorili na nezakonite Paunovićeve radnje - kazao je Brkan.

Gradonačelnik Paunović: Ne smijem komentirati!


Komentar na tajne izvide koji se obavljaju u TZ-u Makarske pokušali smo dobiti od gradonačelnika i direktora TZ-a Makarske Zorana Paunovića.
- Mogu jedino potvrditi da se u TZ-u Makarske provode izvidi koje ne smijem komentirati u svrhu istrage - kazao je Paunović.

image
Bivši makarski gradonačelnik Jure Brkan
Ivo Ravlic/cropix, Cropix
Ministarstvo turizma: ‘Riječ je o redovitom nadzoru‘


Kako su nam kazali iz Ministarstva turizma, Turistička zajednica Makarske podnijela je 12. kolovoza Ministarstvu zahtjev za upis promjene osobe ovlaštene za zastupanje TZ-a Makarske jer je s danom 12. kolovoza direktorici Hloverki Novak-Srzić prestao ugovor o radu s odlaskom u mirovinu.
- Kako je Zakonom o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma propisano da predsjednik zastupa turističku zajednicu do izbora direktora, Ministarstvo je izdalo rješenje kojim se Zoran Paunović, predsjednik TZ-a grada Makarske, upisuje u Upisnik turističkih zajednica kao osoba ovlaštena za zastupanje TZ-a Makarske s danom 13. kolovoza, a do izbora novog direktora/ce TZ-a Makarske. Što se tiče nadzora nad radom TZ-a Makarske od strane Ministarstva turizma, radi se o redovitom nadzoru koje Ministarstvo obavlja u skladu s godišnjim planom provođenja nadzora nad radom turističkih zajednica u 2021. Propisano je zakonom da Ministarstvo nadležno za turizam obavlja nadzor nad radom turističkih zajednica. Nadzor regionalnih i lokalnih turističkih zajednica provodi Služba za nadzor sustava turističkih zajednica - Odjel za nadzor sustava turističkih zajednica. Sukladno zakonu, u provedbi nadzora Ministarstvo može zahtijevati izvješća, podatke, materijale i druge obavijesti od turističkih zajednica koje su dužne omogućiti Ministarstvu provedbu nadzora te mu dostaviti ili pripremiti točna i potpuna izvješća, podatke i druge materijale, obavijesti, kao i omogućiti neposredan uvid u poslovanje. Nadzor nad radom TZ-a grada Makarske najavljen je 17. rujna 2021., a u očekivanom roku od 30 dana Ministarstvo će sastaviti izvješće o provedenom nadzoru i utvrđenom činjeničnom stanju - kazuju iz Ministarstva turizma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. kolovoz 2022 08:04