StoryEditorOCM
ObalaKASICA PRASICA

Turistička zajednica Makarske potrošila je 1,6 milijuna kuna za suorganizaciju manifestacija Grada, evo što su plaćali

23. svibnja 2023. - 18:54

Prema izvješću o izvršenju i realizaciji TZ-a Makarska za 2022. godinu, a koje je usvojeno na sjednici Skupštine TZ-a Makarska, ukupni ostvareni prihod u prošloj godini iznosi 5,5 milijuna kuna dok 1,6 milijuna kuna iznosi preneseni prihod iz 2021. godine pa je tako zapravo lani prema izvještaju, TZ Makarska ostvarila 7,1 milijuna kuna prihoda, dok su rashodi iznosili 5,1 milijun kuna.

Od turističke pristojbe uprihodovano je 4,4 milijuna kuna od čega se na hotele odnosi 2,1 milijun kuna, kampove 66 tisuća kuna, objekte u domaćinstvu 2,2 milijuna kuna i nekomercijalni smještaj 57 tisuća kuna. Prihodi od članarina iznosili su 905 tisuća kuna, a prihodi od sustava turističkih zajednica 75 tisuća kuna, premda Turistička zajednica grada Makarske nije imala u planu ova sredstva, ali joj je krajem prosinca TZ Županije splitsko-dalmatinske uplatila 75 tisuća kuna za sufinanciranje projekta ciklo turizma.

Istraživanje i planiranje

Od aktivnosti TZ-a Makarska, na istraživanje i strateško planiranje potrošeno je 117.491,93 kuna i to na razvoj cikloturističke destinacije. Naime, TZ Makarska i tvrtka i Spot još su 2019. zaključili ugovor o razvoju cikloturističke destinacije Makarske rivijere, Biokova i Zabiokovlja.

U projekt su uključene sve turističke zajednice Makarske rivijere te Vrgorac i Imotski. U cijeli projekt spadaju analiza postojećeg stanja u infrastrukturi - procjena i revizija postojećih cikloturističkih resursa, izrada analitičkog infrastrukturnog dokumenta s prijedlozima daljnjeg razvoja ili prilagođavanja infrastrukture, označavanje ruta, trasiranje i mapiranje prema EuroVelo standardima, radionice za dionike, kreiranje vizualnog identiteta destinacije te snimanje promo fotografija i videa, a projekt će se nastaviti provoditi i ove godine.

Nadalje, TZ Makarska je lani u razvoj turističkog proizvoda potrošila 2,5 milijuna kuna pa je 1,6 milijuna kuna utrošeno na podršku razvoju turističkih događaja, a tu spadaju organizacija i suorganizacija događanja, kulturno-zabavnih i sportskih manifestacija. Tako je za uskršnji doručak potrošeno 6479 kuna u suradnji sa hotelima i ugostiteljima, dok je na WTA turnir za koji Grad izdvaja 900 tisuća kuna, TZ Makarska potrošila 51 tisuću kuna.

image

WTA turnir u Makarskoj

Vladimir Dugandžić/Cropix

U Makarsko ljeto koje organizira Grad, TZ je dala 390 tisuća kuna u što spadaju i koncerti lokalnih glazbenika, a koje je sama organizirala u predsezoni i podsezoni. Za projekt Maestrale potrošene su 262 tisuće kuna, a koji je osmišljen kao prilika za upoznavanje Makarske kroz skrivene gradske kale, lokalne meštre, kreativne umjetnike te moderne umjetničke instalacije. Tu je bila riječ o organizaciji koncerata na skrivenim lokacijama koje je trebalo pronaći, a uglavnom se radilo o privatnim dvorištima koja su bila nepoznata čak i Makaranima.

Povijesni događaj ‘‘Bitka kod Makarske‘‘ TZ je koštao 113 tisuća kuna, a manifestacija je nastala temeljem stvarnih događaja iz 887. godine. Uprizorenje bitke Hrvata i Mlečana na Dan Hrvatske ratne mornarice, već je postala tradicionalna manifestacija koja svake godine okuplja veliki broj sudionika i gledatelja.

Za međunarodni pokret Cittaslow za koji je Grad Makarska samo lani izdvojio 54 tisuće kuna, TZ Makarska je dala još 36 tisuća kuna, a ovaj pokret svojim programom okuplja gradove bogate tradicije, kulture i snažnog identiteta s ciljem povratka izgubljene kvalitete svakodnevnog življenja pa su iz Grada tako zaključili da je baš Makarska grad lagodnog i mirnog življenja iz bajke.

Nadalje, za jesenski jazz festival utrošene su 52 tisuće kuna u što su spadala 52 koncerta u sedam dana na 15 različitih mjesta. Koncerti su bili organizirani za vrijeme doručka, ručka u hotelima, a u popodnevnim i večernjim satima u restoranima, kafićima i na Kačićevom trgu, a nastupilo je više od 180 glazbenika iz Norveške, Švedske, Njemačke, Danske, Škotske, SAD-a i Hrvatske. Za Advent u Makarskoj, TZ je potrošila 731 tisuću kuna.

Donacije i potpore

Stavka podrška turističkoj industriji, TZ Makarsku je koštala 911 tisuća kuna, a troškovi obuhvaćaju donacije i potpore koje je TZ Makarska dodijelila korisnicima povezanim s turizmom pa su tako sredstva donirana Moto klubu Sveti Jure, HPD-u Biokovo, Fotonu, Tempetu, koncertu u crkvi svetog Marka, Udruzi Mike, Puntapetu, ŽRK Hoteli Makarska, HGSS-u, DVD-u Makarska, Udruzi Porići, Šahovskom klubu, Ultra trailu, VK Galeb, Biciklističkom klubu, Novom Vremenu, Gradskoj glazbi Makarska, Veslačkom klubu, polumaratonu Apfel, Makarani, Matici umirovljenika, Galeriji Antun Gojak, Kultri i Jazz festivalu.

U komunikaciju i oglašavanje, TZ je potrošila 873 tisuće kuna u što spadaju oglašavanje destinacijskog branda, turističke ponude i proizvoda, zakup medijskog prostora, posebne tematske kampanje po turističkim proizvodima i prigodne kampanje o offline i online oglašavanje te komunikacija na društvenim mrežama te ostalim kanalima komunikacije, PR aktivnosti na emitivnim tržištima, posebni PR projekti, presscliping i medijska analiza na inozemnom i domaćem tržištu, domaći PR, a u planu su bili i nastupi na sajmovima, međutim u tu stavku je potrošeno samo 9 tisuća kuna što se odnosi na trošak odlaska zaposlenice na polaganje stručnog ispita u Zagreb i edukacije u Splitu.

Tu je i stavka kreiranja promotivnog materijala na što su potrošene 142 tisuće kuna, a riječ je o izradi i distribuciji informativnih materijala. U ovaj trošak je uključena izrada prospekta, vodiča i plana Makarske, baštine, Biokova, letaka Malakološkog muzeja i brošure Makarska rivijera.

Na upravljanje određenim sadržajem na internetskim stranicama utrošeno je 77 tisuća kuna u što je uključeno održavanje servera i četiri kamere kao i održavanje Internet stranice TZ-a, dok je ostatak od 57 tisuća kuna utrošen na projekt Makarska 360, odnosno praćenje zadanih točaka po gradu putem mobilnih uređaja.

Turističko-informativne aktivnosti TZ su koštale 591 tisuću kuna, a ovaj trošak obuhvaća plaće tri stalno zaposlena radnika, a koji iznosi 439 tisuća kuna, dok se ostatak od 152 tisuće kuna odnosi na plaće sezonskih radnika, odnosno sedam studenata koji rade na studentski ugovor na poslovima informatora u posjetiteljskom centru TZ-a i Malakološkom muzeju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 05:02