StoryEditor
Obaladragocjen poklon

Tugaranin razveselio mještane Vrgorske župe: barokni križ i kip svetog Ante nakon 20 godina vraćeni u Zavojane

16. rujna 2020. - 14:07

Blagdan Male Gospe i ove je godine svečano proslavljen u Zavojanima uz tradicijske vjerske i pučke svečanosti. Mala Gospa u ovoj preko tristo godina staroj župi Vrgorske krajine slavi se stoljećima, i to dva dana, uz velik broj vjernika, procesiju i nezaobilazni tradicionalni sajam domaćih proizvoda.

A ove godine najviše će ostati zapamćena po povratku baroknog križa te kipa svetog Ante, koji su prilikom obnove crkve prije više od 20 godina, u derutnom stanju, prodani kolekcionaru i vlasniku etno-zbirke u Tugarima, pok. Ivanu Radiloviću koji ih je restaurirao i tako sačuvao od daljnjeg propadanja.

image
Fra Željko Štrbac uz vraćeni kip sv. Ante

Njegov sin Tonći Radilović u nedjelju uoči blagdana osobno je donio kip i raspelo mještanima koji su to s radošću dočekali.

- Više od 20 godina ovaj su dan iščekivali svi Zavojančani, posebno oni stariji, i evo, Bogu hvala, kip se vratio. Hvala i gospodinu Tonćiju koji je svojim srcem i svojom voljom htio vratiti kip i vratio nam ga - rekao je fra Željko Štrbac, novi župnik zavojanske župe, koji je zajedno s velikim brojem vjernika predvodio i misu zahvalnicu povodom ovog događaja važnoga za njihovu vjersku zajednicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. srpanj 2021 07:10