StoryEditor
Obaladobri ljudi

Trojica splitskih policajaca svojom su akcijom raznježila Hrvatsku: Da smo došli malo kasnije, dupin ne bi bio živ. Ključni savjet dobili smo od profesora iz Zagreba...

Piše Marko Didić
26. listopada 2021. - 19:02

Zapovjednik policijskog plovila Split, Mate Merčep i njegovih dvoje kolega policajaca (Marko Tadić i Jure Katavić) iz PU splitsko-dalmatinske su u utorak ujutro krenuli u nadzor državne granice prema Visu, ali jedan iznenadni poziv za pomoć ih je skrenuo osam kilometara sa rute.

Okrenuli su plovilo, a zatim su sva trojica iz mora, kod rta Čiovo, četrdesetak minuta spašavali i spasili dupina dugog oko dva metra i teškog oko sedamdeset kilograma.

Ovi djelatnici Pomorske policije PU splitsko-dalmatinske doživjeli su danas nepodijeljene simpatije cijele javnosti, a pričaju nam kako je akcija protekla.

image
PU splitsko-dalmatinska

- Ribari su primjetili ranjenog i bespomoćnog dupina i o tome obavijestili Centar 112, a oni nas. Da smo došli pola sata kasnije, dupin ne bi bio živ. Bio je zamotan u konope koji su mu nanijeli duboke rane po tijelu pa se nije ni micao od nemoći. Taj snop konopa oštetio mu je strašno stražnji dio peraje, a bio je zamotan oko njega u dužini oko pedeset metara - pričaju nam.

image
Jure Katavić, zapovjednik Mate Merčep i Marko Tadić
Paun Paunović/Cropix

A to najbolje objašnjava Marko Tadić koji se spustio do ruba broda i pažljivo kidao te konopce, nakon što su trojica mezomarinerom (štap sa kukom) privukli dupina uz brod.

- Dupin nas je primio prijateljski, kao da je osjetio da mu želimo pomoći. Cijelo vrijeme je bio miran, a valjda i nije mogao biti drugačiji s obzirom da je iscrpljen.Tko zna kada se jadan zapleo u ribarski konop? Možda je bio pet sati, a možda je bio i par dana, mi to ne znamo. Dok sam polako rezao konope oko dupina, pazio sam da ne prerežem konop od mezomarinera s kojim su dupina uz plovilo držala moja dvojica kolega - priča nam Marko.

image
Marko Tadić
Paun Paunović/Cropix

- Jednom se dupin malo trznuo jer je mislio da smo ga oslobodili, ali to nije išlo baš tako brzo. Puno nam je savjetima pomogao profesor sa Veterinarskog fakulteta u Zagrebu koji nas je na mobitel navodio. Kada dupin prodiše i nekoliko puta zaroni, onda on može otplivati, bio je njegov savjet.Tako je na kraju i bilo - pričaju nam Katavić i Merčep.

Merčepov sin ima dvanaest i pol godina i zanima ga samo Hajduk, ali mu je isto bilo jako drago čuti kako je tata napravio pravi podvig sa svojim kolegama.

U svakom slučaju u arhivama i na portalima će ostati zabilježen ovaj dan kada su policajci skrenuli s rute da bi, kao i mnogo puta do sada pomogli, ali sada bespomoćnoj i ranjenoj životinji.

Merčep je u ožujku 2019. u Lori spasio maltezera koji se na hladnoći utapao.

- Sad je on udomljen u Kaštelima i baš mi je drago da je na sigurnom i toplom - nasmijao se gorostas Merčep.

Dupin je drugačije prirode, njega ne drži jedno mjesto, ali sigurno svojim ranjenim perajama maše po Jadranskom moru zahvaljujući ovim divnim ljudima.

item - id = 1138158
related id = 0 -> 1138162
related id = 1 -> 1138020
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. prosinac 2021 03:05