StoryEditor
ObalaHITNA NA APARATIMA

Tko je dalmatinski SDP-ovac koji je žustrim (pro)kazivanjima skandala uzdrmao bastion Plenkovićeva HDZ-a? Otkrivamo pozadinu slučajeva koji su doveli do smjena na čelu važnih ustanova

Piše Iva Ivanac
17. siječnja 2022. - 19:56

Nakon što je krajem prošlog tjedna smijenjen Ivica Erlić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije, za njim su ostavke dali najprije Antun Čačić, glavni tehničar, a potom i Mladen Oluić, ravnateljev zamjenik.

To je rezime posljednjih događanja u toj regionalnoj ustanovi koja se posljednjih godina u medijima pojavljuje uglavnom zbog afera ravnatelja i ne baš bajnih međuljudskih odnosa. Članovi Upravnog vijeća su u petak donijeli odluku o Erlićevoj smjeni, a na mjesto vršiteljice dužnosti postavili su Ivanu Šimić, dosadašnju voditeljicu Odjela financijsko-računovodstvenih poslova u Zavodu, kojoj zasigurno neće biti lako posložiti sve kockice.

Vršitelji dužnosti

Iako joj je u ponedjeljak bio prvi radni dan na novoj poziciji, Šimić se već uhvatila posla.

– Moram naglasiti kako zbog kadrovskih promjena koje su se dogodile naši pacijenti ne pate niti će patiti.

Cjelokupno medicinsko osoblje skrbi se o našim pacijentima i korisnicima i nećemo ih ni u jednom trenutku iznevjeriti – istaknula je Šimić, dodavši kako je na tragu rješenja novih kadrovskih promjena:

– U idućim danima javnosti će biti poznate osobe koje će kao vršitelji dužnosti zamijeniti dosadašnje medicinsko osoblje – kazala je privremena čelnica, ističući kako Upravno vijeće ima rok od mjesec dana da raspiše natječaj za ravnateljsku fotelju.

Šimić smo upitali planira li se javiti na natječaj, no kazala je kako još uvijek nije razmišljala o natječaju niti o prijavi. Bitno joj je prvo pronaći zamjene za mjesta koja su preko vikenda ostala prazna, te upoznati djelatnike s novim kadrovskim promjenama.

Daleko najzaslužniji za Erlićevu smjenu je županijski vijećnik Jure Zubčić (SDP), koji je na društvenim mrežama objavio kako je Erlića zaustavila policija dok je bio pozitivan na koronavirus, ali je i prejudicirao na koji će se način bivši ravnatelj braniti. No, nije to prvi čelnik neke institucije koji je smijenjen zahvaljujući predsjedniku Županijske organizacije SDP-a, oporbene stranke na zadarskom području.

Ovog ljeta Zubčić je, također preko društvenih mreža, raskrinkao bivšeg ravnatelja Srednjoškolskog đačkog doma u Zadru Stipicu Radoša, koji je od turista pozitivnih na koronavirus tražio da sredstva za troškove karantenskog smještaja pošalju na njegov privatni bankovni račun.

No, iako je Erlić smijenjen, Zubčić ne prestaje sa svojim priopćenjima na društvenim mrežama, pa je tako nakon smjene Čačića i Olujića postavio pitanja jesu li oni dali otkaz jer su sudjelovali u pokušaju prikrivanja cijelog slučaja i je li Erlićev odlazak na Hitnu bio pokušaj prikrivanja kršenja mjere izolacije.

Kontrolni mehanizam

– Erlić je sam trebao ponuditi svoju ostavku, a ne čekati da ga se smijeni. Isto je bilo i kad je u pitanju ravnatelj Đačkog doma, čiju smo smjenu čekali mjesec dana.

Žao mi je što ni Erlić ni Radoš nisu sami podnijeli ostavke, kao što mnogi čine u demokratskim društvima, jer da jesu, onda bi preuzeli političku odgovornost. Ali "nadzor" vijećnika nad institucijama nije bit politike i ja kao oporbeni vijećnik ne bih se ovim trebao baviti, nego bi se time trebale baviti institucije.

Međutim, već dugi niz godina upozoravam na to da institucije nisu dovoljno neovisne i da su pod političkim pritiskom. Bit politike bio bi da sučeljavamo ideje i da se borimo oko njihove implementacije. Dok god to ne bude tako, mi, kao oporba, bit ćemo kontrolni mehanizam – kazao je Zubčić, kojega smo upitali smatra li da je Erlić zloupotrijebio svoje ovlasti kad je nazvao zamjenika ravnatelja i glavnog tehničara kako bi dobio medicinsku skrb preko reda, mimo protokola.

– Sve vodi tomu da je zloupotrijebio svoj položaj. Protokol je takav da se morao javiti na COVID odjel bolnice. Mi možemo razumjeti da neki građanin koji ne zna kako sustav funkcionira potencijalno ode na Hitni prijem, ali time se ne može pravdati ravnatelj zdravstvene ustanove, koji je protokol morao znati od prvog dana pandemije, a protokol su morali znati i zamjenik ravnatelja i glavni tehničar.

U svakom slučaju, čekamo očitovanja koja trebaju dostaviti Upravnom vijeću i završetak kriminalističkog istraživanja – naglašava SDP-ovac, dodajući i kako su oba ravnatelja smijenjena jer su direktno ili indirektno povezana s koronavirusom.

– Korona je zadesila sve, ali kad su neki sustav, ustanova ili institucija zdravi, onda im nije problem prilagoditi poslovanje u pandemiji. Ali kad u "starom normalnom" imate kaos u institucijama i lov u mutnom, onda kad dođe izvanredna situacija, sve loše ispliva na vidjelo – zaključuje Zubčić.

Podsjetimo, naš kolega Predrag Opačić nedavno je pisao da je Ivica Erlić "u prošlom životu bio 'dugogodišnji član HDZ-a'” i direktor benkovačkog komunalnog poduzeća, a onda je, uoči pretprošlih lokalnih izbora, u "pobuni" koji su u tom gradu digli Frane Tokić i Svemir Vrsaljko, zamjenici tadašnjega gradonačelnika Branka Kutije (HDZ), Erlić stao na stranu pobunjenih zamjenika.

Ali, tiho, sa strane, pažljivo, da se ne vidi. Barem do izbora, a onda će se vidjeti. I vidjelo se: Tokić i Vrsaljko su izgubili izbore, a Erlić je iznenada postao – član Nezavisnih za Hrvatsku (NHR) kojeg je u Zadru vodio Mate Lukić, novi HDZ-ov koalicijski partner.

Tako je Erlić, naravno kao jedini kandidat na javnom natječaju, izabran za ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu, ustanove u kojoj ionako HDZ-ovaca skoro nema ni u tragovima jer je taj dio regionalnog zdravstva bio prepušten NHR-u.

Ali, izbori imaju nezgodnu naviku da se svake četiri godine ponavljaju, a političari imaju zgodnu naviku mijenjanja stranaka, pa je Lukić postao novi šef lokalnog HSP-a i ostao stari koalicijski partner HDZ-a. Ali, Erlić je zapeo još u dobu NHR-a, jer se ni HSP ni HDZ u međuvremenu za njega nisu baš otimali. Postao je "ruski satelit".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. svibanj 2022 03:59