StoryEditorOCM
ObalaNIJE ZA SVAKOGA

Tko će za ‘Timun‘? Za zakup 225 kvadrata na makarskoj rivi Grad traži 4180 eura, nudi se još 13 objekata, evo uvjeta

21. ožujka 2023. - 20:51

U sklopu projekta ‘’Lokale u kale’’ Grad Makarska je u cilju revitalizacije stare gradske jezgre sredinom veljače donio program za davanje potpora mikro i malim poduzetnicima za 2023. godinu.

Novčane potpore od 2000 do 10 tisuća eura mogu ostvariti poduzetnici ili obrtnici čije je sjedište u gradu Makarskoj ili mjestima Makarske rivijere, a spremni su raditi minimalno šest mjeseci u godini. Potpore će moći ostvariti svi poduzetnici i obrtnici za prostore u zoni obuhvata stare gradske jezgre neovisno radi li se o prostorima u vlasništvu Grada ili privatnom vlasništvu trećih osoba. Ukupna osigurana sredstva za dodjelu potpora iznose 132.723 eura.

Objavljen natječaj

U sklopu projekta ‘’Lokale u kale’’ Grad Makarska je objavio natječaj za zakup 14 gradskih poslovnih prostora u staroj gradskoj jezgri. Od njih 14, četiri moraju raditi cijelu godinu, a deset osam mjeseci. Pet prostora nalazi se na Kačićevom trgu, četiri na rivi, dva u Kalalargi, a po jedan u Dalmatinskoj ulici, na Marineti i Trgu Hrpina. Poslovni prostori daju se u zakup na određeno vrijeme, na rok od pet godina, a zakupnik snosi troškove tekućeg održavanja prostora i one koji proizlaze iz njegova korištenja.

Grad je svakom od 14 prostora zadao svoju namjenu, a najveća cijena najma je ona na rivi, na mjestu nekadašnjeg restorana “Timun”, preko puta zgrade Grada. Riječ je o prostoru od 225 kvadrata, a najamnina iznosi 4180 eura mjesečno, dok se svi ostali gradski prostori nalaze u prizemlju. Tako je Grad odlučio da će poslovni prostor od 60 kvadrata u Dalmatinskoj ulici, a čija je početna mjesečna cijena zakupnine 1049 eura bez PDV-a, imati namjenu ugostiteljske djelatnosti. Ponuda mora uključivati široku ponudu vina, craft piva i džina iz male nezavisne proizvodnje, ponudu kave najviše kvalitete te ručno rađenog tijesta u kombinaciji s ručno rađenim narescima i namazima.

Objekt je predviđen i kao galerijski prostor, obvezno je održavanje barem četiri tematske večeri godišnje te dvije radionice slikarstva i izložbe lokalnih umjetnika.

image
Ivo Ravlić/Cropix

Poslovni prostor na Kačićevom trgu površine 28,84 kvadrata, iznajmljuje se za 516 eura mjesečno pod uvjetom da se zakupci bave trgovinom, odnosno prodajom kozmetičkih i toaletnih proizvoda. Trgovinom se moraju baviti i zakupci drugog prostora na Kačićevom trgu, površine 42,68 kvadrata, dok je mjesečna zakupnina 764 eura, s time da se prostor daje u zakup za prodaju ručno rađenih suvenira, odjeće i kozmetike (tzv. concept store), osim plažnog i sezonskog asortimana.

U prostoru od 65,42 kvadrata na Kačićevom trgu, a koji se daje u mjesečni najam od 1519 eura, mora se obavljati ugostiteljska djelatnost pa ponuda mora uključivati ručno rađene proizvode od kiselog tijesta kao osnovnu ponudu, u kombinaciji s autohtonim narescima i namazima te prodaju i konzumaciju lokalnih vina, piva i ostalih alkoholnih i bezalkoholnih pića.

Potreban majstorski ispit

Za kiselo tijesto je namijenjen još jedan prostor na Kačićevom trgu, površine 59 kvadrata, dok je mjesečna zakupnina 1372 eura.

Grad je i za ovaj prostor predvidio ugostiteljsku djelatnost pa ponuda mora uključivati široku ponudu vina, prirodnih sokova i ostalih proizvoda na prirodnoj bazi, te ponudu raznih ručno rađenih pekarskih proizvoda od kiselog tijesta u kombinaciji s narescima karakterističnima za naše podneblje.

U objektu je obvezno održavanje barem četiri tematske večeri godišnje. U prostoru od 20 kvadrata na Kačićevom trgu, mjesečne zakupnine od 372 eura, zakupac se može isključivo baviti trgovinom, a ovdje je riječ o proizvodnji i prodaji nakita od zlata i srebra. Trgovina mora uključivati asortiman ručno rađenog hrvatskog tradicijskog nakita te filigranskog nakita. Zakupac mora imati položen majstorski ispit za zanimanje majstor zlatar.

U poslovnom prostoru od 17 kvadrata u Kalalargi, kojem je mjesečni najam 214 eura, zakupac se može baviti isključivo trgovinom, te je obvezan dostaviti potvrdu o zvanju iz područja umjetnosti. Grad nalaže da se u ovom prostoru nalazi selekcija umjetničkih rukotvorina u koju su uključeni skulpture, reljefi, slike, suveniri i nakit. Potrebno je zadržati se u okvirima hrvatske proizvodnje, a obvezno je održavanje barem četiri umjetničke tematske i izložbene večeri godišnje.

Prostor od 23,43 kvadrata u Kalalargi, čija je mjesečna zakupnina 404 eura, može služiti samo za ugostiteljsku djelatnost, pa ponuda mora uključivati ponudu kave najviše kvalitete kao osnovnu ponudu te prodaju i konzumaciju prirodnih sokova. Također je potrebno zadržati se u okvirima hrvatske proizvodnje.

Prostor na Marineti od 23 kvadrata, a čija je mjesečna zakupnina 419 eura, daje se u zakup za namjenu administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti, kao što je fotokopiranje i priprema dokumenata.

image

U gradskim prostorima morat će se služiti samo najbolja kava

 

Božo Radić/Cropix

Svi nabrojani prostori moraju raditi osam mjeseci, dok cijelu godinu moraju raditi prostori na rivi od kojih je prvi površine 16,56 kvadrata, dok mu je mjesečni najam 296 kvadrata. Ovaj prostor daje se u zakup za namjenu djelatnosti putničkih agencija; organiziranje putovanja, ostale rezervacijske usluge i djelatnosti vezane za njih.

Torta makarana, rafioli...

Drugi prostor na makarskoj rivi od 225 kvadrata u kojem se nalazio restoran “Timun” mora imati namjenu iz skupine restorana, osim objekata brze prehrane, pečenjarnice i zalogajnice.

Treći gradski prostor na rivi od 34 kvadrata, daje se u najam po mjesečnoj cijeni od 609 eura i to isključivo za namjenu trgovine, odnosno prodaju brendirane odjeće, ali isključivo jednog svjetski prepoznatljivog brenda.

Četvrti prostor na rivi, a koji ima površinu od 30 kvadrata, daje se u mjesečni najam za 696 eura i to samo za ugostiteljsku djelatnost, i tu spada isključivo prodaja ručno rađenog sladoleda te slastica koje će uključivati autohtone proizvode poput torte makarane, rafiola, breskvi, limuncina i arancina. Ponuda može uključivati tople i hladne napitke (bezalkoholna pića) te prirodne, domaće, autohtone likere i rakije (alkoholna pića).

I prostor od 54,55 kvadrata na Trgu Hrpina daje se u mjesečni najam za 941 euro, i to samo za ugostiteljsku djelatnost, a to je selekcija slastica i pripreme jednostavnih obroka poput kroasana i sendviča te ponuda različitih vrsta doručka. Ponuda mora uključivati samo i isključivo prodaju i konzumaciju bezalkoholnih pića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2023 08:39