StoryEditor
ObalaMJERE ŠTEDNJE

Tko će nego Bračani? Supetrani zbog korone prvi u Hrvatskoj stisli kaiš, svi proračunski korisnici dobit će manje plaće. Nisu to jedine restrikcije

Piše Diana Barbarić i Ivica Radić
18. ožujka 2020. - 17:52
Ivana Marković, gradonačelnica Supetra: Svi smo na koljenimaTom Dubravec i Duje Klarić/HANZA MEDIA

Supetar je prvi grad u državi koji je odlučio negativne gospodarske učinike pandemija koronavirusa suzbiti i na način da za 20 posto smanji bruto plaće svim zaposlenicima proračunskih korisnika Grada Supetra, uključujući i gradsku upravu, počev od mjeseca ožujka ove godine.

- Plaće ćemo smanjiti dok ne vidimo kako dalje. To se odnosi na Grad, vrtić i knjižnicu, dok će vatrogasci dobiti umanjenu apanažu - pojasnila nam je gradonačelnica Supetra Ivana Marković.

Ova navedena mjera štednje spada u drugi set mjera vezano za rashode, koji je Grad Supetar donio, svjestan da dolaze teški dani. Marković je pozvala i gradske vijećnike da se odreknu naknade.

- Prioritet u borbi protiv virusa je svakako zdravlje ljudi. U našem gradu i na otoku Braču organizirali smo se odlično. Imamo zajednički stožer, operativna tijela, nonstopnu komunikaciju, sustav na terenu, kuću za samoizolaciju, web stranicu, broj za kontakt informacije 24 sata, sustav dostave hrane i lijekova svima kojima treba, volontere, a nama dužnosnicima je velika odgovornost da prvo osiguramo zdravlje i sigurnost,  ali  i da poduzmemo mjere za barem donekle normalno funkcioniranje svojih gradova u ovim teškim vremenima- tvrdi Marković.

Navodi da sve mjere koje će u tom smislu donositi neće biti populističke već zaista usmjerene prema onima koje će ova kriza najviše pogoditi, te je pozvala na solidarnost. 

- Vidila sam se logikom da moramo niti solidarni. Ići korak po korak. Ne mogu dopustiti da gradska uprava dobije 100 posto plaće, a tete u vrtiću ili vatrogasci ne. Svi moraju dobiti plaće pa bar  umanjene. A sukladno razbiju daljnje situacije ćemo vidjeti kako pomoći gospodarstvenicima. Sada smo svi na koljenima - kaže Marković

RANIJE:

Na Braču nema zaraženih od koronavirusa, ali je 35 osoba moralo u samoizolaciju i nalaze se pod nadzorom.

To je do sada najveći broj, a među njima ima i stranih državljana. Četiri osobe su službeno okončale samoizolaciju i vratile su se normalnoj svakodnevnici. Podaci su to koje je jučer iznio epidemiolog dr. Nađan Šerić, voditelj bračke ispostave županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo. Prema objavi otočnog Kriznog stožera, policajci su porali intervenirati prema dvije osobe koje se nisu pridržavale naloženih mjera.

Svih sedam općina i Grad Supetar privremeno je odgodilo izravnu komunikaciju sa strankama, a Crveni križ vodi brigu o 36 starijih osoba – kupuje im lijekove, obavlja opskrbu hranom i drugih potrepštinama te im sve to isporučuje na kućnom pragu.

Što se tiče autobusnog prijevoza, tvrtka “Arriva” uvela je reducirani vozni red. To znači, da uz nekoliko izuzetaka, radnim danom autobusi prometuju kao subotom.

I crkva se prilagođava novonastalim okolnostima. Tako se u Supetru sveta misa ne slavi u župnoj crkvi već na otvorenom prostoru ispred crkvice sv. Roka na ulazu u grad. Osim što je riječ o otvorenom prostoru manje podložnom virusu, vjernici su dovoljno udaljeni jedni od drugih.

Župnik don Pave Gospodnetić je podsjetio kako se sv. Roko smatra zaštitnikom kužnih bolesti pa ga sada mole da sačuva Supetar i njegove stanovnike od nove pošasti.
Zbog aktualne situacije, gradonačelnica Ivana Marković donijela je više odluka s ciljem da se smanje troškovi te istodobno stvore uštede u proračunu, kako bi se osigurale financijske rezerve za pomoć gospodarstvenicima koji su prvi na udaru.

– Uslijed epidemije koronavirusa realno je očekivati da će prihodi u gradskome proračunu biti osjetno manji od planiranih, pa se shodno tome treba i ponašati – kazala je gradonačelnica.
Zbog toga se obustavljaju svi planirani rashodi koji nisu nužni za redovito osnovno poslovanje lokalne uprave.

Do daljnjega se obustavlja i svako novo preuzimanje obveza na teret gradskog proračuna, izuzev poslova koji su već u tijeku i za koje su već preuzete ugovorne obveze. Svim proračunskim korisnicima, te gradskim ustanovama i tvrtkama zabranjena su nova zapošljavanja, a iznimku predstavljaju natječaji koji su već u tijeku.

Privremeno je obustavljen postupak natječaja za financiranje programa, projekata i manifestacija od interesa za opće dobro koje provode udruge na području tog bračkog središta za 2020. godinu. Jedina iznimka je udruga koja skrbi o djeci s poteškoćama u razvoju “Brački pupoljci”, kojoj će se sufinancirati troškovi, zbog specifičnosti njezina programa rada.
Što se tiče rada dječjeg vrtića “Mrvica”, prilikom obračuna iznos će se umanjiti sukladno nedolasku djeteta u vrtić, odnosno za vrijeme kada vrtić nije radio, odlučila je gradonačelnica.
Postupak javnoga natječaja za korištenje površina javne namjene i nekretnina u vlasništvu Grada Supetra provest će se tako da ponuditelji uz pisanu ponudu s pripadajućim privitcima nisu dužni dostaviti dokaz o plaćenoj jamčevini, već će istu biti obvezni platiti prije potpisivanja ugovora o dodijeljenoj javnoj površini, objavila je supetarska gradonačelnica.•

#KORONAVIRUS NA BRAČU#EKONOMSKE POSLJEDICE KORONAVIRUSA#SUPETAR#IVANA MARKOVIĆ#BRAČ

Izdvojeno

02. srpanj 2020 14:45