StoryEditor
ObalaUSRED BIJELA DANA

Teror u dalmatinskom gradu: manijak sleđa napada žene, govori im gnjusne stvari, a sve zbog - mačaka?! Treba li se uistinu dogoditi tragedija pa da neka od institucija reagira?

16. svibnja 2022. - 21:53

O pokušaju trovanja mačaka u Ulici Vladimira Nazora na Gorinki u Makarskoj, pisali smo prije manje od godinu dana kada je par stanara, na nagovor stanarke koja inače ne stanuje u Makarskoj, već dođe povremeno iz susjedne države, vrt u kojem već 20 godina žive tri stare mačke, polilo otrovom nakon čega je uginulo čak 10 golubova.

Pisali smo i o verbalnim napadima muškarca koji čak i ne stanuje u zgradi, već mu tu stanuju roditelji, a koji je nasrnuo na 80-godišnjakinju dok je hranila golubove. Međutim, situacija je sada došla do usijanja i postala vrlo ozbiljna i to toliko da stanarke strahuju za svoj život jer ih 81-godišnjak, koji inače stanuje u Njemačkoj, a u zgradu dođe jednom godišnje, napada sleđa ukoliko zamijeti da samo pomaze mačku. Tada se na njih počne derati, i to nenormalno, da ga čuje cijelo susjedstvo.

Inače, ovaj 81-godišnjak do sada je verbalno napao gotovo sve stanarke ove zgrade, izuzev par njih s kojima ''šuruje'' zbog interesa, a jedan od interesa mu je i riješiti se mačaka. Ciljano napada žene koje nemaju zaštite, supruga, oca ili brata jer zna da ih nema tko obraniti niti mu doći na vrata i dobro očitati bukvicu.


image
Ivo Ravlić/Cropix


Takav napad dogodio se prošlog utorka oko 12.30 sati kada je 43-godišnja stanarka zgrade, vraćajući se iz trgovine, samo pomazila mačka. Tada je 81-godišnjak počeo na nju jako urlati i govoriti joj da je glupača, što je ponovio više puta, mada ga je ona opomenula da joj se ne obraća i da će mu pozvati policiju.

Policiji je kazao kako je ljut jer mu se komunalni redari koje je zvao zbog mačaka, nisu javljali na telefon, a nakon što ga je 43-godišnjakinja zbilja prijavila policiji, izlagao je sve što se moglo izlagati i, među ostalim, da je ona njega ugnjetavala (?!), ali mačku spomenuo nije jer, naravno, policiji je morao reći razlog napada.

Završio na policiji

Napadnutoj 43-godišnjakinji nakon svega je pozlilo, pa su je makarski policajci prije odlaska u PP Makarska radi davanja iskaza odveli na Hitnu pomoć, koju je zatražila i dva dana kasnije zbog reakcije na pretrpljenu traumu. Prema riječima djelatnika Odjela za odnose s javnošću PU splitsko-dalmatinske, Policijska postaja Makarska u utorak je oko 12.50 sati zaprimila telefonsku dojavu ženske osobe kako ju je u Makarskoj, u Ulici Vladimira Nazora, verbalno napao njoj poznati muškarac.

– Policijski službenici su izišli na mjesto događaja gdje su zatekli dojaviteljicu i odveli je na pružanje liječničke pomoći, nakon čega je u službenim prostorijama s njom obavljen razgovor. U službene prostorije pozivan je i 81-godišnji muškarac koji je alkotestiran, nalaz je bio negativan, i ispitan je na okolnosti događaja, pa je iskazao kako je 43-godišnjakinja kritične prigode na njega vikala.

Provedenim istraživanjem utvrđeno je postojanje sumnje da su 81-godišnjak i 43-godišnjakinja ostvarili obilježje prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira zbog čega će protiv njih biti podnesen optužni prijedlog - stoji u priopćenju PU splitsko-dalmatinske.


image
Ivo Ravlić/Cropix


Luđačko urlanje

Inače, 81-godišnjak je i u listopadu prošle godine završio na policiji jer je, također, sleđa, ni sa čim izazvan, napao 72-godišnju stanarku zgrade koja je hranila mačke, a koja je prije toga došla s kemoterapije. Tada je i na nju luđački urlao i govorio joj gnjusne riječi, pa je stanarka zatražila liječničku pomoć.

I sada nakon svega, pitamo se hoće li itko ikada reagirati zbog verbalnih napada 81-godišnjaka na žene? Zar treba doći do tragedije da bi netko u Makarskoj reagirao i sankcionirao 81-godišnjaka kako spada?

 

KAZNENI ZAKON

Zlostavljačima životinja prijeti kazna od godinu dana zatvora

Premda je 81-godišnjak tražio komunalne redare kako bi im prijavio da mačke borave u vrtu zgrade, nije ih uspio kontaktirati. Eto, mi jesmo pa mu dajemo odgovor koji smo doznali iz Grada i udruge "Šapama od srca". Dakle, slobodnoživuće mačke se ni pod razno prema Zakonu o zaštiti životinja, ne smiju premještati sa svoga staništa, izuzev na kratko vrijeme kada ih jedinice lokalne uprave u suradnji s udrugama koje se brinu o zaštiti životinja, odvezu na sterilizaciju ili kastraciju nakon čega ih odmah vraćaju u svoje stanište.

Znači, tri mačke s Gorinke nitko ne smije dirati niti negdje odvoziti, jer su već kastrirane i sterilizirane te se mogu slobodno kretati, stanarke ih hrane i po potrebi vode veterinaru.

Nadalje, kada se radi o neposrednom ugrožavanju zdravlja i života životinje te teškom zlostavljanju životinje (svi oblici fizičkog zlostavljanja), što hitnije treba pozivom na broj 192 zatražiti intervenciju policije koja sprječava daljnje ugrožavanje životinje i, ako se radi o mučenju ili usmrćivanju životinje, podnosi kaznenu prijavu.

Kaznenu prijavu zbog zlostavljanja ili usmrćivanja životinje treba podnijeti i svjedok zlostavljanja/usmrćivanja životinje ili osoba koja ima saznanja o tome, i to pismenim putem nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu zbog kršenja članka 205. Kaznenog zakona. Naime, tko usmrti životinju bez opravdanog razloga ili je teško zlostavlja, nanosi joj nepotrebne boli ili je izlaže nepotrebnim patnjama, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. kolovoz 2022 22:15