StoryEditor
ObalaPROF. PUHARIĆ

Svi se sjećaju nenadmašnog kroničara, napustio nas je prije devet godina. Dobri duh grada sačuvao je staru Makarsku koju pamte još samo rijetki...

8. siječnja 2021. - 21:28
Ivo Ravlić/Cropix

Makarski kroničar, profesor Petar Puharić napustio nas je prije devet godina u 81. godini života. Umirovljeni profesor bio je neumoran u svemu što je radio i 2012. godine još je imao puno želja i planova u stvaranju kronike Makarske jer je iza sebe želio ostaviti trag kojim će obogatiti makarsku kulturu i sačuvati tradiciju.

Svojim prosvjetnim djelovanjem, djeci i mladima je usadio znanja iz njemačkog jezika i književnosti te im je obogatio društvene vidike. U mirovini je, pak, još više imao vremena za istraživački rad pa je sve sačuvane stare fotografije i sjećanja, pretočio u pet knjiga ''Zavičajnih uspomena'' u kojima je sačuvao staru, već zaboravljenu Makarsku, koju pamte još samo rijetki.

Profesor Puharić bio je u dva mandata ravnatelj Srednje škole u Makarskoj, a jako je bio angažiran prilikom organizacije ribarskih večeri u Makarskoj, Prvomajskog uranka u Baškoj Vodi i Podbiokovskih večeri.

Također, profesor Puharić je bio predsjednik Gradske glazbe Makarska, pa je dao prilog stvaranju Centra za kulturu, a bio je među osnivačima lokalnog lista Makarsko primorje, tada Makarske rivijere kao i ''Glasa mladih'' koji je izlazio u osnovnoj školi.

Osim čuvenih ''Zavičajnih uspomena'', autor je monografije ''Ribarski dan i noć'' priručnika ''Njemački govorni jezik'', ''Šezdeset godina ekonomskog obrazovanja podno Biokova'' pa je tako za svoj rad odlikovan republičkom nagradom “Ivan Filipović'', a od Grada Makarska je 2000. godine dobio nagradu Grada za životno djelo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

16. siječanj 2021 23:29