StoryEditorOCM
ObalaOPASAN ZAVOJ

Svačega ima u Dalmaciji, ali sličan slučaj nije viđen: poznati poduzetnik serijski skida zaštitne ograde s Magistrale!

Piše Sandra Barčot
15. svibnja 2023. - 22:31
Mjesto na opasnom zavoju u Poljicima kod Marine gdje se skida sigurnosna ograda s ruba državne prometniceGoogle Streetview/screenshot

Hrvatska se diči brojnim inovatorima, uspješnim poduzetnim ljudima, intelektualcima, znanstvenicima,...

Ali, znate li da imamo i jedinstvenog, serijskog "skidača" sigurnosne ograde na državnoj cesti! Nije baš za povjerovati, više je za nasmijati se i odmahnuti rukom, no upravo to radi Stipe Jakus, poduzetnik iz općine Marina kod Trogira, nekadašnji vlasnik tvrtke "Žuti-kop" koji je sada u turističkom biznisu.

Nakon što je početkom 2015. na nedalekom predjelu Stipan Jaz, smještenom između Segeta Vranjice i Poljica, počeo radove na pomorskom dobru, ali i u pojasu Jadranske magistrale, dakle državne prometnice, gdje je uredno skidao zaštitnu ogradu, očito mu je to prešlo u naviku pa sada isto radi i na opasnom zavoju u Poljicima.

Radnici pod njegovom ingerencijom, uglavnom tijekom vikenda "odvidaju", sklone metalni cestovni odbojnik, pa zaustave promet na nepreglednoj točki dok bageri i kamioni, teška mehanizacija, ne uđu na zemljište smješteno s južne, primorske ceste kolnika.

Nakon dana ili dva radova, nakon izlaska mehanizacije sa zemljišta na cestu, ograda se vraća na svoje mjesto, Kao da ništa nije bilo....

Što rade nadležni, kako je uopće moguće da netko bez ikakvih posljedica "upravlja" sigurnosnom opremom i krši iscrtanu punu liniju na vanjskom rubu kolnika koja označava zabranu skretanja na parcelu, makar ona bila i privatna, kao u ovom slučaju?

image

Mehanizacija je u punom radnom zamahu uglavnom tijekom vikenda

Snimio čitatelj

- U prethodnom razdoblju prekršitelju je upućen nalog o obustavi radova i vraćanje u prvobitno stanje. Prekršitelj se oglušio o traženo te su poduzete mjere u svrhu zaštite svih sudionika u prometu – postavljanje odbojne ograde.

Nakon više intervencija vraćanja ograde, predmet je proslijeđen Ministarstvu unutarnjih poslova i Ministarstvu prometa, odnosno njihovoj Upravi za cestovni promet, cestovnu infrastrukturu i inspekciju, na daljnje postupanje – odgovaraju na naše pitanje iz Hrvatskih cesta, državne tvrtke koja je zadužena za upravljanje Magistralom.

I naravno, lako se iščita kako svi sve znaju, kako su sve državne institucije dobile obavijest o poduhvatima serijskog "skidača" ograda, no nitko nije reagirao. Loptaju se nalozima, prosljeđivanjem predmeta između institucija, no Jakus i dalje radi svoje.

Tek da podsjetimo kako smo o njegovim istovjetnim "manevrima" na nešto istočnijem, nedalekom dijelu Magistrale pisali prije nepune tri godine. A to sada radi i na drugom zemljištu, pa smo Stipu Jakusa pitali zašto skida odbojnike, je li mu tko to uopće dopustio i što planira dalje.

- Aj me nazovite za sat vremena – glasio je njegov prvi odgovor nakon kojeg možemo potvrditi da se držao dogovora..

- Ma, ja ti na području koje zovemo Oštarija imam 3000 kvadrata građevinskog zemljišta, ali neman prilaz već samo od mora, uski pješački prolaz. Tražija san od cestara (tvrtka "Županijske ceste Split", op.a.) da mi naprave gori na Magistrali treću traku, da iman normalan prilaz svom zemljištu, ali sporo to ide.

I onda san mora uredit tu parcelu, prvo dignit zemlju, a posli i sve izravnat s novon zemljon, kamenjen, gromadama koje je tribalo dovesti velikin kamionima - ističe samozvani "skidač" i dodaje:

- Triba mi tu dovesti struju, vodu, telefone... Tražija san suglasnost, no sporo to sve ide kod nas.

image

Tijekom ulaska na zemljište sa državne ceste teške mehanizacije, ova sigurnosna ograda "nestane" na par sati

Snimio čitatelj

Dobro, zašto se opet uklanjali zaštitnu ogradu s prometnice, s nepreglednog zavoja, nismo odustajali.

- Nije istina, ako san kriv onda san kriv, ali niste u pravu! Samo san jedan put skalava ogradu! Ništa ne radin bez dozvola.

Naše informacije govore da ste to napravili više puta.

- Prije dva miseca kad san krenija sa čišćenjem, ravnanjen zemljišta, morali su kamioni ući na zemlju, pa su kroz šuplje ušli, tamo di nema ograde. Napravili smo zemljanu rampu za spustiti se sa ceste, iskopali zemlju i izašli.

Ugrozili ste time sigurnost vožnje, taj dio je ionako opasan.

- Cestari su na taj prolaz zavarili ogradu, pa smo drugi put ušli malo dalje, isto je bilo šuplje, bez ograde. Tribalo je sada dovesti kamenje za poravnati rupu iz koje smo vadili zemlju, tribalo je urediti parcelu.

Znači dvaput ste skidali odbojnik?

- Ne, nisam, samo jedanput. Cestari su zavarili i onaj drugi šuplji ulaz, pa san skalava ogradu samo jedan, onaj treći put, kad mi je došla i labudica, pa smo i priko ograde prebacivali velika kamenja. Tada san samo skala ogradu doli, uvezli smo kamione i bagere, i posli izvezli i vratija sam ogradu na misto!

Ali, zašto ste to radili?

- Neću više skalavati ogradu, dolazi mi zadnji kamion sa žalom, pita san susida da mogu proći priko njegovog i gotovi smo.

Zašto niste išli preko susjedovog terena i do sada, a ne preko službeno nepostojećeg, zabranjenog pristupa s državne ceste?

- A kad su bili veliki kamioni, nema pravog prilaza s mora, samo je pješački prolaz, dok je i priko susidovog usko, samo sa Magistrale se može naširoko ući na moju zemlju.

Upitali smo našeg sugovornika što će graditi na zemljištu budući da nije izdana nikakva dozvola, a on je rezolutan:

- Ništa, samo ću dovesti struju i vodu do stare kućice, ima ona priko sto godina, a kako je izgrađena 1968. godine ne tribaju mi papiri za legalizaciju, samo uporabna dozvola, pa sad čekan i to ka i treći ulaz sa ceste. Treću traku!

Bila vam je i policija, jeste li dobili kazne?

- Bilo je dvoje mladih policajaca prije pet-šest dana na uviđaj, da dovozin smeće na zemlju. Ma koje smeće? Vidila su dica da nasipan kamenje, da ravnan parcelu.

Za kraj smo upitali poduzetnika Jakusa, što je s parcelom na Stipan Jazu, gdje je također skidao zaštitnu ogradu uz prometnicu, gdje je gradio na pomorskom dobru bez dozvole?

- Ništa, stoji onako ima godinu dana nisan ništa dira. Sve je na kotačima, mogu sve odmah maknuti, a rodile su doli, u gredicama i jagode - nasmijao se "graditelj" sjetno, naglašavajući kako na tom području, u nikad dovršenoj kući s "gornje" strane Magistrale, ima i službeno prijavljenu adresu i kućni broj.

Pozdravili smo se sa "skidačem" sigurnosnih cestovnih ograda, uz njegovo pitanje:

- Tko van je dojavija cilu situaciju, jel oni iz Općine ili susidi?

image

Jakus je prije tri godine izgradio nadstrešnicu na državnom zemljištu - pomorskom dobru na predsjelu Stipan Jaz gdje je također maknuo odbojnik s Magistrale

Snimio čitatelj/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 20:36