StoryEditorOCM
ObalaKAREPOVAC U SOBI

Susjed iz pakla šokira Kaštelane, a još više nerad službi: ‘Pogledajte kuću, djecu će nam ugristi zmija ili štakor!‘

Piše Jakov Žarko
23. svibnja 2023. - 19:23

Strava i užas u samom središtu Kaštel Kambelovca, točnije na samom početku Krešimirove ulice.

Tim su nam riječima susjedi opisali užasno stanje obiteljske kuće i okućnice Kaštelanina koji se nalazi na liječenju, a o čijoj bi se imovini netko trebao brinuti.

- Ma, što da vam kažemo: tim prostorom caruju štakori i zmije, u njemu se okupljaju i mladi, pa čak i ekipa koja se tu dolazi drogirati. Sve to gledamo iz dana u dan, a nitko od onih koji bi to trebali učiniti, ne poduzimaju ništa.

A trebali bi, jer prema našim informacijama, vlasniku ove napuštene i demolirane kuće dodijeljen je službeni skrbnik - kaže nam jedna od susjeda (podaci poznati redakciji) iz Krešimirove ulice koja, kako tvrdi, više ne vidi način kojim bi se riješi ovaj problem koji sve više postaje i higijenski i komunalni.

- Pogledajte koliko se smeća nalazi u prizemlju objekta. Rekao bi čovjek da u Kaštelima nema niti jedne kante za smeće. Sramotno, a još je veća sramota da netko kome je to dužnost, ne vodi računa o tuđoj imovini, a to mu je posao.

Navečer se tu okuplja svakakva ekipa, ima svega. Piju, drogiraju se, urliču... Strašno! Nemam pojma što više da kažem - ogorčeno će druga susjeda koja strahuje za svoju djecu.

image



 

Saša Burić/Cropix

- Pogledajte kolika je ovo stambena zgrada. Tu živi više gotovo 40 djece i svaki dan su izloženi opasnosti od zmija i štakora koji po cijele dane izlijeću iz ovog karepovca. Ma malo je reći karepovca.

Zvali smo više puta nadležne, no, osim bahatog razgovora s druge strane nismo ništa dobili. I tako mjesecima. Možemo misliti što će sada biti za koji dan kada ugrije. Od beštija i smrada koji se širi iz objekta, nećemo moći živjeti - jada se stanarka obližnje zgrade koja graniči s neurednim imanjem, o kojem se, kako se vidi iz galerije našeg fotoreportera Saše Burića nitko ne brine.

A trebao bi jer tako nalaže zakon. Naime, skrbnik koji je po Obiteljskom zakonu dužan uzdržavati štićenika dužan je svake godine i kad to zatraži centar za socijalnu skrb podnijeti izvješće o svojem radu i stanju štićenikove imovine. Izvješće se podnosi u pisanom obliku ili usmeno na zapisnik.

U izvješću skrbnik mora navesti kako se brinuo o osobi, njegovu zdravlju, o zaštiti njegovih prava I dobrobiti, kao i podatke o upravljanju i raspolaganju štićenikovom imovinom, o njegovim prihodima i rashodima, te potrebne priloge kojima se dokazuje visina prihoda i stanje imovine za razdoblje za koji se izvješće podnosi.

Ogorčeni građani se pitaju do kada će pod svojim prozorima gledati kaos i mora li se dogoditi neka tragedija, da netko od djece koja ulaze u objekt strada ili da nekoga ugrize zmija, a ima ih, dodaju susjedi, "na izvoz".

- Ako se nakon ovoga nešto ne pokrene s mrtve točke, zasigurno ćemo organizirati prosvjed, jer ovakvom stanju mora doći kraj. Ovo je sramotna nebriga o imovini čovjeka koji je na liječenju izvan Dalmacije.

I to u samom centru Kambelovca. Lijepa razglednica za turiste koji će svakog dana navirati sve više i više - zaključuju bijesni i nemoćni susjedi kuće strave i užasa.

image
Saša Burić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 18:31