StoryEditorOCM
Obaladonesena pesuda

Sud kaznio težak propust policije u Omišu: ‘Priveli ga i pustili, pa je pijan iz puške ubio bivšu pred sinovima‘

Piše DALMACIJA SD
6. svibnja 2023. - 14:11

Splitski Općinski sud usvojio je tužbu Antonia Božića protiv RH te presudio da mu se u roku od 15 dana i pod prijetnjom ovrhe isplati 26.544,56 eura, odnosno 200 tisuća kuna plus kamate zbog katastrofalnog propusta policije u Omišu koja je najprije privela pa potom pustila Milana Kalajžića koji je zatim ubio njegovu majku, piše Dalmatinski portal.

Tužbu je Božić podnio za naknadu neimovinske štete zbog gubitka majke jer drži da su za njenu smrt krivi policajci koji su postupali suprotno propisima.

Državno odvjetništvo u odgovoru na tužbu predložilo je odbijanje tužbenog zahtjeva uz obrazloženje da policajci nisu mogli smjestiti Kalajžića u psihijatrijsku ustanovu bez liječničke uputnice i da ubijena nije prijavila da joj je prijetio, već da je prijetio suicidom, i to bez stvarne namjere.

Kalajžić je Natašu Božić ubio 27. kolovoza 2011. te je pravomoćno osuđen za kazneno djelo teškog ubojstva. Tog dana oko 14.30 priveden je u PP Omiš nakon što je Božić prijavila policiji da joj je poslao SMS poruku da će se ubiti. U postaji su utvrdili da je pijan, imao je 2,04 promila. Liječnica je zaključila da ga nije potrebno poslati na psihijatriju. Kazao joj je da je poruku poslao kako bi zadobio pažnju Božić s kojom je bio ranije u ljubavnoj vezi.

Policajci su ga pustili nakon što su utvrdili da nije počinio prekršaj ili kazneno djelo. Istog dana oko 21 sat Kalajžić je ušao u zgradu, nogom razvalio ulazna vrata stana te potom pred njenim sinovima hicem iz lovačke puške ubio Natašu Božić. Pokušao je potom ubiti i sebe, ispalio je hitac u čeljust, ali je preživio. Probudio se nakon 15 dana u bolnici.

Koncem 2012. godine osuđen je na 15 godina zatvora zbog teškog ubojstva, no Vrhovni sud mu je 2014. smanjio kaznu za jednu godinu prekvalificiravši kazneno djelo iz teškog u ‘obično‘ ubojstvo. Nisu prihvatili da je ubio iz osobito niskih pobuda zaključivši da prekid sam po sebi nije bio dovoljan, već se za takvu kvalifikaciju djela traže i dodatni uvjeti, odnosno, da je ta pobuda dovela do planiranog i promišljenog ubojstva te da počinitelj dopušta da ga vode strast i nagoni. Određeno mu je psihijatrijsko liječenje.

Sud je u postupku za naknadu štete saslušao policajce i proučio dokumentaciju koju je poslao MUP. Otkrilo se da je PP Omiš još 2002. godine procesuirala Kalajžića zbog nasilja u obitelji i oduzela mu legalno posjedovano oružje, a u lipnju 2008. kazneno je procesuiran zbog sumnje da je prijetio Nataši Božić i njenom suprugu. Tada je kod Kalajžića pronađeno 108 komada streljiva koje je ilegalno posjedovao. U dopisu policije navodi se da policijski službenici nisu imali valjanog pravnog osnova za eventualno zadržavanje Kalajžića, niti njegovo procesuiranje sve dok nije ubio Božić.

Liječnica koja ga je pregledala smatrala je da ne postoji potreba za hitnom psihijatrijskom obradom jer su joj u policiji rekli da Kalajžić do tada nije bio ni fizički, ni verbalno nasilan, a u medicinskom kartonu nije bilo podataka o duševnim bolestima i psihičkim krizama.

S Kalajžićem je razgovarala oko pola sata, razgovarala je i s njegovom obiteljskom liječnicom koja joj je rekla da nema evidentiranih psihijatrijskih problema, piše Dalmatinski portal.

Psihijatrica koja je vještačila Kalajžića utvrdila je poremećaj ličnosti s pretežnim narcističkim obilježjima. Zaključila je da već i obično pijanstvo u konstelaciji s narcističkom strukturom ličnosti može dovesti do značajnije dezinhibicije agresivnih impulsa i agresivnog ponašanja te kako je prekid ljubavnog odnosa protiv njegove volje predstavljao veliku narcističku povredu.

Svjedoci saslušani u kaznenom postupku naveli su kako je Kalajžić nakon puštanja iz policije odbijao jesti, a ni prethodna tri dana nije ništa jeo te je i dalje konzumirao alkohol. Jednom svjedoku djelovao je dezorijentirano, bezvoljno, pričao je nepovezano i bio rastrojen.

Sud je zaključio da policajci nisu povrijedili zakonske odredbe jer liječnica nije izdala uputnicu za smještanje u psihijatrijsku ustanovu, kao i da ga nisu imali osnove zadržati zbog posjedovanja oružja za usmrćivanje stoke. Konstatirano je i kako je neosnovana tvrdnja tužitelja da je Kalajžić počinio prekršaj pijančevanja na javnom mjestu jer ne proizlazi da je na javnom mjestu konzumirao alkohol. Bio je pijan, ali se u takvo stanje očito doveo negdje drugdje, stoji u presudi.

No, sud je utvrdio nepravilnost u postupanju policajaca koja je dovela do ubojstva Nataše Božić pa tako i nastanka neimovinske štete kod tužitelja. Naime, Kalajžić je već bio evidentiran kao osoba koja je počinila prekršaj i kazneno djelo povezano uz nasilje te je evidentiran i kao osoba sklona posjedovanju oružja i ilegalnoj nabavci streljiva.

"Da su ga policijski službenici tretirali kao osobu opasnu po sebe samog, a to se pokazalo točnim jer je pokušao samoubojstvo nakon ubojstva, onda su ga mogli i bez uputnice liječnice odvesti u psihijatrijsku ustanovu gdje bi liječnici specijalisti jamačno ustanovili ono što je vještakinja zaključila o Milanu Kalajžiću, da njegov poremećaj ličnosti narcističkog tipa u kombinaciji s alkoholizmom može dovesti do agresivnog ponašanja te da prekid ljubavne veze za njega može predstavljati narcističku povredu pa bi se vjerojatno pristupilo njegovom prisilnom smještanju na liječenje", navedeno je u presudi koju je prenio Dalmatinski portal.

Upravo je navedena kombinacija poremećaja ličnosti, alkoholizma i prekida ljubavne veze dovela do agresivnog ponašanja Milana Kalajžića i tragičnog ishoda koji se mogao spriječiti postupanjem u skladu s člankom 24. Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 19:41