StoryEditorOCM
Obalajedva dočekali

Dijelu studenata naše županije ovo će spasiti prazne džepove, ponovno će do fakulteta putovati ‘mukte‘. Evo kad to možemo očekivati

Piše Marija Vuković
8. studenog 2022. - 21:26

Dobro poznata studentska nostalgija nešto je lakša kada se do kuće dolazi bez potrošene kune. Za studente Splitsko-dalmatinske županije to je posljednjih godina bila uvriježena praksa, a čelnici naše županije s Hrvatskim željeznicama dogovorili su besplatan prijevoz svim redovnim studentima na ruti između mjesta prebivališta i mjesta studiranja za sve one koji su na visoko obrazovanje otišli. 

Naviknuti na to da početkom akademske godine s potvrdama o prebivalištu i redovnom studiranju idu na jednu od stanica HŽ-a kako bi aktivirali svoje kartice, studenti su primijetili da ove godine obavijesti o besplatnom prijevozu još nije bilo. Prošao je listopad, stigao i produženi vikend za Sve svete kada se već tradicionalno prtljaga po prvi puta te godine puni majčinom hranom i vuče u studentske domove i jeftine stanove, a vijesti o besplatnom prijevozu još uvijek nije bilo. 

- Stalno gledam kada će krenuti besplatan prijevoz. Sama si plaćam studij i to mi dobro dođe da koja kuna ostane u džepu. U sjećanju mi je da je to ranijih godina bilo odmah od početka akademske godine, ali nisam više sigurna. Ono što sigurno znam je da sam valjda tisuću puta ušla na stranice Hrvatskih željeznica, smije se studentica Petra kojoj je ovo odličan način da put između njenih Kaštela i Zagreba postane nešto slađi i puno jeftiniji. Posebno želju za vožnju vlakom zapravo i nema jer traje koji sat više od putovanja autobusom, ali dodaje kako poklonjenom konju neće gledati u zube. 

- A čuj, 200 kuna više mi vrijedi tih par sati, domeće Petra koja zahvaljujući ovoj mjeri kući ide češće no što bi inače. 

No, čini se da naša sugovornica razloga za brigu i stalno ‘refreshanje‘ stranice više nema. Saznali smo kako SDŽ nastavlja s ovom suradnjom i najavljuje skori početak besplatnih putovanja za ovu akademsku godinu. 

- Županijska skupština Splitsko-dalmatinske županije usvojila „Program sufinanciranja troškova prijevoza vlakom redovnih Studenata s prebivalištem na području Splitsko-dalmatinske županije“ dana 24. listopada 2022. U tijeku je priprema Pravilnika i javnog poziva te se u sljedećih desetak dana očekuje potpisivanje Ugovora s HŽ-om. Javni poziv je otvoren do 30. rujna 2023. godine, objasnio je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu Anđelko Katavić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2023 16:29