StoryEditor
Obalatko je odgovoran?

Što će otočnom vodovodu zgrada od 3000 kvadrata? Zgrada je nedovršena, milijune je obavila drača, a otočanima će poskupjeti voda!

Piše Ivica Radić
5. studenog 2019. - 15:06
 Ivica Radić

Dovršetak izgradnje nove upravno-operativne zgrade, koja u svojoj bruto razvijenoj površini od 3244 četvorna metra na četiri etaže uveliko premašuje objektivne potrebe “Vodovoda Brač”, zamutila je vode u toj komunalnoj tvrtki, te je postala stršeći brački infrastrukturni, ali i politički problem i sve se češće nalazi u fokusu javnosti.

Zbog nje je Tonči Trutanić umalo ostao bez direktorske fotelje, i to nakon što je u njoj proveo 27 godina i četiri mjeseca, a Bračane bi uskoro, premda se tome mnogi protive, moglo pogoditi najbitnije u ovoj priči - poskupljenje vode. Nova zgrada se podiže, ili bolje rečeno zapinje u poslovnoj zoni “Žedno Drage” na rubu Supetra, a na mjestu postojećeg sjedišta tvrtke trebala bi se izgraditi nova osnovna škola.

Međutim, na gradilištu “Vodovoda Brač” već dvije godine ništa se ne radi, a nedovršena građevina propada. Prostor je okružen žicom, a unutar nje caruje drača. Zgrada se doima kao da je ostavljena i napuštena od sviju.

Sve je počelo još krajem kolovoza 2015. godine, kada je raspisan natječaj za izgradnju objekta čija je vrijednost procijenjena na oko 25 milijuna kuna, a u veljači 2016. je Uprava “Vodovoda” između triju prijavljenih građevinskih tvrtki izabrala ponudu solinskog “M.P. Betona”, koji je bio najjeftiniji s iznosom od 21,9 milijuna kuna, i s njim sklopila ugovor s rokom izgradnje od 18 mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao.

Međutim, sve je ubrzo krenulo naopako. Zaključno s kolovozom 2017. godine izvođačka tvrtka je zatražila isplatu gotovo 7 milijuna kuna, što je, kako je tada naglasio direktor Trutanić, predstavljalo samo 39 posto ukupnog ugovorenog iznosa, ali u trenutku kada je isteklo 97 posto ugovorenog vremena izgradnje.

- Na tome problemi nisu stali, jer je koncem istog mjeseca “M.P. Beton” jednostrano zatvorio gradilište, zbog, kako su tada govorili, nagomilanih problema. Međutim, gradilište uopće nije bilo privremeno zatvoreno, kako je to naveo izvođač u svojoj obavijesti, već je obustavljena izgradnja zgrade, gradilište nije bilo zaštićeno nego je svakodnevno bilo otvoreno i u njega su ulazili i izlazili i radnici i kamioni izvođača radova - naveo je direktor “Vodovoda Brač” u svojem pisanom obrazloženju.

Zbog svega je tvrtka u listopadu 2017. obavijestila građevinsku firmu da raskida potpisani ugovor, na što je “M.P. Beton” uzvratio tužbom kojom je zatražio odštetu od 4 milijuna kuna. Postupak je još u tijeku, ali ako bi ga otočno poduzeće izgubilo, “Vodovod” bi se našao na rubu bankrota.

No, očito je da su članovi Skupštine komunalne tvrtke, a to su predstavnici Grada Supetra i ostalih sedam općina, o tijeku projekta dobivali različite informacije. Iz zapisnika sa sastanka održanog 31. ožujka 2017. navedeno je da je “rukovoditelj tehničke službe “Vodovoda Brač” izvijestio članove Skupštine da se radovi na novoj poslovnoj zgradi obavljaju prema predviđenim rokovima i dinamici izvođenja”.

Sljedeća Skupština održana je 30. lipnja i na njoj nije bilo ni riječi o problemima oko izgradnje nove poslovne zgrade, ali već 28. rujna dogodio se “salto mortale”.

Drastičan rast cijene

- Rukovoditelj tehničke službe informirao je članove Skupštine o stanju gradilišta nove poslovne zgrade. Gradilište je zatvoreno, ugovor s izvođačem raskinut, a do sada je izvedeno oko 40 posto ukupnih radova. Od izvođača je naplaćena dostavljena garancija, a tvrtki predstoji kompletiranje svih projekata, nakon čega će izraditi novi troškovnik za ponovni postupak javne nabave za izbor novog izvođača - navedeno je u zapisniku sa sjednice.

Sukladno tome, “Vodovod Brač” je u prosincu 2018. raspisao nadmetanje za nastavak izgradnje upravnog objekta, pri čemu su preostali radovi procijenjeni na oko 18,75 milijuna kuna. Pristigla je samo jedna ponuda, i to tvrtke “Tehno-elektro” iz Đakova, koja je istaknula cijenu od 27,6 milijuna kuna. Natječaj je poništen 14. siječnja ove godine, i to ne zbog previsoke cijene nego zbog činjenice da potencijalni izvođač nije priložio referencije o izgradnji sličnih objekata.

Početkom ožujka otvorena je nova utrka za spomenuti posao, ponovno s procijenjenom vrijednošću od 18,75 milijuna kuna, a prijavila su se tri izvođača: splitski “Tromont” s istaknutom cijenom od 29,74 milijuna kuna, “Lavčević” s 30,11 milijuna kuna i zagrebački “Ing-grad” s iznosom od 30,26 milijuna kuna. Uprava tvrtke predložila je članovima Skupštine načine financiranja nastavka radova, ali taj su prijedlog predstavnici suvlasnika “Vodovoda” odbili i zadužili poslovodstvo da izradi analizu poslovanja u posljednjih 10 godina kako bi se utvrdile možebitne unutarnje rezerve i uštede. Nadmetanje je u konačnici poništeno 17. travnja s obrazloženjem da je “cijena najpovoljnije ponude viša od procijenjene vrijednosti nabave”, te da “naručitelj (“Vodovod Brač”, op.a.) nema osigurana sredstva”.

Priča o izgradnji zgrade s nepotrebnim viškom prostora postala je ozbiljni problem i o njoj će zasigurno biti još dosta govora i žučnih polemika, jer daleko nadmašuje realne potrebe “Vodovoda Brač”, a u međuvremenu je cijena njezine izgradnje drastično porasla. Isto tako, već dvije godine stoji i propada. Postavlja se pitanje tko će sve to platiti i tko je za sve to odgovoran!?

Izdvojeno

08. kolovoz 2020 10:07