StoryEditor
ObalaPOZITIVNA PRIČA

Što ako se turist zarazi u vašem apartmanu i tko plaća trošak karantene: državni tajnik za turizam Tonči Glavina kaže da zadnju ima epidemiolog

15. srpnja 2020. - 20:52
Zvonimir Barišin/Ilustracija/HANZA MEDIA

Trenutni fokus na turističkoj sezoni, uz otvorenost granica, nameće konkretna pitanja koja traže konkretne odgovore: što ako se gost smješten u apartmanu, hotelu ili kampu zarazi koronom? A to više, kako čujemo i iz Stožera, nije nemoguće. 

Dakle, ostaje li zaraženi turist u svojoj sobi i mora li objekt imati posebnu “korona-jedinicu”, a ako seli, kamo seli, i postoje li objekti predviđeni za karantenu? Ako se turist vraća doma, tko plaća sanitetski prijevoz ukoliko je to potrebno, što je s testiranjima stranaca ako epidemiolog procijeni da je to nužno, i tko to plaća? Što je s ostalim gostima u objektu, a što s domaćinima; moraju li, naime, i oni u samoizolaciju?

Puno pitanja; na ona koja su ostala bez jasnog odgovora primjenjuje se onaj “joker zovi” rabljen svaki put kad nema jednoznačnog odgovora glede epidemije - procijenit će epidemiolog. Po nekoj našoj procjeni, dobar dio toga ostavljen je da se rješava individualno, ako i kad do zaraze dođe, no moglo bi se reći da je nekakav "kroki nacrt" plana ipak definiran na razini Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a na razini naše županije tijekom protekloga tjedna.

Od slučaja do slučaja

Krenimo redom: ako gost razvije simptome bolesti, domaćin je zadužen za kontaktiranje dežurnog epidemiologa u pripravnosti, ili obiteljskog liječnika. Ako potonji ne radi, zove se hitna. Tako se navodi u uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo namijenjenim privatnim iznajmljivačima. E sad, turističku ambulantu baš sve turističke sredine nemaju. Hitnu zovu i hotelijeri ako se pojavi sumnja na COVID.

Kako kaže Tonči Glavina, državni tajnik za turizam, epidemiolog je taj koji procjenjuje od slučaja do slučaja kako će se postupiti, kao što na osnovi zdravstvenog stanja pacijenta procjenjuje može li se uputiti doma, što je nekakva generalna preporuka. Taj trošak, veli Glavina, snosi on sam, dok nam je Luka Brčić, načelnik Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije, rekao da sanitetski prijevoz osiguravamo mi do granice, ukoliko gost ima osiguranje.

- Sve troškove podmiruje ili gost ili njegovo zdravstveno osiguranje - kaže državni tajnik kojega smo upitali i što je s "covid-objektima" ili objektima za karantenu. Prema njegovim riječima, Županija je osigurala objekt.

image
Državni tajnik Tonči Glavina
 
Ranko Šuvar/HANZA MEDIA

Puno za prazno

- Naša je županija predvidjela objekt na Duilovu koji plaćamo puno za prazno, no sve jedinice lokalne samouprave koje žele nadstandard mogu to osigurati same. No svakako će naš objekt biti na raspolaganju za općine i gradove ako se za to odluče. Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije će dati prijedlog klasterima Makarskog primorja da sufinanciraju objekt na Duilovu ili da sami financiraju neki objekt - kaže dožupan Brčić, dodajući kako su se otoci Brač i Šolta organizirali te osigurali jedan objekt na otoku koji, poput Županije, plaćaju puno za prazno. No dodat će i kako trošak smještaja pokriva turist ili njegovo osiguranje; osim u slučaju darežljivih Bračana, koji pokrivaju sve, očito vodeći računa o turističkom imidžu. 

Uglavnom, u načelu je sve do općine ili grada, kaže i Glavina, pa smo se općinama i gradovima i obratili. Kamo oni planiraju poslati gosta ukoliko je zaražen, a ipak ostaje u destinaciji? I kamo sa svim "sumnjivim" kontaktima koji moraju i sami u izolaciju? Općina Baška Voda, primjerice, osigurala je objekt čije ime nećemo navoditi, a pobrinula se i Općina Gradac čiji načelnik Matko Burić također nije otkrivao ime objekta.

- Stožeru Splitsko-dalmatinske županije smo poslali lokaciju predviđeno za karantenu, no ime ostaje tajna i nadam se da ga nećemo koristiti. Mi smo corona-free, i nadam se da ćemo tako i ostati. Ako se slučaj dogodi, epidemiolog odlučuje hoće li se objekt u kojem ima korona-pozitivnih gostiju zatvoriti, a epidemiolog odlučuje i tko će se izolirati od kontakata - ističe Burić.
U Brelima su se odlučili prepustiti karantenski prostor Županiji.

- Zbog zauzetosti kapaciteta, a i da nije tako postupili bismo jednako, uputili smo dopis Županiji da oni odrede objekt na svojem području koji bi bio predviđen za simptomatske bolesnike koji ne zahtijevaju hospitalizaciju. Oni su odredili Duilovo - kaže Dražen Medić, načelnik Stožera civilne zaštite u Brelima, koji ističe kako je Županija vlasnik triju zdravstvenih elemenata te je logično da oni propisuju lokaciju.

Držimo nam palčeve

Općina Tučepi je odredila lokaciju na području općine, no načelnik tamošnjeg stožera Vjeko Šimić kaže kako vjeruje da se ti kapaciteti već pune, pa se očito od prvotne ideje odustalo. Veći hoteli kao što su Hoteli Tučepi dužni su osigurati 10 posto kapaciteta za potrebe izolacije, što nam je potvrdio i državni tajnik Glavina, no Općina Tučepi se poput Brela ipak nije odlučila za “žrtvovanje” nekog objekta. U neku je ruku to i logično, jer Makarska rivijera bi to pitanje eventualno trebala riješiti zajednički, umjesto cjepkanja, a u tom je smjeru išla i inicijativa koju nam je spomenuo dožupan Brčić kazavši kako se tu treba govoriti u terminima klastera.

U svakom slučaju, uz najave sezone u kojoj se ne očekuje manje od 30-35 posto lanjskog prometa, što nam je u razgovoru potvrdio i državni tajnik Glavina, kazavši kako će se s letovima poboljšati slika i u Dalmaciji, možemo li reći da smo uz ovakvu organizaciju donekle ipak spremni na eventualne slučajeve? Nadajmo se da će “turistički ples” biti optimalno uspješan za turizam, a maksimalno bezbolan za medicinski kadar, turiste i, dakako, same domaćine. 

image
Ivo Ravlić/HANZA MEDIA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

26. listopad 2020 15:32