StoryEditor
Obalavanka okvira!

Stari Trogirani ‘oživjeli‘ na Facebooku: zavirite u škatule svojih didova i pridružite se putovanju kroz vrijeme sa svojim obiteljskim blagom

Piše Gordana Dragan
16. veljače 2021. - 13:44
Muzej Grada Trogira

Muzej grada Trogira nastavlja s projektom "Vanka okvira! Neka trogirski svit vidi svita!", koji je započet u rujnu prošle godine.

Riječ je o akciji prikupljanja i digitaliziranja obiteljskih portreta stanovnika Trogira i okolice nastalih do 1950. godine, koju je pokrenula Maja Maljković Zelalija. "Kvadri" se prilažu na blogu trogirtimetravel.blogspot.com te na Facebook stranici "Trogir Time Travel", dvjema internetskim platformama toga muzeja na kojima se inače objavljuju arhivske fotografije i dokumenti popraćeni zanimljivim i rado čitanim pričama iz povijesti, baštine, kulture i umjetnosti Radovanova grada.

Nakon što su kulturnjaci pozvali svoje sugrađane i prijatelje da zavire u škafetine, popnu se na šufite, otvore škatule i bavule, pogledaju iza ormara i ispod postelja te otkriju svoje obiteljsko blago koje će pokazati cijelom svijetu, odaziv je bio iznimno velik, tvrdi Maljković Zelalija.

image
Momci i divojke složeni ka po špagu 
Muzej Grada Trogira

– Do kraja prošle godine u akciji su prikupljeni i digitalizirani obiteljski portreti koje su ustupili Dina Rožić, Kornelija Rade i Marinko Žižak, Tonka Seka Pomenić, Anamaria Guina, Mario Galić, Anica Koc i Zorana Miše, Srećko Paraman, Jelena Miletić i Lela Alajbeg, Marija Halbarth, Jelenka Lela Gruić, Daniela Zelić, Irena i Marko Ivačić, Ana Ružičić, Nikica Buličić, Anka Jurjević i Ivanka Idvorac Đovana.

Također su objavljeni pojedini obiteljski portreti koje je Muzej prikupio tijekom devedesetih godina, a koje su ustupili Anita i Mario Galić, danas pokojni Ivo Kandija te dr. Fani Celio Cega. Kaja Ciciliani u sklopu spomenute akcije Muzeju je darovao posebno vrijednu fotografiju "Hrvatskog društva Berislavić u Trogiru s upravnim odborom", snimljenu 9. kolovoza 1903. godine – dodaje naša sugovornica.

Prema njezinim riječima, na do sada ustupljenim fotografijama nalaze se obitelji Buble, Puović, Franić, Barada, Žižak, Betica, Galić, Stipčić, Šantić, Pensa, Buličić, Paraman, Lendić, Alajbeg, Halbarth, Pokrajac, Guina, Ivanković, Košćina, Gruić, Rožić i Vukman. Prikupljanje obiteljskih memorabilija nastavlja se i dalje, a građani ih mogu poslati na sljedeći način:

– Svoje stare fotografije mogu skenirati sami u velikoj rezoluciji, poslati ih na adresu elektroničke pošte: muzej.grada.trogira@gmail.com ili u poruci na stranicama Muzej grada Trogira ili Trogir Time Travel na Facebooku. Zainteresirani se mogu javiti i na Instagramu @trogirmuseum.

image
Monture naših šukunbaba i šukundidova 
Muzej Grada Trogira

Druga opcija je da donesu fotografije u naš muzej (Gradska vrata 4), pa ćemo ih skenirati u visokoj rezoluciji, ustupiti skenove građanima koji ih također mogu pohraniti i u muzejsku digitalnu bazu obiteljskih fotografija – kaže Maljković Zelalija.

Naša sugovornica podsjeća kako je cilj projekta "Vanka okvira!" okupiti što više sudionika, digitalizacijom fotografije sačuvati za budućnost, te napraviti poseban tematski album ispunjen fotografijama Trogirana, Segećana, Okručana i stanovnika ostalih mjesta iz okolice u razdobljima iz 19. i s početka 20. stoljeća.

image
Cura ka iz žurnala 
Muzej Grada Trogira

– Želimo potaknuti sudjelovanje u stvaranju zanimljivog sadržaja te tako naučiti više o načinu odijevanja, modnim dodacima, nakitu, pokrivalima za glavu i kravatama, nekoć modernim frizurama i načinima češljanja, oblikovanja brkova i brade, načinima poziranja i općenito o prikazu obitelji na starim fotografijama stanovnika Trogira i okolice.

Nadamo se da će i u nastavku akcije naši sugrađani biti aktivni kao i do sada te da će ustupljene fotografije trajno ostati sačuvane i u obliku zajedničkog albuma svih Trogirana. Potrudit ćemo se da to i ostvarimo kako bismo zahvalili svim sudionicima projekta – zaključuje Maja Maljković Zelalija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

04. ožujak 2021 13:48