StoryEditorOCM
ObalaNEMA KRAJA

Stambeni kvartovi u ovom dalmatinskom gradu niču rekordnom brzinom, u jednom je 40 zgrada, cijene premašuju i splitske

Piše Zadarski.hr
21. veljače 2023. - 21:05

Zadrani se u posljednje vrijeme šale kako nije dobro imati malo veće dovršite jer nikad ne znaš kad će ti u njemu niknuti zgrada. 

Da je prije samo pet godina neko stanovnicima Borika rekao da će u 2023. imati gotovo 40 (!!) novih zgrada, rekli da je skroz lud. Velika građevinska parcela između Ulice Augusta Šenoe i Ulice Augusta Cesarića izgleda kao da je u nekom drugo, stranom gradu.

Na susjednom Vitrenjaku, uz Marinu Borik, također se gradi punom parom. Niče novo, luksuzno stambeno naselje od nekoliko većih zgrada. Danas se u Zadru zna: svaki novi veliki iskop, u koji god zadarski kvart zašli, znači samo jedno - za nekoliko će mjeseci "niknuti" nova zgrada. A takvih iskopina, itekako ne nedostaje. 

image

 gradiliste izmedju Ulice Augusta Senoe i Ulice Augusta Cesarca.
 

Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix

Zadarska je, uz Zagrebačku, na vrhu liste županija u kojoj se najviše gradi, što brojnim sugrađanima itekako smeta. 

Ipak, novac je taj koji pokreče ovu "igru bez granica". Milijuni su do sad uloženi u izgradnje brojnih zgrada, no dvostruko je veći novac koji investitori zarade. Ma, malo smo rekli! 

Cijene nekretnina otišle su u nebo, rijetko tko od sugrađana može priuštiti i malu garsonijeru na rubnim dijelovima grada, a previđanja govore kako se uskoro ne bi trebale puno mijenjati. 

Prosječne cijene stanova u prošloj su se godini kretale od otprilike 2500 do 3500 eura po četvornome metru pa na više.

Unatoč tome, potražnja za kupnjom nekretnina je velika, što se djelomično može prepisati velikoj potražnji građana drugih zemalja Europske unije za nekretninama u Hrvatskoj, osobito na jadranskoj obali. A poznato je da oni ipak imaju daleko bolju platežnu moć.

Hrvatska je ulaskom u EU otvorila svoje granice, što je dodatno doprinijelo porastu cijena...

image

 gradiliste izmedju Ulice Augusta Senoe i Ulice Augusta Cesarca.
 

Luka Gerlanc/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. rujan 2023 19:02