StoryEditor
Obalalijep poklon

Splitsko-dalmatinska županija darovala gliser Specijalističkoj postrojbi civilne zaštite, plovilo je vrijedno 375 tisuća kuna

31. srpnja 2020. - 20:16
SDŽ

Splitsko-dalmatinska županija osigurala je još jedan vrijedan poklon Specijalnoj postrojbi regionalne civilne zaštite.

Riječ je o višenamjenskom plovilu, odnosno gliseru koji će primarno koristiti pripadnici Specijalističke postrojbe civilne zaštite za zaštitu i spašavanje iz vode, a po potrebi i ostale žurne službe koje su aktivirane u hitnim slučajevima ugroze ljudskih života.

– Danas će splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban uručiti spasiocima ključeve gumenjaka domaćeg proizvođača, dugog 7,5 metara i širokog tri metra, čija je vrijednost s motorom od 250 konjskih snaga 375.000 kuna. Sredstva smo osigurali kroz europski projekt E-CITIJENS, i to nakon uspješno provedena dva prethodna projekta "Holistic" i "Readiness". Naime, kroz E-CITIJENS nastavljamo u smjeru jačanja otpornosti na prirodne i uzrokovane katastrofe, što je jedna od bitnih aktivnosti naše županije, a od ukupne vrijednost projekta od 2,8 milijuna eura naša županija može povući 260.000 eura. Inače na provedbi projekta sudjeluje devet partnera iz Hrvatske i Italije – doznajemo od Damira Gabrića, županijskog pročelnika za hrvatske branitelje, civilnu zaštitu i ljudska prava.

Specijalistička postrojba civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije za zaštitu i spašavanje iz vode osnovana je 2011. godine te je važan "kamenčić" u ukupnim snagama civilne zaštite.

image
SDŽ

Njezin je zadatak da kao pričuvna postrojba djeluje u slučaju katastrofe ili velike nesreće koja bi prelazila mogućnosti redovnih snaga kao što su vatrogasci, državne interventne postrojbe ili HGSS. Kao takva, postrojba konstantno provodi edukaciju i osposobljavanje za najzahtjevnije scenarije i akcije spašavanja.

– Pripadnici Specijalističke postrojbe civilne zaštite za spašavanje iz vode članovi su ronilačkih klubova s našeg područja "Špinut", HVIDR-e, "Crveno jezero", "Saldun" i "Calypso". U punom sastavu postrojba ima 36 članova, a sjedište joj je u prostorijama Ronilačkog kluba "Špinut", gdje je i skladište za opremu postrojbe. Tu će biti obavljena i primopredaja ovoga gumenjaka – rezimirao nam je pročelnik Gabrić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. rujan 2020 06:47