StoryEditorOCM
ObalaMOŽE I DRUGAČIJE

Splićani se zgražaju, a susjedni grad prepun turista se u trenu riješio povraćanja i uriniranja na ulicama. Evo i kako

Piše Dijana Turić
4. srpnja 2023. - 09:04

Za razliku od Splita, Makarska ovog ljeta, izuzev raskalašenih gostiju iz Australije koji dolaze brodovima na rivu, nema nekih većih problema s mirom i redom.

I novčane kazne za prekršitelje koje na djelu uhvate komunalni redari nisu toliko visoke, kao, primjerice, na Pagu ​gdje čak 150 eura kazne prijeti onome tko dođete na plažu sa psom ili u Splitu gdje se sa 300 eura kažnjava spavanje u parku, konzumiranje alkohola, obavljanje nužde, konzumacija hrane i pića na javnim površinama, a sa 150 eura povraćanje na javnome mjestu.

image

Možda ona ima u džepu za platiti kaznu

Ivo Ravlić/Cropix

Naime, ako u Makarskoj na javnoj površini konzumirate alkoholna pića, što se uglavnom odnosi na ekipe sa zidića ispred trgovina, a ljeti na one koje se opijaju po plaži, platit ćete kaznu od 40 do 132 eura, a ista kazna čeka sve one koji gradom šetaju u kupaćim kostima.

Međutim, kako doznajemo, komunalni redari su u više navrata ispisivali kazne ekipama sa zidića, ali naplate su u većini slučajeva pale u vodu jer ih nisu imali odakle naplatiti. Kazne za šetnju gradom u kupaćem kostimu, također nisu naplaćene, kao ni za vlasnike pasa koji svoje ljubimce dovode na gradsku ili plaže koje nisu namijenjene psima.

U Makarskoj se psi mogu kupati na plaži na Ramovi, a ako ih redari uoče na nekoj drugoj plaži, odmah opomenu vlasnika, koji ih posluša i ne pravi probleme. Sada su u Makarskoj u điru naplate kazni za nepropisno postavljene reklame, naprave i štekate i to uglavnom u staroj gradskoj jezgri, a one iznose od 40 do 132 eura za fizičke osobe, od 400 do 663 eura za obrte i od 663 do 1327 eura za tvrtke.

Na plažama redari u ljetnom razdoblju sankcioniraju prodavače kukuruza i krafni koji također plaćaju kazne od 40 do 132 eura s time da im se oduzimaju i krafne i kukuruzi, koji se potom bacaju jer se ne smiju donirati. Naplaćuju se u Makarskoj i kazne za narušavanje javnog reda i mira bukom, posebno onom s gradilišta od 14 do 17 sati i od 20 do 9 sati, i tu su kazne od 40 do 1327 eura, a sankcije snose i iznajmljivači ležaljki koje nisu posložene prema Pravilniku o gospodarskom korištenju i posebnoj upotrebi pomorskog dobra na području Županije splitsko-dalmatinske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. travanj 2024 09:49