StoryEditor
ObalaPRVOSVIBANJSKI URANAK

Spektakl na Makarskoj rivijeri: za alku u kariolama tražila se intervencija VAR sobe, znamo tko je najbrži konobar i tko je pobijedio na lojavoj gredi i utrci magaraca...

Piše Dada Batinić
1. svibnja 2022. - 19:32

Prvomajski uranak u Baškoj Vodi oduvijek je privlačio veliki broj posjetitelja, pa su i danas roditelji s djecom, ljubitelji dobre spize i janjetine, koja se prodavala za 250 kuna po kilogramu, već rano ujutro krenuli put Baške Vode. Organizatori su ove godine ražnjeve s rive premjestili u lučicu, što se pokazalo odličnim rješenjem jer su izostale uobičajene gužve.

Mještane su jutros u 8 sati budnicom razbudili Općinski glazbari iz Baške Vode nakon čega je uslijedila podjela cvijeća te nastup klape Srdela. Najzanimljiviji dio mnogim posjetiteljima bile su tradicionalne igre; utrka magaraca, alka u kariolama, utrka konobara, potezanje konopa i hodanje po lojavoj gredi.

Iako su igre počinjale u 11.30 sati, već prije 11 sati sva su natjecanja bila popunjena prijavama, a najviše prijavnica je bilo za lojavu gredu na čijem je kraju visila nagrada, odnosno janje koje je trebalo dotaknuti za pobjedu.

image

Voditelj programa Joško Marče

Ivo Ravlić/Cropix


image

Najmlađi i najstariji sudionik trke magaraca Dominik Čović i Branko Šunjić

Ivo Ravlić/Cropix


image
Dada Batinić


Voditelj Marče

Program je vodio Joško Marče, izazivajući svojim doskočicama i primjedbama salve smijeha među posjetiteljima. Branko Šunjić (69) bio je najstariji sudionik u međunarodnoj utrci magaraca, a Dominik Čović Dodo (11) najmlađi. Utrka magaraca nosi naziv međunarodna zbog činjenice da magarci trče "među narodom". Posjetitelji se razmaknu, magarci trče kroz špalir do cilja, a slava, demejanica vina i pršut na kraju pripadnu jahaču. Ove godine je pršut otišao na tavan Mate Topića Maćuna.

- Osvojio sam već dvije utrke, a sudjelujem svake godine jer želim da se tradicija ovog uranka održava i dalje - rekao nam je Mate.

Dominik Čović na magarcu Jablanu je želio sudjelovati u svim igrama, no uspio se prijaviti tek za utrku magaraca. Rođen u Brazilu, obećao je da će dogodine ponijeti kupaće i prijaviti se za lojavu gredu.

- Moje magare je stalo jer se magare ispred mene mene zaustavilo. Nisam zadovoljan trkom. Najteže mi je što nisam nastupio na lojavoj gredi, no sudjelovao sam kao gost u kariolskoj alki pa opet dobro.

Dodina mama, Marčelina, nam je kazala da u Brazilu magare možete kupiti već za pet kuna.

- Djeca ih kupuju pa se na njima utrkuju - dodala je Marčelina.

image

Alka u kariolama

Ivo Ravlić/Cropix


image
Ivo Ravlić/Cropix


Nakon magaraca, na red su došli alkari, svi odreda bistra oka i sigurne ruke. Iako se činilo da je nakon drugog kruga natjecanja pobjedu odnio Antonio Staničić, vatrogasci iz Baške Vode su uložili prigovor.

U tri pripetavanja, tri sride

- Molimo VAR sobu da provjeri regularnost pogotka - zatražio je Joško Marče, nakon čega je uslijedilo pripetavanje između vatrogasca i Antonia (s vozačem Matijom Granićem). Tek u trećoj rundi je popustila koncentracija vatrogascima, pa je Antonio sa trećom uzastopnom "sridom" zasluženo osvojio ovacije publike, demejanicu vina i pršut.

- Pršut će ić u zamrzivač, a vino će se popit odmah - kaže nam Antonio Staničić.

- Još ne mogu vjerovati da sam u tri pripetavanja tri puta pogodio u sridu!

image

Utrka konobara

Ivo Ravlić/Cropix


Luka Babić je bio najbrži konobar: - Konobarenje za vrijeme studiranja se isplatilo! - rekao je simpatični Luka, a njegova zaručnica Andrea otkrila nam je da njih dvoje uskoro otvaraju konobu. S takvom brzinom i spretnošću ne sumnjamo da će i usluga biti vrhunska.

image

Pobjednici u potezanju konopa, ekipa Colpomorto

Ivo Ravlić/Cropix


Vatrogasci iz Promajne su pobijedili vatrogasce iz Baške Vode u potezanju konopa i opravdali ime Colpomorto (betonski blok u moru za koji se veže plutača nap.a.).

- Zahvaljujem kolegama vatogascima iz Baške Vode što su nam dozvolili da ih pobijedimo na njihovome terenu. Ovdje smo protivnici, no u požaru i na terenu ćemo opet biti skupa - priopćili su iz pobjedničkog tima. Pobjednički pršut su objesili na brod, a bijelo vino, zna se, nije uputno dugo čuvati na ovako visokim temperaturama.

image

Pobjednik natjecanja

Dada Batinić, Slobodna Dalmacija


image
Ivo Ravlić/Cropix


image
Ivo Ravlić/Cropix


image
Dada Batinić


image

Bilo je domaće janjetine

Ivo Ravlić/Cropix


Šokantna najava

Kao i svake godine, lojava greda je privukla najveći broj promatrača. Od dvadesetak natjecatelja tek dvojica su takla janje, a to su Ivan Hasan i Stipe Lozić koji su išli u pripetavanje.

Iako je Ivan Hasan u sljedećem pokušaju tvrdio da je taknuo janje, a neki su navodno imali i videosnimku tog događaja, ipak njegova tvrdnja nije uvažena iako je isti natjecatelj sebe uskratio za pobjedu prije sedam godina kad su svi, pa i suci, bili uvjereni da je taknuo janje, na što je on sam izjavio da nije tako. Potom je janje uspio taknuti i Stipe Lozić koji je (doslovno) i odnio pobjedu.

Dobra atmosfera i prijateljsko nadmetanje vladali su kako među natjecateljima tako i među publikom, a za glazbu uživo pobrinuli su se Dreamers band i Specijalci.

- Već petnaestak godina vodim Prvomajski uranak. Moguće da je ovo zadnji put da sam ovdje u ulozi voditelja. Vodim i Biciklijadu, ali nije ovo više za mene - rekao nam je Joško Marče.

image

Publika na stablu

Ivo Ravlić/Cropix


S obzirom da mnogi posjetitelji dolaze u Bašku Vodu i zbog Joška Marče, odnosno njegovih "provala", ovakav nagovještaj će zasigurno izazvati razočaranje među publikom. Međutim, do novog uranka ima još vremena, i sve je moguće, pa i to da Marču vidimo i dogodine na pozornici. Siti, rasplesani i veseli, među sebi sličnima, možemo samo reći - Živio Prvi maj, praznik rada!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2022 19:41