StoryEditor
ObalaDalibor ninčević

Solinski gradonačelnik o svom iskustvu s virusom: Ne bojim se da ću ponovno oboljeti od COVID-a, ali nastojim se i dalje paziti

Piše Mia Sesartić
13. kolovoza 2020. - 22:17
Tom Dubravec/HANZA MEDIA

Kako prenose neki svjetski mediji, znanstvenici još uvijek ne mogu sa sigurnošću reći mogu li pacijenti koji su se oporavili od koronavirusa biti ponovno zaraženi, stječe li se imunitet i na koliko dugo, koliko traju antitijela, što je s mutacijama virusa...
Strahuju li zato oni koji su imali koronu od ponovnog oboljenja? – upitali smo solinskoga gradonačelnika Dalibora Ninčevića, koji se od kraja ožujka ove godine, kada je na stranicama Grada objavio vijest da se zarazio, s koronavirusom borio više od mjesec dana u kućnoj samoizolaciji.

Kakve je upute dobio nakon izlječenja, što su mu rekli liječnici, epidemiolozi, u vezi s mogućim ponavljanjem zaraze?

– Nitko mi ništa nije spomenuo vezano uz to da bih opet mogao dobiti koronavirus, ni uz neke posebne mjere, osim ovih uobičajenih. Čitam i sam razne članke o stjecanju imuniteta nakon oboljenja od COVID-19. Negdje piše tri, negdje šest mjeseci, negdje da je to trajnije, no, prema mojim saznanjima, pouzdana informacija još ne postoji. Možda se korona može opet dobiti, tko zna... Međutim, ja o tome zaista ne razmišljam, niti se bojim. Teško mi je možda govoriti o tome na taj način, o nekim strahovima da je ponovno dobijem, kada mi nije ostavilo neke posljedice, bar ih zasad ne osjećam – veli nam Dalibor Ninčević, ističući kako se svakako pridržava svih općih epidemioloških uputa.

Breme izolacije

– Mi koji smo preboljeli možda smo ipak u malo boljoj situaciji nego drugi koji nisu, mislim za ubuduće, ali to još ništa nije sigurno. Zato se nastojim i dalje paziti, ali zaista ne mogu reći da se bojim, da o tome mislim svaki dan – govori Ninčević, koji se kao nekoć aktivni sportaš, nogometaš, nakon što je prebolio COVID opet počeo, zbog zdravlja, rekreirati u prirodi kada god je to moguće.

– Bio sam u kućnoj samoizolaciji više od mjesec dana, ali nisam, na sreću, imao neke ozbiljnije simptome, osim lagane temperature i začepljenog nosa. Nisam kašljao ni imao težih problema s disanjem, iako me je ta stalna temperatura i malaksalost također iscrpljivala jer se protegnulo na gotovo dva tjedna, a ni psihološki nije lako biti u izolaciji cijelo to vrijeme – veli nam Ninčević, dodajući kako je nakon 25 dana što je proveo u izolaciji krenuo na prvo testiranje.

image
Tom Dubravec/HANZA MEDIA

– Bilo je potrebno napraviti uzastopna dva testiranja koja su morala dati negativan nalaz, što se nakon ukupno 36 dana kućne samoizolacije i dogodilo – podsjeća Ninčević na tijek ozdravljenja.

Ponovna aktivnost

– Nakon što se pokazalo da sam potpuno "čist", počeo sam izlaziti. Trebalo mi je desetak dana da dođem k sebi. Izgubiš malo snagu, ali sam se ipak brzo stabilizirao, a onda sam opet počeo s tjelesnom aktivnošću, prvo samo hodanjem, pa onda i trčanjem, kao što sam to imao običaj i prije negoli sam obolio od korone – govori Ninčević.

– Za sada, kao što sam rekao, nikakve posljedice ne osjećam, živim i radim kao i do sada. Ne razmišljam previše o tome što će biti – zaključio je solinski gradonačelnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. rujan 2020 10:24