StoryEditor
Obala‘sve je po zakonu‘

Solinski gradonačelnik Ninčević odgovara na prozivke o pogodovanju: Neka Mikas javno kaže je li rođaku ‘namjestio‘ radove za vrtić

16. srpnja 2020. - 14:58
Solinski gradonačelnik Dalibor NinčevićVladimir Dugandžić/Hanza Media

- Odbacujem optužbe stranke "Bolji Solin" na čelu s Davorom Mikasom da se postupci javne nabave ne provode transparentno. Naprotiv, svi ti postupci koje provodi Grad uključujući i odabir izvođača radova na rušenju baraka za projekt Kulturnog centra provode se na zakonit način po načelima javne nabave – kazao je solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević (HDZ) na jučerašnjoj konferenciji za tisak.

– Nije prvi put da se oni u nedostatku vizije i programa za razvoj grada služe manipulacijama i čistim politikantstvom, zapravo svaka sjednica Gradskog vijeća prođe na takav način – kazao je Ninčević i dodao:

– Želim jasno kazati da sam kao gradonačelnik na temelju Zakona o javnoj nabavi donio jedan od rigoroznijih pravilnika o provedbi jednostavne nabave. Zakon nam daje mogućnost da za sve poslove, odnosno za usluge u vrijednosti do 200 tisuća kuna, te sve radove koji nisu veći od 500 tisuća kuna nije potrebno provoditi nikakve postupke, međutim mi smo donijeli pravilnik koji je puno rigorozniji, praktički poviše 20 tisuća kuna se bez ponude nijedan posao ne može sklopiti, a za iznose više od 100 tisuća kuna za usluge i radove sve mora biti javno objavljeno na stranicama Grada i dostupno svima.

Svoje viđenje oporbenih prozivki iznio je i Ante Ljubičić, pročelnik gradskog Upravnog odjela za pravne i opće poslove, te naglasio kako su stručne službe uvijek na raspolaganju i na usluzi građanima, pa tako i svim vijećnicima, kao i predstavnicima građana.

Antonijo Jurić, vlasnik firme "Valvel Aventus" koja je dobila posao rušenja baraka, a koji inače obnaša dužnost predsjednika Mjesnog odbora Priko vode (iz redova HDZ-a, op.ur.), kao i spominjani vijećnici, apsolutno nisu u nikakvom sukobu interesa kada je riječ o Zakonu o javnoj nabavi, a niti Zakonu o sprječavanja sukoba interesa – rekao je Ljubičić.

– Procijenjena vrijednost radova na uklanjanju baraka je bila 320 tisuća kuna, a najpovoljnija ponuda je iznosila 237 tisuća kuna, dakle, gotovo 100 tisuća kuna manje, čime smo Gradu uštedjeli 100 tisuća kuna – kazala je Marijana Žižić, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, zaštitu okoliša i europske fondove.

– Mikas često voli pozivati na transparentost i poštenje, javno proziva mene i vijećnike da se pogoduje i implicira na sukob interesa. Kod sebe imam dokumentaciju za koju, nažalost, nisam imao ranije saznanja. Ne mogu tvrditi, ne želim tvrditi, niti optuživati unaprijed, ali dokumentacija upućuje na mogući sukob interesa.

- Dok je Mikas bio ravnatelj Dječjih vrtića "Cvrčak" kao odgovorna osoba sklapao je poslove s firmom "Mikas company". Stoga, pozivam ga da javno iznese je li u kakvom srodstvu s vlasnikom te tvrtke koja je nekoliko godina na temelju narudžbenica za vrtić radila poslove veće vrijednosti od 100 tisuća kuna, poput izrade zavjesa, tapeciranja, izrade stolnjaka – prozvao je Ninčević na kraju Mikasa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2021 10:54