
Ravnatelji solinskih osnovnih škola, njihovi dobavljači i nutricionisti su s HRT-om podijelili poteškoće s kojima se susreću pri pripravci školskih obroka. Muči ih nedostatak osoblja, vremena, prostora, znanja i iskustva u školama koje rade bez kuhinja i u dvije smjene.
Pritom, Solinjani daju svoj maksimum da svaki dan svako dijete, pa i ono s posebnim prehrambenim zahtjevima, dobije zdrav obrok. Doduše, na način na koji se to sada radi je, dugoročno, projekt neodrživ. Barem oni tako misle.
- U pripremi je muffin kojeg ćemo vrlo brzo staviti u ponudu, on je napravljen s pirovim brašnom, maslom, smeđim šećerom i jabukama, a ima ideja da idemo raditi s bananama, mrkvom, povrćem. To za 10-ak kuna ne ide. Samo pirovo brašno košta 12 kn u nabavi, maslo 60, smeđi šećer 15-20 i to poskupljuje stvari, ali nije to toliko strašno, ja sam spreman dati i od sebe, samo da mi se poveća cijena sirovine, da imamo jedan vrhunski proizvod za našu djecu - naglašava Josip Gotovac, dobavljač.
Predsjednik Aktiva ravnatelja solinskih osnovnih škola Đuro Baloević ističe:
- Primjećujem da i u popodnevnoj smjeni određeni broj djece dolazi, a da nije pojeo ručak kod kuće. Smatramo da je to jednim manjim dijelom posljedica siromaštva i socijalnih prilika u obiteljima, a da je to na žalost većim dijelom posljedica jednog, modernog načina života kojemu su današnje obitelji suočene i to je zapravo samo jedna i najvažnija potvrda da je ovaj projekt ipak dobro došao i da je poželjan.