StoryEditorOCM
ObalaPRIVREMENO FINANCIRANJE

Solinjani pred novim izborima? HDZ-u pao proračun prvi put u 30 godina, dojučerašnja oporba natjerala gradonačelnika Ninčevića da u tri mjeseca prekroji svoj plan

Piše Mia Sesartić
31. prosinca 2021. - 16:45

Grad Solin prvi put je ostao bez izglasanog proračuna za godinu koja slijedi, pa će se svi prihodi i rashodi lokalne blagajne tijekom prva tri mjeseca 2022. rješavati na temelju odluke o privremenom financiranju.

Takvu je odluku donijelo Gradsko vijeće na svojoj zadnjoj sjednici u ovoj godini, a to je polsljedica političke situacije nakon svibanjskih lokalnih izbora na kojima je gradonačelničku fotelju zadržao Dalibor Ninčević (HDZ), ali je ta stranka izgubila većinu u Vijeću u kojem danas poziciju drže donedavni oporbenjaci iz Nezavisne liste mladih, današnje stranke Bolji Solin i ostalih opcija.

Kao jedina točka dnevnog reda povela se tako dvosatna rasprava u kojoj su i oporba i pozicija branile svoja stajališta. Vladajući u Vijeću, kako nije bilo druge mogućnosti jer gradonačelnik, kako tvrde, nije bio za suradnju tijekom planiranja novog proračuna, dok Ninčević s druge strane tvrdi suprotno poručujući kako je ova odluka štetna za Grad i građane.

Za razliku od njega vladajuća većina smatra kako je odluka zapravo dobra, što nam je prokomentirao vijećnik Mirko Roguljić iz Mosta.

- To je dobra odluka za Grad zato što će se njome gradonačelnika napokon potaknuti na suradnju s vladajućom većinom kako bi donijeli dobre odluke za Solin i sva mjesta koja mu pripadaju.

Nadam se da ćemo kroz ovo određeno vrijeme sjesti za stol i dogovoriti se. Most već svoje amandmane ima u pripremi, htjeli smo samo pokazati gradonačelniku da se odluke ne mogu donositi svojevoljno.

Odluka o privremenom financiranju je donesena sukladno zakonu i građani Solina na niti jedan način neće patiti zbog toga - tvrdi mostovac Roguljić, a na pitanje što ako gradonačelnik ne prihvati amandmane, odgovara:

- Ako ih ne prihvati mora proračun povući u cijelosti i onda imamo nove izbore.

Na naše pitanje zašto ih nisu ranije uputili amandmane odgovorio je kako otpočetka postoji opstrukcija gradskih službi i Grada u odnosu na trenutno vladajuću većinu.

- Možete "prevrtiti" sjednice, drago mi je da se snimaju, što smo tek izglasali mi u novom sazivu, da građani mogu vidjeti što se događa - kazao je mostovac.

- Vladajuća koalicija ne samo da je ugrozila budućnost i razvoj grada Solina, nego je ugrozila i prava građana, to će se vrlo brzo vidjeti jer u čašu vode, ne može stati cijela litra - komentirao je Ninčević.

- Poštovani vijećnici, nadam se da ste svjesni odgovornosti vaših odluka i posljedica, a posebno jer ste sasvim sigurno već trenutkom zaprimanja nacrta prijedloga proračuna 8. studenoga odlučili, a time i znali kako ćete odbiti usvajanje proračuna.

Molim da odgovorite građanima, kad ste već donijeli političku odluku da ne podržite predloženi proračun, a da se pri tome niste zamorili analizom proračuna, dostavom prijedloga, sugestija i amandmana, pitam vas zbog čega niste u mjesec i pol pripremili odluku o privremenom financiranju, nego sad odgovornost za vaše neodgovorne i za grad i građane štetne poteze pokušavate prebaciti na stručne službe Grada i gradonačelnika.

Trenutkom odbijanja proračuna morali ste znati kako jedna četvrtina sredstava nije dovoljna za obuhvatiti sve financijske obveze Grada.

Birali ste s jedne strane uskraćivanje isplate zajamčenih potpora i naknada solinskim obiteljima, potpora udrugama koji svakodnevno obogaćuju kulturni ili sportski život našeg grada, a s druge strane uskraćivanje isplate potpora našim poduzetnicima i OPG-ovima, kao i isplate sufinanciranja izjednačavanja cijene boravka djece u privatnim i gradskim vrtićima.

Koje ste sve uskrate u isplatama donijeli ovom odlukom ne mogu u ovom trenutku iščitati jer sam odluku, što je neozbiljno i neodgovorno dobio tek neposredno pred sjednicu, ali nažalost naši građani će to vrlo brzo saznati i osjetiti - kazao je gradonačelnik.

- Smatramo da do toga neće doći, svi oni rashodi bitni za funkcioniranje grada, poput osnovnih socijalnih davanja i plaće, oni će se nastaviti, svi programi koji su bili ranije planirani će se nastaviti i u sljedećoj - tvrdi s druge strane predlagatelj odluke Ivan Andabak (NLM), predsjednik Gradskog vijeća.

- Ovo je zakonska osnova koja se temelji na rashodima prošle godine u visini od 25 posto. Kada bi godinu podijelili na četiri dijela dobili bi istu brojku, to predstavljanje unutar ove političke kakofonije zanemaruje bit da je to zakonska osnova.

Nismo imali drugog izbora, gradonačelniku je pružena ruka za onaj dio konstruktivnih prijedloga na koji smo mi i dalje spremni - poručio je Andabak.

- Nismo imali izbora nego biti suzdržani po tom pitanju - komentirao nam je na vijećnik Goran Miličević, čelnik lokalnog HDZ-a, na kraju sjednice.

- Smatramo da ovo privremeno financiranje na način kako su ga oni "skrojili" nije dobro i da neće biti dostatno za zadovoljiti sve korisnike proračuna, tako da su praktički doveli Grad i građane u blokadu.

Grad se ne može razvijati sljedeća tri mjeseca, ne može se aplicirati na nikakve programe, tako da smo odlukom vladajuće većine dovedeni u jako nezavidan položaj - ustvrdio je Miličević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. ožujak 2023 14:48