StoryEditor
ObalaPOTPISANI UGOVORI

Solin izdvojio 250.000 kn za potporu poduzetnicima: ženama stiže po 12.000, a muškarcima po 10.000 kuna

6. kolovoza 2020. - 18:10
Dobitnici potpore i gradonačelnik Dalibor NinčevićTom Dubravec/HANZA MEDIA

Grad Solin ni ove godine nije zaboravio svoje poduzetnike, među njima i vlasnike novoosnovanih firmi i obrta, koje je u korona neizvjesnoj godini potpomogao s lijepom financijskom injekcijom.

Dobar vjetar u leđa  potpisivanjem ugovora u solinskom Poglavarstvu dobilo je 14 mladih poduzetnika, koji su od Grada dobili po 12, te po deset tisuća kuna. 12 tisuća, ako su žene, jer ljepši spol ipak treba malo više prednosti, te deset tisuća u slučaju poduzetnika. Potpisom na ugovor uz nazočnost solinskoga gradonačelnika Dalibora Ninčevića, te pročelnice Upravnog odjela za gospodarstvo, zaštitu okoliša i europske fondove Marijane Žižić, obvezali su se na pokretanje posla u Solinu, u 2020. godini, uz zaposlenje jedne osobe.

Na konferenciji su objelodanjeni i podaci o završetku obrade zahtjeva pristiglih na javni poziv za dodjelu potpora poduzetnicima. Riječ je o mjeri pomoći Grada Solina kroz Program potpore svojim poduzetnicima, te mjerama uslijed pandemije COVID-19.

– Uz program razvoja i poticanja poduzetništva predvidjeli smo i mjere pomoći uslijed pandemije, usprkos činjenici da se sve to još uvijek negativno reflektira na proračun Grada Solina. Ali i usprkos štednjama u proračunu, predložio sam da se sredstva za poticanje i razvoj poduzetništva i mjere pomoći podignu s planiranih 700 tisuća proračunskih kuna, na milijun kuna. Gradsko vijeće je rebalansom proračuna usvojilo taj prijedlog. Programom je predviđeno šest mjera za pomoć tvrtkama i poduzetnicima pogođenim krizom. Tu je i mjera novoosnovanim tvrtkama i obrtima, za koju je rezervirano 250 tisuća kuna. Za sada je odobrena financijska pomoć za 14 poduzetnika. S obzirom na to da nisu potrošena sva namijenjena sredstva, do njihove potrošnje mogu se prijaviti i ostali koji su poduzetnicima postali, ili to planiraju u aktualnoj godini – naveo je gradonačelnik Ninčević.

Gradonačelnikovo je zadovoljstvo dodatno pojačao i upravo proslavljeni Dan pobjede i domovinske zahvalnosti. Ali i iznimno važna činjenica da je Grad Solin od 2011. do 2018. godine bio definitivno hrvatski prvak u prirodnom prirastu. Taj je trend zadržao i u 2019. godini, sa službenim podacima o 53 više rođenih nego umrlih na području grada.

Marijana Žižić je navela kako su za mjere potpore imali ogroman broj prijavljenih, te da je u samo dva dana podneseno čak 130 zahtjeva. Planule su preko noći, što je i očekivano s obzirom na korona-situaciju, tako da su poziv bili prisiljeni obustaviti.

Ugovori s tom skupinom poduzetnika još nisu potpisani zbog specifičnosti situacije, no i oni će brzo doći na red. Žižić je navela kako je Grad Solin u stalnom kontaktu i praćenju nositelja potpora, te je spreman u svakom trenutku pomoći im na razne načine.
Zanimljivo je da se ove godine javio veći broj žena nego prije, među njima i Iva Tokić, mlada Solinjanka koja je nakon školovanja na Oxfordu poslovanje odlučila otvoriti upravo u Solinu. Nudit će nutricionističke usluge, i za početak posla koji nikome nije lagan, ova će joj sredstva itekako dobro doći. Utrošit će ih za kupnju dijagnostičkog aparata. A sreću nije krio ni solinski zet Marco Antonio Figueroa Barnique iz Venezuele, koji će sredstva utrošiti za razvijanje organizacije dječjih priredbi.

– U Solinu mi je divno. I presretan sam što sam dobio potporu koja će mi puno pomoći. Znači nam puno, jako puno. Utrošit ću to za magične trikove, bavim se cirkusom. Posao nam je jako lijepo krenuo – kaže Marco, čiju je sreću još više prisnažila prezadovoljna mu supruga Lea.

Dobitnici potpore


1. Hidrostatika j.d.o.o.
2. Marin savjetovanje – obrt za usluge
3. Tokić tlačna oprema d.o.o.
4. Auto Gašpar j.d.o.o.
5. Voltigo, obrt za usluge
6. Kani logo, obrt za računalnu
obradu podataka
7. Mala obitelj j.d.o.o.
8. Želim želju, zajednički obrt za usluge
9. Nutrivat, obrt za nutricionizam
10. Svijet čarolije, obrt za usluge
11. Premium beauty j.d.o.o.
12. Brand beauty j.d.o.o.
13. Sandra L.J. j.d.o.o.
14. Moris, obrt za usluge

Izdvojeno

23. kolovoz 2020 15:11