StoryEditor
ObalaPOSKUPLJENJE USLUGA

Šok za solinske vozače: Grad uveo novu parkirališnu zonu, cijene skočile od 50 do 200 posto!

5. srpnja 2020. - 09:08
Kamera na križanju Kralja Zvonimira i Franje Tuđmana snima nepravilno parkirane automobileJakov Prkić/HANZA MEDIA

Solinom se brzo raširila vijest da poskupljuju usluge na javnim parkiralištima grada čak za sto posto, a i u našu redakciju stigle su pritužbe građana zbog rasta cijena.

Iz gradske uprave tvrde da su cijene povećane samo na dva prostora za vozila u užem dijelu centra grada smještenima istočno i zapadno od PPC-a, s ulazom iz Zvonimirove i Radićeve ulice, dok za sva ostala parkirališta ostaju dosadašnji iznosi.

– Uvedena je nova, nulta parkirališna zona, u užoj okolini zgrade gradske uprave, Ine i poslovnog centra. Razlog tome je velika opterećenost i zauzetost tih prostora tijekom cijelog radnog tjedna od zaposlenika službi i tvrtki koje djeluju u tim zgradama, kao i svih onih koji rade ili imaju u vlasništvu urede ili prostore u tim objektima – kaže Damir Katić, voditelj Službe za naplatu i kontrolu parkiranja u gradskom komunalnom pogonu.

Svi ti korisnici imaju pravo na mjesečnu povlaštenu parkirališnu kartu (PPK) za prvu zonu i njezina cijena je 70 kuna, a za tvrtke ona iznosi 150 kuna. Takve cijene ne vrijede za novouvedenu nultu zonu, pa će vozači koji žele i dalje parkirati na ranijim lokacijama ubuduće morati izdvojiti 200 kuna za povlaštenu kartu, a tvrtke - 350 kuna.

– Ovim načinom pokušali smo osloboditi ove lokacije na korist svih ostalih građana koji imaju potrebu za obavljanje svakodnevnih poslova u tim ustanovama, a do sada zbog zauzetosti mjesta nisu imali gdje parkirati svoja vozila. Osigurat ćemo brži i bolji pristup svim građanima koji imaju potrebu za tim – smatra Katić.
Cijena jednog sata smještaja vozila u nultoj zoni poskupjela je s četiri na šest kuna, dok nepovlaštena, komercijalna karta sada košta 300 kuna mjesečno, a prije je bila 100 kuna.

– Svaki vozač do sada je mogao kupiti mjesečnu kartu za 100 kuna i parkirati tijekom cijelog dana na ove dvije lokacije, te time pridonositi gužvi, kao i svi zaposlenici – kaže naš sugovornik.

Prema Katićevim riječima, praksa je pokazala da su svi gradovi u Hrvatskoj uveli slične mjere u užoj jezgri zbog istog razloga.

– U našem okruženju imamo cijene satne i dnevne karte veće nego u Solinu. Omiš ili Trogir odredili su osam ili deset kuna po satu, a u užem dijelu Trogira je i 20 kuna po satu. Dnevne karte mijenjaju cijene u ljetnom i zimskom razdoblju, pa cijene iznose 150 kuna na dan, a u nekim sredinama ne možete kupiti povlaštenu kartu za prvu zonu nego samo za drugu.
Imamo i ekstremnih cijena, poput one na dubrovačkim Pilama, gdje je satna karta 70 kuna ili u Zagrebu prva zona, gdje je mjesečna karta 720 kuna – navodi Katić i dodaje:

– Jedina promjena je na dnevnoj karti, čija je cijena zbog ekonomičnosti poslovanja, odnosno blagajne, u prvoj zoni s 48 kuna zaokružena na 50 kuna, a u drugoj zoni s 24 kune na 25 kuna.

Novost je da je uvedena naplata parkiranja u Ulici dr. Martina Žižića, to je novo malo parkiralište istočno od Doma zdravlja na Bilankuši. Navedeno parkiralište se nalazi u drugoj zoni, a omogućeno je gratis razdoblje od jednog sata, a tek potom treba platiti 2 kune po satu.

– Vodili smo računa da to parkiralište gravitira Domu zdravlja pa smo zbog toga pustili jedan sat gratis kako bi građani mogli obaviti brze preglede. Iz istih razloga i mogućeg opterećenja tog parkirališta, ne može se dobiti stanarska karta. Izdavanjem takvih karata parkiralište zbog svakodnevne zauzetosti ponovno ne bi bilo dostupno građanima koji imaju potrebu ići u Dom zdravlja – govori Katić te ističe da se cijene stanarskih karata nisu mijenjale, ostaju 30 kuna mjesečno.

Stanarske karte vrijede za plaćeno razdoblje i za lokaciju gdje stanari žive prema adresi iz osobne iskaznice koja je temelj za dobivanje karte.

– Dosadašnja praksa je pokazala da su stanarske karte korištene svugdje u cijelom gradu, a ne samo ondje gdje bi trebale pa se i na taj način zagušivao prostor u užem centru grada – zaključuje Katić.

Povlaštena karta vrijedi do isteka

Povlaštena parkirališna karta koja košta 70 kuna, a već je kupljena, vrijedi do isteka, a nakon toga korisnik će moći odabrati koju soluciju želi, 70 kuna u prvoj zoni ili onu skuplju u nultoj zoni

Broj i boje

Prilikom plaćanja SMS-om treba pripaziti i da su istaknuti novi brojevi za nultu zonu, ona je označena u zeleno 702100, prva zona je crvena 702101, a druga zona je žute boje 702102

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

16. rujan 2020 10:27