StoryEditor
Obalamuke PRIJEVOZNIka

Šoferska je tuga pregolema: ‘Covid, banke i država nas ostavili ‘probušenih guma‘. Nadamo se da će ova sezona biti bolja‘

Piše i snimio Matko Begović
1. ožujka 2021. - 12:14

Pandemija COVID-a 19 utjecala je pogubno na sve gospodarske djelatnosti, a jedna od onih djelatnosti koja je pretrpjela najviše posljedica je zasigurno industrija turizma. Ugostitelji, hotelijeri, agencije, prijevoznici, avio-kompanije... pretrpjeli su velike gubitke u sezoni 2020., a što očekuju od ove godine i kako se nose s pandemijom pitali smo makarske prijevoznike. Svi oni koriste državne mjere pomoći za zaposlenike, ali usprkos tome bili su primorani smanjiti broj zaposlenih. Kreditno opterećenje je ono što ih posebno zabrinjava i stoga nisu ni zadovoljni onim što su vladajući učinili za njih jer ih nisu zaštitili kod bankarskih kuća u kojima su zaduženi.

Antonio Lelas vlasnik je "Simply Adrie", turističke agencije za prijevoz putnika i posluje unutar obrta To&Ma Lelas od 1997. godine. Trenutno ima četiri stalna radnika i 10 vozila od osam do 20 sjedala. U prošloj godini je ostvario 30 posto prometa u odnosu na godinu prije.

Nemaju sluha za nas

- Zbog našeg poslovanja, koje je direktno povezano sa avio-kompanijama, možemo reći da smo jedan od najpogođenijih sektora u turizmu. Ako usporedimo prošlu godinu sa 2019., imamo smanjenje poslovanja za oko 70 posto. Država je uskočila potporom za zaposlene bez koje sigurno ne bismo mogli zadržati radnike u radnom odnosu. Ali to je samo jedan od problema s kojim se mi prijevoznici susrećemo.

Najveći uteg su nam leasing kuće koje nisu imale sluha za izvanrednu situaciju te su cjelokupni trošak moratorija na leasinge novih vozila naplatile kroz visoke kamate. Zbog uvođenja cjepiva, velike prokuženosti te ogromne želje za putovanjem, nadamo se da će kroz dva mjeseca biti puno povoljnija slika za naš turizam - kaže nam Antonio Lelas.

Srećko Knezović, vlasnik je L.M.D. Travela j.d.o.o., kojega je osnovao 2018. s četiri vozila visoke turističke klase Mercedes Benz i pet stalno zaposlenih djelatnika, a zbog pandemije je morao ostati na samo dva djelatnika. Prošle godine je ostvario tek 20 posto prometa u odnosu na odličnu 2019.

image
L.M.D. je u 2020. ostvario tek 20 posto prometa u odnosu na 2019.
Matko Begović/Makarska kronika

Razočarano govori: - Država je podbacila u svakom pogledu, ostavljeni smo na milost i nemilost svima. Prisiljeni smo na snalaženje kako god znamo da održimo sve na površini da ne potone. Nadam da će sezona 2021. dopustiti da se odradi barem minimalno za održavanje poslovanja, za gori scenarij od toga trenutačno nemamo snage razmišljati. Sa svim našim partnerima smo u stalnom kontaktu, jer smo svi skupa u istom problemu. Nešto malo bolje stoje partneri iz susjedne nam BiH, Srbije, Slovenije, Mađarske te partneri iz Njemačke jer su od svojih vlada dobili financijsku pomoć za održavanje poslovanja u mirovanju. Ono što smo mi dobili od države je četiri tisuće kuna za nadoknadu troškova plaće radnicima i tu završava državna pomoć. Banke i leasing kuće su odobrile moratorije, naravno, uz poprilično veliku kamatu do proljeća, a što nakon toga ne znamo. Još nitko nema nikakvu informaciju što i kako dalje - veli Knezović.

Novi soj, nove nevolje

Prijevoz putnika Rašić, braće Rašića posluje od 2003. s četiri zaposlena djelatnika, a u sezoni 2020. je ostvario 30 posto prometa u odnosu na 2019.

- Nadamo se da će ova sezona 2021. biti dobra i prihvatljiva kako za nas, tako za sve ugrožene sektore koji žive od turizma - ističe Jure Rašić.

image
Jure Rašić za volanom svoga autobusa
Matko Begović/Makarska kronika

- Od države još uvijek primamo novčane potpore. U kontaktu smo s touroperatorima i nastojat ćemo maksimalno izaći u susret agencijama s kojima smo surađivali proteklih godina - poručuju Rašići.

Mate Jović, vlasnik je Exploro Travela, već 23 godine radi u turizmu, ima agenciju kao i tvrtku za prijevoz putnika, 9 jedinica u voznom parku i 3 zaposlena djelatnika, a lani je ostvario 16 posto prometa u odnosu na 2019.

image
Mate Jović očekuje lošiju sezonu zbog novog soja koronavirusa
Matko Begović/Makarska kronika

- Očekujem lošiju sezonu zbog novog soja koronavirusa. S obzirom da smo kreditno opterećeni, htio bih da se vladajući bolje odnose prema nama, da nas se ne gleda maćehinski, nego da država bude kao mater koja će nam pomoći. Najčešće su to u turizmu obiteljski obrti i cijela obitelj živi od toga - požalio se Mate Jović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. lipanj 2021 20:34