StoryEditorOCM
ObalaDica i čakavica

Šime Strikoman snimio 777. milenijsku fotografiju u Kaštelima: pogledajte prizore zabilježene ispred povijesnog Kaštilca

Piše Jakov Žarko
13. svibnja 2022. - 19:05

Svoju 777 milenijsku fotografiju Šime Strikoman imao je čast snimiti u Kaštelima, točnije ispred povijesnog Kaštilca u Gomilici koji je na fotografijama Turističke zajednice Hrvatske na promotivnim materijalima obišao svijet.

Oko 400 učenika gomiličke škole Kneza Trpimira sa svojim se učiteljima i nastavnicima danas okupilo ispred Kaštilca, a povod snimanja uvod je u manifestaciju "Dica i čakavica" koju je 2011. godine pokrenula škola Bijaći, odnosno ravnateljica Jadranka Šošić.

Ovogodišnji domaćin manifestacije je upravo gomilička škola.

image
Ivana Topić

U bijelim majicama okupljeni učenici ispred Kaštilca poredali su se na obilježena mjesta kako bi na fotografiji bila vidljiva oznaka broja 10 i riječi ČA, jer je riječ o 10. jubilarnoj manifestaciji koja se protekle dvije godine odgađala radi pandemije.

- Naša škola je domaćin ovogodišnje manifestacije Dica i čakavica, a riječ je o događanju koje je pokrenula OŠ Bijaći. Zamišljena je kao mobilna manifestacija te je svaku godinu organizira druga ustanova i snimanje milenijske fotografije je zapravo uvod u samu manifestaciju – kazala je Marina Nikolić, knjižničarka škole Kneza Trpimira koja je ujedno koordinatorica manifestacije te je dodala da je bilo idealno milenijsku fotografiju Šime Strikomana snimati ispred Kaštilca koji je obišao svijet u raznoraznim serijama i filmovima.

image
Ivana Topić
image
Ivana Topić

Manifestacija "Dica i čakavica" se nastavlja sljedeći petak, 20. svibnja s početkom u 18 sati u kino dvorani Sv. Juraj u Kaštel Sućurcu i to je zapravo glavno i centralno događanje.

- U kinu u Sućurcu kroz 30 točaka oko 100 djece će se predstaviti u čitanju, recitiranju i glumi na čakavici. Time će u programu ovog desetog susreta sudjelovat značajan broj djece iz kaštelanskih, hvarskih i splitskih vrtića te učenici osnovnih škola iz Kaštela, Splita, Dugopolja, Trogira, Segeta, Marine, Brača i Hvara. Uz učenike nastupit će i pjesnik čakavac Nađan Dumanić – najavila je Nikolić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2023 11:02