StoryEditorOCM
ObalaNIŠTA VSS, NIŠTA VŠS

Šefu makarskih redara treba samo srednja škola; Oporba: poteštata savjetuju srednjoškolci, zašto bi drugi bili bolji?!

6. svibnja 2023. - 23:20
Predsjednica Gradskog vijeća Gordana Muhtić, gradonačelnik Zoran Paunović i zamjenica Antonia Radić BrkanIvo Ravlić/Cropix

Prije manje od godinu dana usvojena je odluka o određivanju plaće i drugih prava makarskoga gradonačelnika Zorana Paunovića i njegove zamjenice Antonije Radić Brkan. Neto plaća makarskoga gradonačelnika “skočila” je s 11.657 kuna na 13.502 kune, i to bez olakšica za djecu i dodatka na minuli rad. A s olakšicama za djecu iznosi oko 15.000 kuna, dok je plaća dogradonačelnice s 10.000 kuna povećana na 11.560 kuna.

Tada je u paketu donesena i odluka kojom se određuju koeficijenti za obračun plaće službenika i namještenika u upravnim tijelima gradske uprave Makarske. Tako su se plaće povećale svima osim Draženu Nemčiću, tadašnjem šefu komunalnih redara koji ima VSS, jer je njegovo radno mjesto tražilo VŠS, a prije je tražilo VSS. Nemčićeva plaća prije je iznosila 7194 kune, a smanjena mu je na 6100 kuna.

Međutim, sada mjesto šefa redara zahtijeva tek SSS i koeficijent 1,65, s time da je osnovica 4600 kuna, dok je šef redara na mjestu koje zahtijeva VŠS imao koeficijent 2, a prije toga 2,2, kada je ovo radno mjesto zahtijevalo VSS. Naime, Gradsko vijeće je većinom glasova usvojilo izmjenu Odluke o koeficijentima za obračun plaće službenika i namještenika gradske uprave Makarske, a koja se odnosi samo na koeficijent za obračun plaće šefu redara – voditelju odsjeka redarstva i koji iznosi 1,65.

‘Pojeftiniti i devalvirati’

Premda je ova odluka trebala biti samo formalnost, od cijele priče nastala je burna rasprava, pa je tako HDZ-ov vijećnik Jure Brkan ustvrdio da ova odluka oslikava današnje vodstvo Grada Makarske.

– Sve treba pojeftiniti i devalvirati i učiniti bezvrijednim. Prije je voditelj redara bio čovjek sa završenom visokom i višom stručnom spremom, ali očito u komitetu nema takvih i sada to spuštaju na srednju stručnu spremu i voditelj redara će biti čovjek sa završenom srednjom školom. To nije sramota, ali je sramota da gradonačelnik izjednačava voditelja redara na razinu svojih savjetnika, koji imaju srednju stručnu spremu.

Ovo je ružno i jadno, ali takva je današnja vlast u Gradu Makarskoj.

Kada gradonačelniku, doktoru znanosti, mogu biti savjetnici ljudi sa srednjom stručnom spremom, što ne bi bili i voditelji redara – kazao je Brkan, dodavši da su se za vrijeme njegova mandata jačali i kadrovi i institucije.

Gradonačelnik je kazao da će šef redara biti redar koji je već zaposlen i da neće biti novih zapošljavanja, te je istaknuo da je Brkan možda nesvjesno svojim izjavama uvrijedio sve redare i ljude koji imaju srednju stručnu spremu, što je Brkan demantirao.

– Ništa drugo nisam ni očekivao od gradonačelnika jer nikoga nisam uvrijedio jer, za razliku od vas, ja sve te redare poznajem, a vi ne jer ste nekolicini dali otkaz.

Dobro znam što je posao redara i koju odgovornost zahtijeva i zbog toga im se divim. Njihova stručna sprema ponekada nije dovoljna za sve one naloge i radnje koje tražite od njih za provođenje. I tada im treba pomoć osobe u pravnom znanju u donošenju akata i postupanju – kazao je Brkan.

Zakonska ograničenja

U raspravu se uključila i vijećnica NLO-a Ivana Miočević Franić, koja je kazala kako je lani dignula ruku za povećanje plaća u Gradu, svjesna svih zakonskih ograničenja koja se tiču zaposlenika sa završenom SSS.

image

Vijećnica Ivana Miočević Franić: Redari su potplaćeni

Ivo Ravlić/Cropix

– Još jednom naglašavam da su komunalni redari potplaćeni pa nije čudno da nema kandidata sa VŠS-om. To ustvari znači da će redar voditelj, koji će raditi za bruto plaću od 7590 kuna, preuzeti odgovornost za rad kompletnog Odjela komunalnog redarstva. Znamo da su redari ovlašteni pokretati upravne postupke i da dobar dio svojeg radnog vremena sjede u uredu i u isto vrijeme ne mogu uredovati na terenu, što se često pokazalo lošim – rekla je Miočević Franić, koja je predložila da Grad redarima osigura jaču pravnu pomoć ili da njihovu Odjelu dodijeli jednog pravnika kako bi se ubrzali brojni postupci u koje su redari uključeni te da im se osigura veća plaća.

Potom je Gordana Muhtić, predsjednica Vijeća, objasnila da je redarima već osigurana pravna pomoć iz svih nadležnih odjela, kao i bilo kakva stručna pomoć u gradskim odjelima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 16:58