StoryEditor
Obalasvijetli primjer

Šampioni od Dubrovnika do Zadra: resort ‘Morenia‘ ostvario čak 70 posto prometa od lani!

19. listopada 2020. - 21:09
Ivo Ravlić/Ilustracija/Cropix

Nedavno je za Makarsku kroniku Hrvoje Veselko, predsjednik Uprave Bluesuna, dao svoju analizu sezone 2020., ali i projekcije za iduću godinu, pri čemu je bio prilično optimističan.

Što kažu ostali hotelijeri, kako su zadovoljni sezonom koja je startala jako kasno i završila jednako naprasno, a najviše je pogodila baš hotelske kuće koje će uz državne potpore ipak uspjeti "hibernirati" do sljedeće sezone bez otpuštanja radnika?

Stvari nisu tako crne, a to potvrđuje slučaj All Inclusive resorta "Morenia" u Podaci, točnije, direktor tvrtke "Uvala borova" Jakša Medić, koji kaže da je "Morenia" ostvarila čak 70 posto prošlogodišnjeg prometa!

- Vjerujem da je to jedini hotel na potezu od Zadra do Dubrovnika koji je ostvario toliki promet i to ga stavlja u kategoriju šampiona, ne samo Makarske rivijere nego po mom mišljenju i Dalmacije - kaže Jakša Medić.

Trend autogostiju

Jedino za "Moreniu" su potpisali garancijski ugovor, premda će u ožujku biti "check-point" te će se vidjeti prelazi li se na uvjete alotmanskog.

Partneri mahom nisu spremni potpisivati garancijske ugovore, s obzirom na situaciju, a alotmanski ugovori, iako su potpisani, ne jamče da će se i realizirati. Stoga i dalje očekuju solidan udio individualnih gostiju, a kako Medić koji je također direktor Hotela Baška Voda kaže, nastavit će se i trend autogostiju.

- Valja očekivati da će turizma biti, to je pokazala i ova godina, oko toga nema zabluda. Pitanje je samo u kojem omjeru i obliku. Otvorit će se žestoka konkurencija, naime, druge destinacije koje su ljetos bile zatvorene bez sumnje će nam uzeti dio gostiju, prije svega jer u tim državama turizam uživa značajnu potporu države, što kroz subvencije, što niži PDV u turizmu, što činjenicu da su ipak veće i jače od nas. Međutim, kako će avioputovanja vjerojatno biti skuplji sport, mislim da će i dalje dobar dio turista na putovanje ići automobilom pa vjerujem da ćemo imati od toga koristi. Naša projekcija je da se na one "normalne" staze nećemo vratiti do 2022. godine. U idućoj godini po konzervativnim procjenama očekujemo 60 posto, po optimističnim 80 posto u odnosu na 2019. godinu - rezimira Medić.

image
Ivo Ravlić/Cropix

Dok je "Morenia" ostvarila fantastičan rezultat, Hoteli Baška Voda su ostvarili 41 posto, što je, kaže Medić, i dalje iznad prvih projekcija.

Koliko su ostvarili Hoteli Podgora, nismo doznali od Zrinka Kambera, predsjednika Uprave Medora Hoteli i ljetovališta u Podgori, koji je rekao kako će o financijskom učinku i rezultatima poslovanja Društvo obavijestiti zainteresiranu javnost na zakonom propisan način.

- Usporedba s prethodnim godinama nije u potpunosti realna, jer Društvo ove sezone nije koristilo sve kapacitete i sadržaje u komercijalnu svrhu. Ipak, možemo izraziti relativno zadovoljstvo rezultatima u ovogodišnjem, doduše vrlo kratkom, vrhuncu sezone - komentirao je Kamber.

Državne potpore

Hoće li biti otpuštanja i rezanja plaća?

- S obzirom na to da Društvo nije u mogućnosti osigurati prihode od obavljanja osnovnih poslovnih aktivnosti zbog poznatih okolnosti pandemije COVID-19, a s ciljem očuvanja radnih mjesta, radnici Društva će za vrijeme trajanja izvanrednih okolnosti primati naknadu plaće u skladu s odredbama utvrđenim Kolektivnim ugovorom - odvratio je Kamber.

- Za sezonu 2021. nema značajnijih promjena u odnosima s najvažnijim partnerima Društva u odnosu na prethodne godine, a trend povećanog individualnog bukinga s tzv. self-drive tržišta sigurno će biti izražen i u sljedećoj godini - govori Kamber.

U tekućoj sezoni bilo je dosta toga novoga, neke stvari su s pokazale dobre, no mnoge i zahtjevne...

image
Ivo Ravlić/Cropix

- Od pozitivnih pojava izazvanih korona-krizom, najvažnije je istaknuti ubrzanje procesa digitalizacije operativnih odjela te komunikacije s gostima, potvrdu važnosti iskrenih i profesionalnih partnerskih odnosa s kupcima i dobavljačima kao i dodatno ojačano zajedništvo cjelokupnog tima Društva. Najviše izazova, poteškoća i dodatnih troškova vezanih uz operativno poslovanje imali smo u dijelu usluživanja hrane i pića te održavanja visokih higijenskih standarda, kojih bismo se, iskreno, željeli riješiti ubuduće, naravno ako to epidemiološke prilike dopuste - rekao je Kamber koji je mišljenja da državne potpore za očuvanje radnih mjesta, kao i djelomično oslobađanje plaćanja poreznih obveza, imaju značajan utjecaj, međutim dugoročno nisu održive.

- Od aktualnih tema, od države očekujemo brzo donošenje svih podzakonskih akata u vezi sa Zakonom o neprocijenjenom građevinskom zemljištu, donošenje izmjena Zakona o koncesijama na pomorskom dobru te reguliranje pravnog okvira za online check-in. Dugoročno rješenje vidimo u neophodnom smanjenju stope PDV-a na razinu konkurentskih zemalja, ali i daljnjem rasterećenju poslovanja od brojnih fiskalnih i parafiskalnih obveza - zaključuje Kamber.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

27. studeni 2020 10:39