StoryEditorOCM
ObalaVILA UZ JADRO

Salona ne prestaje s iznenađenjima: usred Solina otkriveni vrhunski sačuvani mozaici, pogledajte u kakvoj su raskoši uživali stanovnici glavnoga grada rimske Dalmacije

Piše Mia Sesartić
15. siječnja 2022. - 14:44

U šetnji središtem Solina ovih se dana može zastati i ponovno se zagledati u antičke mozaike, nepresušno salonitansko blago koje se nalazi tek nepuni metar ispod razine današnjega grada.

image
Slobodna Dalmacija

Solinjani znaju već da gdje god se "udre mašklinom" može nešto pronaći. Lokacija je već jednom bila "otvarana", ali sada se radi o dodatnim arheološkim istraživanjima ostataka istočnog dijela Salone koji su, kako su na samom početku ovih radova najavili iz gradske uprave, pokrenuti na zahtjev Ministarstva kulture, a u svrhu izgradnje budućeg Kulturnog centra.

image
Slobodna Dalmacija

Na tom su se prostoru prije nalazile barake u kojem su bile smještene prostorije dijela političkih stranaka, udruga i uprave gradske predškolske ustanove, a jednoga dana bi se na ovoj lokaciji trebala naći svojevrsna "ekstenzija" postojećeg Doma Zvonimir.

image
Slobodna Dalmacija

Podsjetimo, Kulturni centar bi, među ostalim, trebao imati dvoranu s 250 sjedećih mjesta, potom izložbenu višenamjensku dvoranu, garderobu za izvođače i publiku, uredske prostorije, suvenirnicu i informacijski punkt.

image
Slobodna Dalmacija

Kako je bilo rečeno prilikom predstavljanja projekta, određeni povijesni nalazi ipronađeni na mjestu temelja planiranog objekta trebali bi biti prezentirani u sklopu buduće građevine, što će, vjeruje se, razveseliti građane, kako još jedan dio bogate baštine glavnoga grada rimske Dalmacije ne bi ostao zatrpan i daleko od očiju zainteresiranih promatrača.

image
Slobodna Dalmacija
image
Slobodna Dalmacija
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. ožujak 2023 03:33