StoryEditorOCM
Obalau bivšem tupinolomu

Reciklažno dvorište počelo s radom: Solinjani, iskoristite mogućnost besplatnog odlaganja otpada

9. srpnja 2020. - 10:11
Naveden je cijeli popis različitih vrsta otpada koje stanovnici Solina mogu odlagati u reciklažnom dvorištu  Jakov Teklić

Počelo je s radom reciklažno dvorište grada Solina, smješteno na prostoru bivšeg tupinoloma u Ulici Joze Kljakovića Šantića 35, pokraj naselja Bubići, u Srednjoj strani.

Riječ je o ograđenom prostoru koje je pod nadzorom, a namijenjeno je odvojenom prikupljanju i privremenom skladištenju manjih količina posebnih vrsta otpada, te njime upravlja splitska tvrtka "Čistoća".

Korisnici ovog reciklažnog dvorišta mogu biti fizičke osobe s prebivalištem ili privremenim boravištem na području Solina te je za njih ta usluga potpuno besplatna, dok pravne osobe tu ne mogu odlagati otpad.

Besplatno korištenje usluga spomenute osobe mogu ostvariti uz predočenje računa korisnika usluga ili uz predočenje osobne iskaznice.

Radno vrijeme reciklažnog dvorišta prilagođeno je potrebama svih građana, navode iz solinske gradske uprave, te je predviđen rad u smjenama, i to ponedjeljkom, srijedom i petkom od 9 do 16 sati, a utorkom i četvrtkom od 12 do 19 sati. Subotom reciklažno dvorište radi od 8 do 13 sati, dok je nedjeljom i praznicima zatvoreno.

Građani će u reciklažno dvorište, kako doznajemo, besplatno moći donositi sljedeće vrste otpada: papir i karton, plastičnu ambalažu, metalnu ambalažu, stakleni ambalažni otpad, otpadni tekstil, krupni (glomazni otpad), jestiva ulja i masti, stare lijekove, stare baterije i akumulatore, električnu i elektroničku opremu, otpadne tiskarske tonere, otpadne gume, problematični otpad iz kućanstva (deterdženti, boje, tinte, ljepila, smole, otapala, kiseline, lužine, fotografske kemikalije, pesticidi, fluorescentne cijevi, otpadna ulja i masti).

Na web-stranicama www.reciklaznodvoriste.solin.hr i www.cistoca-split.hr mogu se pronaći novosti i informacije o reciklažnom dvorištu. Tu se nalazi i pravilnik o načinu rada reciklažnog dvorišta, kojim se utvrđuje način i postupak odvojenog prikupljanja i privremenog skladištenja manjih količina posebnih vrsta otpada, postupanje s preuzetim otpadom i vođenje evidencije o preuzetom otpadu i korisnicima koji ga predaju u reciklažno dvorište grada Solina.

Tu se navode i količine pojedinih vrsta otpada koje je moguće odložiti, primjerice, otpadne gume zaprimaju se u količini ne većoj od 50 kilograma u šest uzastopnih mjeseci, a građevni otpad odnosi se samo na razvrstani građevni otpad koji nastaje redovitim održavanjem i manjim popravcima u kućanstvu koje obavlja sam vlasnik, a zaprima se u količini ne većoj od 200 kilograma u razdoblju od šest uzastopnih mjeseci.

Ravno staklo zaprima se u količini ne većoj od 25 kilograma u uzastopnih šest mjeseci, a glomazni otpad zaprima se u količini koja nije veća od tri kubična metra u šest uzastopnih mjeseci.

Ukupna je vrijednost reciklažnog dvorišta nešto veća od četiri milijuna kuna, od čega su 3,3 milijuna nepovratna sredstva fondova EU-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. travanj 2023 20:46