StoryEditorOCM
ObalaNIGDJE NIJE TAKO

‘Rasprodaja‘ kuća u Kaštelima, na tržištu nekretnina završile luksuzne vile, kamena zdanja, a jedan oglas uz kupnju nudi i besplatni gliser! Istražili smo kako se kreću cijene

12. ožujka 2021. - 13:20

U trenutku pisanja ovog teksta, na kaštelanskom tržištu nekretnina samo na internetskom oglasniku Njuškalo nudilo se na prodaju 378 kuća i 297 stanova.

U isto vrijeme, usporedbe radi, na istom oglasniku u Splitu oglašena je prodaja 183 kuće i 2164 stana, a u Makarskoj 63 kuće i 281 stan. Kaštela se, dakle, ne izdvajaju samo po najvećem broju kuća među tri navedena grada, nego i po tome što se na prodaju nudi više kuća nego stanova. Rezultat je to desetljećima pretežite gradnje obiteljskih stambenih objekata za vlastite potrebe, a posljednjih godina i vila za turistički najam.

– U Kaštelima u prodaji kuća imamo raznolikost ponude, a kao i u ostalim dijelovima Dalmacije, kuće su iznimno "osjetljivo" tržište. Pod osjetljivim mislim na to da je nekad teško formirati cijenu koja bi istodobno zadovoljila i kupca i prodavatelja. Objekti građeni 80-ih godina traže dodatna ulaganja, no prodavateljima je teško to pojmiti u iskazivanju tražene cijene. Nadalje, pojavljuje se sve više etažiranih privatnih kuća – komentirao nam je stanje na tržištu Slavko Radman iz agencije Nekretnine Radman.

Prazne vile

Prema Radmanovim riječima, u Kaštelima se gradi velik broj luksuznih vila, međutim, one su još uvijek većinom u funkciji turizma te dugoročnog investiranja. Važno je napomenuti da često procjena nekretnine koju daje banka i tražena cijena imaju veliki raspon, što također utječe na smanjenje prodaje.

– Kamene kuće uvijek su bile primamljive za inozemno tržište jer imaju povijesnu vrijednost, međutim, zbog dotrajalosti i nedostatka vrta u većini slučajeva, cijene im ne mogu postići premium cijenu na tržištu, te se prodaju po cijenama od 70.000 eura do 150.000 eura, ovisno o kvadraturi i kvaliteti objekta. Osim turističke svrhe, inozemni klijenti u kamenim kućama vole stvoriti svoju ljetnu oazu, te privatni kutak koji će im biti dostupan tijekom cijele godine. Blizina aerodroma, te sve raznovrsnija ponuda u samim mjestima privlače klijente na češće dolaske, koji su trenutno usporeni novonastalom situacijom – veli naš sugovornik.

Kad govorimo o nedostatku stambenog prostora, možemo reći da Kaštelima nedvojbeno nedostaje kvalitetno naselje formiranih stambenih kuća, koje će svojom definicijom i izgledom moći zadovoljiti tržište. Pritom mislim na dvokatnice do 120 kvadrata, s okućnicom, dovoljnom za sklad s unutarnjim prostorom. Takva strukturna naselja možemo vidjeti u većim gradovima, na primjer u Zagrebu, a privlače svojom funkcionalnošću i jednostavnošću življenja. Naravno, za njihovo građenje potrebne su veće građevne čestice, te investitori koji mogu prepoznati takvu vrstu projekta, mogućnost građenja i ekonomsku isplativost – zaključak je Radmana.

Investicija se isplati

– Svi koji grade kuće za odmor gledaju na to kao na investiciju pa će ih prodati ili iznajmljivati – rekli su nam u razgovoru suvlasnici agencije AdriaINgroup, odgovarajući na upit otkud tako veliki broj kuća u Kaštelima ponuđenih na prodaju.

Prema njihovu iskustvu, neki klijenti koji dođu na godišnji odmor u kuću ili vilu pitaju i za mogućnost da je kupe. S druge strane, to i jest cilj određenog broja investitora koji se ponašaju po modelu: izgraditi vilu, često na vlastitoj parceli, iznajmljivati je pa je u određenom trenutku prodati i pritom dobro zaraditi. Isti je slučaj i sa starim kamenim kućama koje je nužno obnoviti, a u Kaštelima ih kupuju i uređuju stranci pa ih onda prodaju, često opet strancima. Najčešće Englezima, Ircima i Skandinavcima, koji vole kamene kuće.

Jedan od naših sugovornika bio je i vlasnik kuće u Kaštel Starom koju je ponudio na prodaju iz obiteljskih razloga. Za stambenu površinu od 380 kvadrata – u naravi je riječ o pet apartmana, s mogućnosti uređenja i šestog – te okućnicu od 430 kvadrata tražena je cijena 589.000 eura. Zanimljivo je da mu se mahom javljaju agencije, naravno u potrazi za odgovarajućom kućom uz more za svoje klijente. Još uvijek aktualnom vlasniku ulaganje u kuću se, kaže, isplatilo, jer je sve do korone imao odličnu popunjenost, najviše gostima koji su dolazili svake godine.

Raspon cijena

Iz bogate ponude kamenih kuća izdvojili smo jednu u Kaštel Kambelovcu, 20 metara od mora, površine 48 kvadrata, s traženom cijenom od 69.000 eura. Druga je u Kaštel Sućurcu, katnica, površine 180 kvadrata s okućnicom od 720 kvadrata, ispod stare kaštelanske ceste, s traženom cijenom od 360.000 eura.

Nema gostiju

Uz vilu daju i gliser i vez

Među novijim vilama u ponudi se izdvaja moderna luksuzna vila u Kaštel Starom, izgrađena 2017. na najboljem dijelu sedla Malačke, kako je napisano. Na parceli od 3000 kvadrata, površine 320 kvadrata, sa svim potrebnim sadržajima i panoramskim pogledom na more, košta 1.299.000 eura.

U prodaji je i vila s bazenom u Kaštel Lukšiću građena također 2017. godine, površine 380 kvadrata raspoređenih na četiri etaže, okućnicom od 560 kvadrata, 200 metara od plaže, s traženom cijenom od 859.000 eura. Zanimljivost, kupac će besplatno dobiti gliser i vez za brod.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2023 14:11