StoryEditorOCM
ObalaZAKONSKE RUPE

Rane na srcu Dalmacije: na 40 mjesta izbušili fasade u staroj gradskoj jezgri da postave izložbu slavne fotografkinje!

30. svibnja 2023. - 17:55

Grad Makarska, zajedno s TZ-om Makarska i udrugom “Foton”, dokazuje kako gradske odluke i pravila nisu isti za sve pa je izložbom portreta Makarana ‘’Život’’ na zidovima zaštićene stare gradske jezgre zabijeno točno 40 vijaka jer je postavljeno 10 fotografija dužine i širine oko jednog metra, a za svaku je trebalo probušiti četiri rupe.

’Pokažite svojim primjerom’

S druge strane, gradska odluka o postavljanju oznaka, uređaja i urbane opreme na području kulturno-povijesne cjeline Makarske nalaže da je cjelokupno područje stare gradske jezgre pod konzervatorskom zaštitom pa se ugostiteljima i trgovcima, među ostalim, naredilo skidanje plastičnog cvijeća, uklanjanje reklama i klima-uređaja sa zidova stare gradske jezgre.

Iz Grada sigurno znaju za postojanje Odluke o komunalnom redu kojom je zabranjeno bušenje rupa u zidovima stare gradske jezgre, ali one se mogu bušiti u fugama, što nije slučaj s postavljanjem izložbe.

Odluka o komunalnom redu Grada Makarske nalaže da je vlasnik, odnosno nositelj prava na zgradi koja ima svojstvo pojedinačnog kulturnog dobra ili se nalazi na području zaštićene kulturno-povijesne cjeline, kao i drugi imatelj kulturnog dobra, dužan za sve zahvate na vanjskim dijelovima zgrade ishoditi odobrenje tijela nadležnog za zaštitu i očuvanje kulturnog dobra.

Zabranjeno je bilo kakvo izvođenje zahvata na vanjskim dijelovima zgrade bez odobrenja ili suprotno odobrenju tijela nadležnog za zaštitu i očuvanje kulturnog dobra. Ako pravna osoba napravi takav prekršaj, kaznit će se novčanom kaznom od 5 do 10 tisuća kuna.

image

Izložba znakovita imena ‘Život’ doslovno je zakucana u staru makarsku gradsku jezgru

Ivo Ravlić/Cropix

image
Ivo Ravlić/Cropix

Postavljanje fotografija na zidove stare gradske jezgre prošlo je bez pitanja suglasnosti stanara zgrada pa nam je tako Filip Rafaneli, predstavnik stanara iz Kalalarge 15 kazao da je ovakvo ponašanje doista neprimjereno.

- Prije svega moram naglasiti da sam uvijek za promociju makarskih umjetnika, ali na primjeren način.

U vrijeme kada gradska uprava svojim odlukama zabranjuje postavljanje reklama na pročeljima objekata koji se nalaze u staroj jezgri grada, kako bi postavili izložbu, oni sebi dopuštaju bez ikakve suglasnosti stanara i vlasnika zgrade na adresi Kalalarga 15 bušenje stoljetne kamene fasade na objektu koji je kulturna baština.

Opet naglašavam, nisam protiv izložbe, ali ti isti koji, kao, uvode red u gradsku jezgru trebali bi biti prvi koji će to i poštovati - kazuje Rafaneli.

Osim devastacije zidova stare gradske jezgre na deset lokacija, postavljanje fotografija koje je uslikala fotografkinja Mare Milin otvorilo je i moralno pitanje - iz kojeg razloga za snimanje fotografija Grad nije angažirao profesionalne makarske fotografe od kojih svi redom rade za medije, a neki i za Grad i TZ Makarsku, a kojih je najmanje petero.

Stoga smo Grad, odnosno dogradonačelnicu Antoniju Radić Brkan i TZ Makarsku upitali koliko će Grad platiti Mari Milin za snimanje fotografija, je li za bušenje zidova stare gradske jezgre dobivena suglasnost konzervatora i zašto za snimanje fotografija nisu angažirani makarski fotografi jer dogradonačelnica naglašava da je riječ o projektu kojim se radi ‘’zaokret u turizmu koji u fokus stavlja lokalnu zajednicu i čovjeka’’.

Svjetska promocija

O suglasnosti smo dopis uputili na adresu Ministarstva kulture i medija jer su nam splitski konzervatori pojasnili da ne smiju davati nikakve izjave medijima, već je za to zaduženo Ministarstvo. Naravno, odgovor nismo dobili, a kada smo Radić Brkan na samom otvaranju izložbe postavili ova pitanja, samo nas je fino ‘’otpilila’’.

image

Četiri vijka u kamenu, tko će popraviti štetu?

Ivo Ravlić/Cropix

image
Ivo Ravlić/Cropix

- Ovo je svečano otvorenje izložbe koje ne trpi takva pitanja i sada je u centru pažnje 10 ljudi s fotografija. Nije ni mjesto ni vrijeme za postavljanje takvih pitanja, sve odgovore ćete dobiti mailom, a iskreno i ne znam odgovore - kazala nam je makarska dogradonačelnica Radić Brkan, kojoj smo pojasnili da smo novinari koji koriste priliku za postavljanje pitanja vezanih za izložbu, ali kazala nam je da može jedino odgovoriti na pitanja koja se tiču same izložbe.

Ista pitanja postavili smo glavnima i odgovornima iz udruge “Foton”. Kako kazuju, ne znaju koliko je novca iz gradske blagajne isplaćeno Mari Milin za 10 portreta Makarana, ali odgovorili su nam da makarske fotografe nisu angažirali za snimanje jer je Mare Milin fotografkinja svjetskoga glasa.

- Mare Milin ima kvalitetu svog rada, a ona će fotografijama Makarsku izreklamirati i na nacionalnoj i svjetskoj razini. Konzervatori iz Splita su nam dali suglasnost za bušenje zidova u svrhu postavljanja izložbe - kazali su nam iz udruge “Foton”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 05:36