StoryEditorOCM
Obalaneumoljive brojke

Radnici Galeba prosvjedovali na omiškim ulicama: ’Ako kamp ne ostane naš, upitan je opstanak trikotaže!’; A jedan građanin na sve je imao zanimljiv komentar...

2. studenog 2022. - 18:18

U organizaciji vodstva tvornice trikotaže “Galeb”, a vlasnici tvrtke koja danas slavi 71. rođendan je zagrebački “Tekstilpromet”, održan je mirni prosvjed radnika u Omišu.

Njih stotinjak, pretežno krojačice, nije na ulice izišlo zbog svojih dugogodišnjih “zacementiranih” minimalnih plaća, već zbog druge tvrtke koja posluje u grupaciji, a radi se o kampu “Galeb” na predjelu Ribnjak. Djelatnici su od gradske uprave zatražili poništenje natječaja za zakup velikog autokampa kojim je ta tvrtka upravljala minule 22 godine.

Najvišu ponudu za 20-godišnju “koncesiju” nad više od 60 tisuća četvornih metara prostora za goste, dva restorana, sportskim terenima, recepcijom i nizom ostalih sadržaja, istaknula je tvrtka “Rudan” iz Žminja, s godišnjim “fiksnim” iznosom zakupnine od 711 tisuća eura.

Početni iznos je Grad postavio na 210 tisuća eura, dok je “Galebova” ponuda od 464.824 eura bila treća po “težini”, iza primoštenskih “Adriatik kampova” u mađarskom vlasništvu, s 504.346 eura.

– Tražimo reviziju dokumentacije! Tri su aspekta: moralni, materijalni i pravni. Nije se vrednovao utjecaj “Galeba” za grad sve ove godine, a pravno se nisu poštovali svi uvjeti. Materijalno su se jedino vodili iznosom koncesije – iznio je razloge prosvjeda Božidar Borovac, predsjednik Radničkog vijeća i sindikalni povjerenik “Galeba”, dodajući:

– Postali smo koncesionari prije 22 godine, i to na običnoj ledini. Ulagali smo u nju i doveli kamp na vrlo pristojnu razinu. Tekstilna industrija sama po sebi danas je vrlo problematična i to je Grad trebao uzeti u obzir. Treba voditi računa da je zbog stotinu ili dvije stotine tisuća eura ugroženo oko 360 radnih mjesta.

image
Duje Klarić/Cropix

Naglašava Borovac kako je on u Sindikatu tekstila, te kako je omiška tvornica u vrhu po plaćama u tom sektoru:

– Većina prima najmanje 10 posto više od minimalne plaće!

To je oko 4400 kuna, odnosno oko 580 eura.

– Svi ponuditelji imali su pravo uvida u ponude i pravo na žalbu. Od njih osam jedino je “Galeb” uložio žalbu, koja će se razmotriti, te nakon uvida je li utemeljena ili ne, ide se s prijedlogom na Gradsko vijeće – kazao je gradonačelnik Ivo Tomasović (nezavisni), pojašnjavajući tvrdnje iz “Galeba” da “Rudan” nema dovoljan broj noćenja, što je bilo navedeno kao jedan od natječajnih uvjeta, te kako bi u ovom slučaju komisija za odabir trebala biti i socijalno osjetljiva:

– Tko ima uvjete, utvrđuje pravna služba. Želje su jedno, dok su zakonski propisi nešto drugo! Mi moramo provoditi propise i o upravljanju gradskim nekretninama, a odluka o konačnom koncesionaru bit će do kraja idućeg tjedna.

image
Duje Klarić/Cropix

Mirno su djelatnice “Galeba” poslušale gradonačelnika, a što dalje, kazala nam je Nevenka Antičević, šivačica:

– I dalje ćemo mi raditi kao što smo i radili, ali budući da je kamp godinama bio u našem vlasništvu, mi bismo da ostane i dalje. Zato smo i došli podržati “Galeb”, a sada koliko imamo dobiti od kampa, u to ne ulazim. Plaća je minimalac, ali ako radite normu i dolazite redovito na posao, imate čak i nagradu.

Znamo da je “Galebova” plaća mala, minimalac plus taj dodatak od 400 kuna, ali svjesni smo toga da je tako u hrvatskoj državi. Znate sami da su u sektorima tekstila, kože i galanterije najmanje plaćeni poslovi. Nas ima puno i živimo od ovoga. Ja bih kamp i dalje dala “Galebu”, a sad kako će oni odlučiti, to je njihova stvar.

Pare su uvijek najbitnije, a to je najžalosnije. A na prosvjed smo svi došli, napustili radna mjesta i došli ovdje podržati. A ako se izgubi kamp, neće mi biti drago, ali što ćemo, život ide dalje, preživjet ćemo!

image
Duje Klarić/Cropix

Cijelu situaciju komentirao je i direktor tvrtke Josip Aračić, sa željom kako će i dalje oni biti koncesionari:

– U “Galebu” sam od travnja 2019. godine. Došle su krizne godine i pandemija, što je značajno utjecalo na poslovanje. Slali smo dopise za produžetak koncesije i postojala je mogućnost da se to i dogodi. Nadamo se koncesiji, jer trikotaža je pomagala kampu tijekom ratnih godina, a kamp trikotaži zadnjih godina, to je sinergijski odnos unutar tvrtke.

Ako ne dobijemo koncesiju, upitan je i opstanak trikotaže. To vam je diverzifikacija djelatnosti, nešto normalno u današnjem kapitalističkom društvu. To radimo i mi. Već 20 godina smo u turizmu, uz trikotažu gdje razvijamo naše brendove. Investicije koje planiramo su i izgradnja hotela ovdje na Punti, gdje je sada tvornica, te se nadamo i daljnjem upravljanju autokampom na Ribnjaku.

No, unatoč pitanjima, direktor nije konkretno odgovorio koliko je kamp, u kojem je kroz godinu u prosjeku radilo 50 ljudi, do sada pomagao prihodima tvornice.

image
Duje Klarić/Cropix

– Ta sinergija je neupitna, a ako ne dobijemo koncesiju, upitan je daljnji razvoj trikotaže. Perspektiva kampa, taj turistički segment, značajno pridonosi razvoju trikotaže – naglasio je prvi čovjek “Galeba”.

Što će odlučiti komisija, vidjet će se do kraja idućeg tjedna, no brojke su neumoljive u tržišnoj utakmici. Pa tek za kraj prenosimo poruku jednog Omišanina na cijelu situaciju:

– Opet standardno iskorištavanje radnika za velike igrače! I to sad jadne šivačice s mizernom plaćom. Pitajte ih jesu li povećali radnicama plaće kada su kamp dali u podnajam tvrtki iz Poljske koja je godinama imala mobilne kućice na Ribnjaku?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2023 20:35